10 alimente cu puteri antioxidante
Articol verificat de: Dr. Corina Zugravu
Ai auzit probabil de multe ori acest lucru: dacă vrei să îți menții sănătatea, consumă alimente sănătoase, variate și pline de vitamine. Nu este mereu simplu să faci asta în ziua de astăzi. De aceea sunt în trend super-alimentele. Acestea conțin multe vitamine, minerale și sunt alimente bogate în antioxidanți. Consumul frecvent de astfel de alimente sănătoase ajută la protecția celulelor de agresiunea radicalilor liberi, molecule periculoase care pot predispune organismul la diverse afecțiuni. Iată 10 dintre ele!
09.03.2021
Timp estimat de citire:
6 minute, 40 secundeCând radicalii liberi se acumulează, pot cauza stresul oxidativ. Acesta poate afecta ADN-ul și alte structuri importante de la nivel celular. Regretabil, stresul oxidativ cronic poate spori riscul unor boli serioase, cum sunt afecțiunile cardiovasculare, diabetul și cancerul. Din fericire, consumul de alimente bogate în antioxidanți ajută la creșterea nivelului acestor substanțe în sânge, luptând pentru reducerea riscului dezvoltării unor afecțiuni grave. Ce alimente antioxidante e bine să consumi cât de des posibil?
Alimente bogate în antioxidanți
Strugurii închiși la culoare
Strugurii, în special cei cu coaja închisă la culoare, sunt încărcați cu fitochimicale, substanțe antioxidante care te pot proteja de cancer și afecțiuni cardiovasculare. Două dintre aceste substanțe, antocianinele și proantocinidinele sunt în special benefice pentru sistemul imunitar. Strugurii conțin totodată vitamina C și seleniu, substanțe recunoscute pentru întărirea sistemului imunitar. Coaja strugurilor roșii este bogată, de asemenea, în resveratrol, un polifenol cu efecte antioxidante puternice. Substanța, incorporată de mult timp în suplimente alimentare, a arătat efecte potențiale efecte benefice în bolile cardiovasculare, cancer, boala Alzheimer și diabet, însă este nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma aceste efecte.
Afinele
Afinele sunt probabil cele mai sănătoase dintre fructele de pădure. Studii recente efectuate pe animale au arătat că un consum frecvent de afine poate proteja integritatea celulară și poate scădea inflamația de la nivelul țesuturilor. Afinele sunt alimente bogate în antioxidanți și în cele mai cunoscute vitamine și minerale care susțin funcția sistemului imunitar. Fitochimicalele pe care le conțin pot proteja organismul de apariția cancerului și bolilor cardiovasculare. Afinele conțin antocianine, pigmentul antioxidant responsabil pentru culoarea lor albastră, dar și 24% din doza zilnică recomandată de vitamina C (în 100 g de fructe). Totodată, aduc și minerale, precum calciu, magenziu, fosfor, fier și zinc. Sunt benefice pentru sănătatea pielii, a oaselor, pentru digestie, sunt recomandată în dietele de slăbit și în dieta persoanelor cu diabet.
Mai multe studii sugerează că afinele sunt alimentele cu cel mai ridicat conținut de antioxidanți dintre toate fructele și legumele consumate în mod obișnuit.
Fructele de pădure roșii
Fructele de pădure, în special cele roșii, precum căpșunile și zmeura, conțin acid elagic, o altă fitochimicală care te poate proteja de efectele negative ale radicalilor liberi. Potrivit studiilor, consumul unei cești de fructe de pădure în fiecare zi poate ajuta la îmbunătățirea imunității, reducând în același timp riscul de a dezvolta diabet, obezitate și afecțiuni cardiovasculare. Ele reprezintă o gustare sănătoasă care poate înlocui gustările dulci, rezultând și beneficii semnificative în privința menținerii greutății. Ca o regulă generală, alimentele de origine vegetală intens colorate sunt și bogate în antioxidanți.
Fructele oleaginoase (nucile)
Nucile se numără printre cele mai echilibrate alimente din natură. Oferă o doză foarte bună de grăsimi sănătoase împreună cu o cantitate mai redusă de proteine și carbohidrați. Fiecare tip de nucă conține un profil unic de vitamine, minerale, fitochimicale și grăsimi de calitate. Nucile, de exemplu, sunt fructele cu cel mai bun conținut de Omega-3, în timp ce nucile de Brazilia au cel mai ridicat conținut de seleniu. Cele mai multe fructe oleaginoase conțin fitochimicale, cum este resveratrolul, sau fitosteroli, substanțe care pot ajuta la scăderea colesterolului. Migdalele sunt și ele o sursă excelentă de antioxidanți.
Legumele-frunze de culoare verde închis
Popeye se pare ca avea dreptate! Puține alimente pot rivaliza cu calitățile spanacului, verzei, kale sau broccoli. Aceste super-vegetale sunt bogate în nutrienți deosebit de sănătoși, precum vitaminele C, E, A, calciu, magneziu, potasiu sau fier. Verdețurile conțin totodată cantități mari de fitochimicale cu proprietăți pentru reducerea presiunii sangvine. Salata verde și kale conțin luteină și quercitină, ambele fiind substanțe antioxidante puternice. Broccoli se distinge prin prezența a numeroase substanțe bioactive. Printre acestea se numără glucosinolații, phenolii, vitaminele C, B1, E, carotenoizii și seleniul. Broccoli este unul dintre cele mai sănătoase alimente bogate în antioxidanți.
Cartofii dulci și legumele portocalii
În toată America și de ceva ani și în Europa cartofii dulci fac parte din meniurile oamenilor. Atât cartofii albi, cât și cei dulci aduc nutrienți importanți, precum vitamina C și B6, potasiu ți fibre. Dar cartofii dulci sunt mult mai nutritivi. Aceștia conțin în plus calciu și cantități ridicate de vitamina A. Alte legume de culoare portocalie conțin numeroase fitochimicale benefice. Morcovii conțin din belșug beta-caroten, pigment ce le conferă culoarea specifică. Acesta este îndeosebi bun pentru sănătatea ochiului și a pielii. Beta-carotenul este transformat la nivelul organismului în vitamina A.
Ceaiul
Nu ne referim aici la infuziile de plante, care și ele pot avea diverse concentrații de antioxidanți, ci la binecunoscutul ceai verde. Acesta conține antioxidanți precum catechinele și antocianinele, substanțe antioxidante care pot preveni apariția cancerului. În ceaiul verde se regăsește și substanța epigalactechin galat (EGCG), un antioxidant deosebit de puternic. Consumul regulat de ceai verde poate fi un adevărat avantaj pentru sănătatea oricui, protejând organismul de numeroase afecțiuni grave.
ImunoSuport Forte de la Naturalis este un supliment alimentar care contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar, ajutând la întărirea organismului. Conține o combinație de nutrienți, vitamina C, D și mineralul zinc, care acționează sinergic, întărind imunitatea organismului.
Cerealele integrale
Chiar și o singură schimbare în dietă poate face diferența. Înlocuind cerealele rafinate cu cereale integrale îți vei putea îmbunătăți sănătatea semnificativ. E simplu să consumi pâine integrală în loc de pâine albă sau orez integral în loc de orez alb. Unele cercetări arată că persoanele care consumă cel puțin o porție de cereale integrale pe zi au un risc mai mic de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare. Cerealele integrale sunt alimente bogate în antioxidanți care aduc zinc, seleniu, vitamina C, alături de diverse fitochimicale.
Leguminoasele
Fasolea simplă, cea roșie, neagră, pinto sau kidney este o sursă foarte bună de antioxidanți, incluzând diferite minerale și vitamine. Boabele de soia verzi și soia conțin vitamina C, calciu, zinc și seleniu. Lintea și fasolea neagră aduc o cantitate mare de acid folic, care are și el proprietăți antioxidante.
Ciocolata neagră
O veste bună pentru iubitorii dulciurilor. Ciocolata neagră este un aliment nutritiv. Conține mai multă cacao decât ciocolata obișnuită și mai multe minerale și vitamine. Antioxidanții prezenți în ciocolata neagră au fost puși în legătură cu beneficii impresionante pentru sănătate, cum ar fi reducerea inflamației și reducerea factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare. Un review a 10 studii a demonstrat legătura dintre consumul de cacao și reducerea presiunii sangvine, cea sistolică în medie cu 4,5 mmHg și cea diastolică cu 2.5 mmHg. Un alt studiu a arătat că un consum regulat și moderat de ciocolată neagră poate avea un impact asupra cantității de antioxidanți din sânge, rezultând creșterea nivelului de colesterol bun, HDL.
Probiotice naturale - care sunt alimentele care conțin probiotice?
25.07.2024