10 motive ca sa iesi mai des in natura toamna aceasta
„Baile” de natura sunt o metoda excelenta pentru a-ti reincarca bateriile si poate ca niciun alt anotimp nu este la fel de spectaculos precum toamna. Culorile intense, clima blanda si cerul inca senin iti stimuleaza simturile si te fac sa te simti mai bine, insa noi iti oferim si mai multe motive pentru a-ti planifica multe iesiri in natura toamna aceasta!
31.08.2015
Timp estimat de citire:
2 minute, 52 secundeIn cultura scandinava exista friluftsliv, un concept de trai in aer liber, iar in Japonia, practica shinrin-yoku presupune „imbaierea” in energia padurii. Chiar si in secolul 21, oamenii au nevoie de natura, de conectarea la sistemul vietii si, cu atat mai mult, de deconectarea de la agitatia marilor orase.
1. Eviti „deficitul de natura”
Oricat ar suna de bizar, acest sindrom exista (nature deficit disorder) si descrie consecintele alienarii fata de lumea naturala. Chiar daca oamenii de stiinta abia incep sa inteleaga impactul asupra sanatatii pe care il are viata urbana, de interior, un lucru este cert: toti avem nevoie sa lasam deoparte tableta cateva ore si sa iesim in natura.
2. Inima este mai sanatoasa
Cercetatorii japonezi au demonstrat ca „imbaierea” in energia padurii sau, in cuvinte mai putin pompoase, sa stai, pur si simplu, in padure timp de cateva ore diminueaza tensiunea arteriala, scade pulsul si echilibreaza bataile inimii. S-a demonstrat, de asemenea, ca scade si nivelul hormonilor de stres.
3. Scade riscul de a deveni obez
Atat la copii, cat si la adulti, accesul la natura diminueaza riscul de obezitate, cel mai probabil datorita activitatii fizice.
4. Te simti mai fericit si ai o memorie mai buna
Studiile arata ca persoanele care traiesc mai aproape de natura nu se confrunta atat de des cu anxietatea si depresia. Mersul in natura imbunatateste starea de spirit si memoria pe termen scurt a persoanelor cu depresie, arata cercetatorii.
5. Sistemul imunitar este mai bun
Expunerea la un mediu natural imbunatateste functiile sistemului imunitar si ne ajuta ca, pe termen lung, sa luptam impotriva unor afectiuni mai mult sau mai putin grave.
6. Creierul iti functioneaza mai bine
Fie ca ai 5 sau 50 de ani, beneficiile iesitului in aer liber sunt nenumarate. La copii, timpul petrecut intr-un mediu natural poate sa diminueze simptomele ADHD, conform unui studiu. La adulti, contactul cu natura imbunatateste concentrarea si creste productivitatea la locul de munca.
7. Iti echilibrezi propriul ritm
Faptul ca stai afara, fara lumina artificiala, te ajuta sa-ti sincronizezi organismul cu ritmurile tale circadiene naturale. In ultimul timp, oamenii de stiinta care se ocupa de cronobiologie (studiul ritmurilor biologice) au aratat ca sincronizarea cu ciclul natural de lumina/intuneric echilibreaza somnul, dispozitia, nivelul de stres si sistemul hormonal.
8. Iti pui ordine in ganduri
Meditatia este o modalitate grozava de a-ti pune ordine in ganduri si de a scapa de stres. Petrece cateva minute departe de agitatie, cu telefonul pe silentios, si concentreaza-te asupra fosnetului frunzelor si cantecului pasarilor – este cea mai simpla forma de meditatie!
9. Faci sport intr-un mod mai distractiv
Este placut si sa mergi la sala de fitness, dar sportul facut in aer liber, in natura, iti confera o senzatie de revitalizare, energie si satisfactie pe care nu o simti in alta parte.
10. Petreci timp de calitate cu cei dragi
Este minunat sa iti aduni familia si sa propui o iesire la iarba verde (nu neaparat picnic, puteti face si o drumetie). Copiii vor fi incantati de experienta, iar pentru adulti este o modalitate excelenta de a socializa intr-un mediu placut si revigorant.
Dr. Roxana Mateescu
Expert: Oamenii sănătoși și creativi au în comun aceste 6 lucruri
07.10.2024