10 mituri desființate despre zahăr și alți îndulcitori
Când vorbim despre „zahăr”, ne referim de fapt la mai multe substanțe: glucoză, fructoză, zaharoză, toate cu gust dulce. Ele se regăsesc în formă simpla, ca atare, în alimente care au un gust dulce pregnant sau mai discret, sau într-o formă complexă, în amidon. Adevăratul zahăr de bucătărie este format din zaharoză pură, care se descompune și se absoarbe ca glucoza și fructoza.
09.09.2022
Timp estimat de citire:
4 minute, 10 secundeOri de câte ori mănânci alimente ce conțin carbohidrați, aceștia sunt până la urmă descompuși în glucoză și fructoză și folosiți ca atare, ca sursă de energie (dar și în alte scopuri, mai puțin importante). Fructoza se oprește de regulă în ficat, unde asigură energia în plan local, glucoza călătorește către celule, metabolismul ei fiind realizat cu ajutorul secreției de insulină. Corpul uman are nevoie de glucoză, cea mai simplă formă de zahăr. Practic, creierul, inima, hematiile se hrănesc cu așa ceva.
Dacă organele anterior menționate nu primesc glucoză, suferă. Mai ales creierul, care trebuie să recurgă la corpi cetonici. Pe termen scurt, poate părea în regulă, pe termen lung însă cetoza este foarte nesănătoasă.
Desigur, nu toate glucidele sunt la fel, cele cu cel mai simplu și rapid metabolism fiind cele de care nu avem prea multă nevoie. Și așa ajungem la zahăr și la “rudele” sale. Să vedem despre ce este vorba:
- Siropul de agave și mierea sunt cele mai sănătoase. Nu este adevărat. Ambele au o compoziție dezechilibrata, nu oferă mare lucru în afară de “zahăr”. Mierea este practic… zahăr. Ca să beneficiezi de urmele de antioxidanți din miere, ar trebui să mănânci cantități uriașe.
- Zahărul îți face rău. Am explicat mai sus că metabolismul nostru are nevoie de zahăr. Desigur, sursa contează. Ia-l din cereale integrale, fructe și legume, nu din zahărul adăugat. Zahărul adăugat trebuie să urce până la maximum 10% din caloriile zilei și mi se pare că acest procent este foarte generos.
- Siropul bogat în fructoză este cel mai rău: în România ai să te întâlnești rar cu așa ceva. Dar nu este mai rău în comparație cu zahărul obișnuit. Oricum, cred că ai înțeles că cea mai importantă este cantitatea. Dacă e mică, nu sunt probleme.
- Zahărul te face hiperactiv: fals. Niciun studiu nu confirmă aceasta.
- Zahărul te adoarme, îți scade energia: fals. Culmea, mai ales că anterior am amintit că unii cred că zahărul te stimulează. Scăderea de energie este datorată scăderii de nutrienți energogeni. Ai grijă de unde iei energia și nu exagera cu carbohidrații simpli!
- Scoate “zahărul” din alimentație! Ar fi complet imposibil, mai ales că se găsește în unele din cele mai sănătoase alimente (legume și fructe), care aduc în mod esențial fibre, minerale sau vitamine. Ai însă grijă să îl consumi mai ales din surse naturale și evită produsele cu mult zahăr adăugat.
- Îndulcitorii artificiali sunt mai sănătoși: fals. Ei sunt o opțiune bună doar dacă încerci să slăbești. Altfel, mai ales dacă nu exagerezi cu consumul de zahăr, nu opta pentru îndulcitor. Unele studii arată că ar dăuna microbiotei intestinale sau că ar stimula reactiv foamea.
- Zahărul se găsește numai în dulciuri: nu este adevărat. În forma sa naturală, se găsește în alimente de bază, cum sunt cerealele, leguminoasele, fructele, legumele. Și e bine să fie așa, pentru că avem nevoie de zahăr. Nu trebuie să te gândești să le reduci. În schimb, consumul de dulciuri, da.
- Zahărul dă dependență: absolut fals. Dependența este dorința compulsivă cronică de a consuma o substanță, care, în momentul în care lipsește, da un simptome de sevraj. Da, ești stimulat să consumi zahăr pentru ca îți oferă plăcere, crescând secreția de dopamină, dar asta nu reprezintă o dependență. Vei vrea din nou să mănânci zahăr doar pentru că îți scade dramatic glicemia, îndeosebi dacă ai mâncat dulciuri lipsite de fibre, care s-au absorbit foarte rapid.
- Zahărul dă diabet. Din nou, fals, zahărul poate crea premisele pentru obezitate care, la rândul său, se poate complica cu diabet. Atât.
Zahărul este departe de a fi sănătos. Dar obsesia actuală cu privire la consumul de zahăr ne îndepărtează de alte obiceiuri nesănătoase, pe care le minimalizam, concentrându-ne exclusiv pe zahăr. Urmele de zahăr din muștar sau sos de roșii nu au nicio importanță. Zahărul din felia uriașă de tort pe care tocmai ai mâncat-o de Anul Nou are…
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024