10 legume diuretice și beneficiile lor pentru sănătate
Balonarea și retenția de apă sunt probleme cu care oricine se poate confrunta, indiferent de numărul de kilograme. Pot apărea din cauza unei cine bogate în sodiu sau pur și simplu unei perioade cu un consum destul de redus de apă. În aceste condiții, organismul încearcă cu disperare să rețină lichidul pe care îl primește. Ce este de făcut într-o astfel de situație? Unele persoane ar putea apela la legume diuretice, care pot ajuta la extragerea de apă și sare din corp, stimulând rinichii să le elibereze prin urină.
25.08.2022
Timp estimat de citire:
5 minute, 7 secundeExistă o mulțime de alimente care acționează pe post de diuretice naturale, de cele mai multe ori fructe și legume pe care le consumăm în mod curent, mai ales când sunt în plin sezon. Și sunt multe care au un conținut ridicat de apă și potasiu, ambele fiind excelente pentru combaterea retenției de apă. Consumul de alimente bogate în potasiu, cum ar fi castraveții, varza murată, chiar și bananele – ajută la urinări mai dese, reducând în același timp nivelul de sodiu din organism, explică specialiștii. Ajută la hidratare și un aport mai ridicat de magneziu, dar și o activitatea fizică regulată. Iar toate aceste lucruri vor putea împiedica balonarea în cel mai scurt timp, mai spun experții în nutriție. În cele ce urmează, vedem care sunt cele mai la îndemână legume diuretice care ne-ar putea ajuta să scăpăm de disconfort.
Top 10 legume diuretice
Iată top 10 legume diuretice care pot ajuta la detoxifierea organismului și la îmbunătățirea sănătății, ameliorând senzația de balonare și disconfortul dat de retenția de apă.
Morcovi
Morcovii sunt o sursă bogată de caroten, cu rol în accelerarea ratei metabolice a organismului. Cu ajutorul lor, se elimină depozitele de grăsime. Cel mai bine este să fie consumați răzuiți.
Sfecla
Tot în top legume diuretice este și sfecla, care atacă depozitele de grăsime. Și sucul de sfeclă este foarte hrănitor. Conține o serie de vitamine și minerale esențiale: acid folic, mangan, potasiu, fibre alimentare, vitamina C, fier, magneziu, cupru și fosfor.
Țelina
Țelina este, la rândul ei, un diuretic natural, care ajută organismul să scape de excesul de apă prin creșterea producției de urină. În mai multe țări, este recomandată drept legumă de curățare cu proprietăți tonice.
Salata verde
Și ea pe lista de legume diuretice, salata verde își cuplează proprietățile diuretice cu o doză bună de minerale, inclusiv mangan, crom, potasiu, fier, fosfor și calciu. Cel mai bun mod de a folosi salata verde pe post de diuretic este sub forma de smoothie, amestecat cu alte sucuri de legume sau fructe precum spanac, morcov, usturoi sau măr.
Păstârnacul
Rădăcinile păstârnacului nu numai că au proprietăți diuretice și antioxidante, dar sunt și recomandate persoanelor care suferă de anemie, ajută la scăderea colesterolului și mențin glicemia la un nivel uniform. Ar ajuta și la diferite probleme cardiace.
Prazul
Poate că nu vă place mirosul, dar cu siguranță vă vor plăcea efectele lui. Este vorba de praz, și el pe lista de legume diuretice. Și chiar este catalogat printre cele mai eficiente diuretice naturale deoarece conține mult potasiu și puțin sodiu. Crește secreția de lichide și substanțe toxice prin rinichi.
Varza
Varza vă curăță corpul de reziduuri, deoarece conține sulf și iod, care ajută la curățarea membranei mucoase a stomacului și a intestinelor. Varza diuretică va ajuta la desfacerea depozitelor de grăsime, în special în zona abdominală. Se poate consuma ca salată proaspătă sau sub forma de supă de varză.
Rosii
Roșiile fac și ele parte din categoria de legume diuretice. bogate în vitamina C, care ajută la metabolismul și la eliberarea apei din rinichi pentru a elimina deșeurile. Nu trebuie să vă spunem cum puteți mânca roșiile. Există mii de moduri, dar cel mai bine este să le consumi proaspete!
Pătrunjelul
Această plantă de zi cu zi pe care o folosim ca garnitură pentru supă sau alte mâncăruri are un potențial uriaș în a îmbunătăți sănătatea. Pătrunjelul are un dublu rol: ca diuretic natural, dar și ca laxativ natural.
BONUS în top legume diuretice!
Pe lângă cele 10 legume diuretice prezentate mai sus, iată alte două exemple care ar fi bine să le folosim mai des.
Ghimbirul
Ghimbirul face mai mult decât să adauge un gust special preparatelor care-l includ. Nu numai că ajută la ameliorarea stării de greață ce poate apărea în perioada premenstruală, dar este și un “inamic” al retenției de apă. Consumul de ceai de ghimbir la mese este o modalitate sigură și eficientă de a elimina excesul de lichid.
Sparanghelul
Sparanghelul conține inulină, o fibră prebiotică care oferă beneficii pentru sănătatea tractului digestiv, conferind o mai bună absorbție a nutrienților și scăzând riscul de cancer de colon. Este, de asemenea, un diuretic natural, ceea ce înseamnă că poate scăpa corpul de excesul de apă pe care îl reține și va combate balonare incomodă.
Și iată și un pont culinar de încercat! Sparanghelul se potrivește de minune într-o rețetă de mic dejun extrem de sănătos: merge de minune dimineața cu o omletă cu somon și feta și sparanghel.
Bananele
Lăsăm în urmă lista de legume diuretice pentru un exemplu din categoria fructe extrem de populare. Bananele sunt, la rândul lor, o soluție pentru eliminarea balonării. O banană medie are mai mult de 400 mg de potasiu, care este un diuretic natural. Bananele verzi, necoapte, te pot constipa, dar cele coapte sunt pline de fibre, ceea ce va ajuta la tractul digestiv.
Încă un pont pentru pofticioși! Combinați o banană cu 2 lingurițe de unt de arahide pentru o gustare sau un mic dejun sănătos și sățios!
Beneficiile consumului de miez de nucă
21.10.2024