10 alimente cu rol în arderea grăsimilor
Mărind rata metabolică poți slăbi mai ușor și mai repede. Întrebarea este cum faci asta? Răspunsul este cât se poate de plăcut: mâncând!
21.03.2022
Timp estimat de citire:
6 minute, 30 secundePe piață sunt o grămadă de suplimente care care promit „arderea grăsimilor”, însă ele pot fi în cel mai bun caz un ajutor și nu o baghetă magică și cum spunea și Mihaela Bilic într-un interviu, „dacă cineva ar inventa pilula pentru slăbit, ar lua premiu Nobel!”. Prin urmare, bazându-te pe propriile forțe vei avea mai mult control asupra procesului. Studiile au arătat că sunt multe alimente care cresc metabolismul și favorizează arderea grăsimilor. Include în meniul zilnic cât mai multe din aceste alimente și vei putea slăbi natural, într-un ritm sănătos, ajutându-te în același timp să păstrezi rezultatele obținute, evitând efectul de yo-yo. Îți vom prezenta 10 alimente puternic „arzătoare”.
Quinoa este alimentul-minune pentru slăbit
Multă lume îl ocolește pentru că nu-i știe puterea și nici cum să-l gătească. Această cereală integrală conține 8 g de proteine și 5 g de fibre, la o singură cană, elemente esențiale atunci când vrei să topești mai ușor grăsimea. În plus, mai are fier, zinc, seleniu și vitamina E. Quinoa este la fel de ușor de gătit ca orezul. Pentru o cină rapidă, adaugă la o cană cu quinoa fiartă câteva legume, nuci sau proteine slabe.
Scorțioara reglează zahărul din sânge
Bună la gust, ea poate aroma ceaiul, cafeaua, un desert (măr copt), iaurtul sau un smoothie din fructe și aduce un strop de dulceață, fără a adăuga calorii. Studiile arată că scorțișoara stabilizează nivelului de zahăr din sânge, adică poate reduce apetitul, în special celor care au diabet de tip 2. Alte studii au demonstrat că reduce unele din efectele negative ale consumului de alimente bogate în grăsimi. Are și proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene, ceea ce asigură un mediu sănătos pentru organismul nostru. O linguriță de scorțișoară conține 1,6 g de fibre, ceea ce te poate ajuta să crești senzația de sațietate după masă.
Ardeii iuți ard la propriu și la figurat
Conțin o substanță numită capsaicină, care reduce pofta de mâncare și accelerează ușor metabolismul. Studiile arată că 10 grame de ardei iute roșu pot crește semnificativ arderea grăsimilor atât la bărbați, cât și la femei. Consumați la începutul mesei, ardeii pot reduce aprotul de calorii. Fiind mai picante, vei fi tentată să consumi mai puține alimente. Însă ei pot avea și efecte adverse pentru cei care suferă de colon iritabil sau de cancer.
Grapfrutul aduce sațietate
Deși nu are proprietăți magice de ardere a grăsimilor, el te poate ajuta să te simți sătulă cu mai puține calorii. Asta pentru că e bogat în fibre solubile care necesită mai mult timp pentru a fi digerate. O jumătate de grepfrut sau un pahar de suc de grepfrut la gustări te va ajuta să consumi mai puține calorii la următoarea masă.
Pere și mere, dulciuri permise
Perele și merele au multe fibre, vitamine și minerale, dar și un conținut ridicat de apă. Mâncându-le cu coajă vei aduce organismului un plus de fibre, care te vor menține sătulă mai mult timp. Alege fructele nu sucurile pentru că-ți vor curăța dinținții, iar mestecatul consumă și el calorii! “Deși fructele sunt ideale pentru o dietă echilibrată și sănătoasă, ele nu trebuie consumate la cină! Conțin fructoză, care este tot un zahăr și face același lucru: ne îngrașă (dacă le consumăm seara, când metabolismul devine mai lent). Bucurați-vă de ele pe parcursul zilei, la gustare, fără a le asocia cu alte alimente. Iar dacă vreți să slăbiți mai ușor, alegeți merele verzi, care au mai puține zahăr, respectiv calorii.”, spune Luiza Eacobescu, nutriționist.
Oul, mic dar voinic
Un ou are doar 75 de calorii, plus 7 g de proteine și mulți alți nutrienți vitali. Organismul va arde mai multe calorii digerând ouăle decât un mic dejun bogat în carbohidrați! Iar vestea bună este că ouăle nu mai sunt pe „listă interzisă” pentru persoanele preocupate de colesterolul ridicat. “Este adevărat că un singur ou conține 200 mg de colesterol, dar vine la pachet și cu vitaminele B, A, E, K, D, calciu, fier, fosfor, zinc, lecitină, luteină și zeaxantină, doi antioxidanți indispensabili sănătății ochilor. Dacă aveți un stil de viață sănătos, ce include mișcarea și un aport ridicat de legume, fructe, puteți mânca chiar și zilnic un ou. Vă recomand oul fiert tare pentru că e mai ușor digerabil.”, ne spune Luiza Eacobescu, nutriționist.
Ovăzul e o minune
Deși se spune că nu există alimente care să topească grăsimea dintr-un singur loc, despre fulgii de ovăz se crede că ajută la reducerea grăsimii viscerale, cea care îmbracă organele, care crește riscul bolilor de inimă, accidentului vascular cerebral și crește burta! Fibrele solubile pe care le conține ajută la curățarea colonului, la reducerea zahărului din sânge și a depozitelor de grăsime de pe abdomen. Terciul de ovăz poate fi un mic dejun savuros!
Nucile alungă foamea
Te-ai obișnuit să ciugulești între mese? Există și gustări care te ajută să slăbești, așa cum sunt nucile. Sunt bogate în proteine, fibre și grăsimi sănătoase pentru inimă și creier. Studiile sugerează că nucile pot susține pierderea în greutate și pot îmbunătăți nivelul de colesterol atunci când sunt consumate cu moderație (cam o mână). De asemenea, sunt bogate în calorii, așa că te ajută să mănânci mai puțin.
Proteinele sunt o armă sigură împotriva grăsimii
Știi că proteinele te pot menține sătulă mai mult timp și pot arde mai multe calorii în timpul digestiei? În timp carnea roșie poate fi bogată în grăsimi, ceea ce ar putea anula unele dintre beneficii, cea albă (pui, curcan și pește) este o alegere excelentă. Una dintre cele mai bune surse de proteine este peștele. Are un conținut scăzut de grăsimi, o cantitate mai mare omega-3 și mai mică de omega-6 și mult acid linoleic care poate reduce grăsimea corporală. În schimb, ar trebui să limitezi sau chiar să eviți consumul de carne procesată, care ascunde multă grăsime și aditivi care măresc inflamația în corp și te împiedică să slăbești.
Fasolea, boabe de slăbit!
Fasolea este o legumă, o proteină și o sursă excelentă de fibre. Mâncând fasole te simți sătulă cu foarte puține calorii. Fasolea este bogată în fibre solubile, care elimină inflamația din sistemul digestiv. Iar dacă ai inflamație cronică, asta poate duce la creșterea în greutate! O ceașcă de fasole conține 12,5 g de fibre, doar 4 g de grăsime și aproape 15 g de proteine. Și despre fasole se spune că te ajută să-ți definești talia! Cercetările au arătat că cei care consumă în mod frecvent fasole au un risc cu 22% mai mic de obezitate. O poți consuma și la micul dejun, dar și să o adaugi în salate, ca sursă de proteine!
Data publicarii: 21.03.2022Data ultimei actualizari: 11.05.2022
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Articole recomandate din categoria Diete de slabit
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024