10 sugestii de gustări sănătoase în procesul de slăbire
Când ești la dietă, alcătuirea unui meniu pe bază de gustări sănătoase poate deveni o adevărată provocare, pentru că ideile se termină rapid iar la un moment dat devine frustrant să consumi iar și iar același feluri de mâncare. Din acest motiv, mulți au renunțat prematur la dietă iar alții evită să înceapă un regim de slăbit, temându-se că se vor înfometa prea tare.
31.10.2023
Timp estimat de citire:
6 minute, 53 secundeÎn realitate, un regim de slăbit poate fi ușor de urmat dacă ai la dispoziție o gamă cât mai variată de gustări sănătoase, iar în acest sens dorim sa-ți venim în ajutor cu câteva idei.
Așadar, în cele ce urmează vei găsi 10 sugestii de gustări sănătoase recomandate în dietele de slăbire, cărora le poți aduce și unele modificări pentru a fi întrutotul pe gustul tău.
Salată de ouă fierte cu avocado
Aceasta este o gustare sănătoasă cum nu se poate mai potrivită pentru micul dejun, pentru că ține de foame și asigură o cantitate importantă de proteine, vitamine și acizi grași. Se fierb două ouă tari, care se amestecă apoi cu un avocado, o ceapă roșie sau ceapă verde tocată mărunt, o linguriță de muștar, câteva picături de zeamă de lățime și puțin ulei de măsline.
Obții astfel o gustare sănătoasă rapid de preparat, pe care o poți servi dimineața sau o poți lua la pachet când pleci la birou.
Ciuperci cu țelină, morcov și maioneză vegetală
Ciupercile cu maioneză nu sunt chiar recomandate într-un regim de slăbire, dar pot fi transformate într-o gustare sănătoasă, aducând câteva mici modificări rețetei originale. Maioneza clasică se înlocuiește cu maioneză vegetală, căreia i se mai adaugă ciuperci champignon fierte, o jumătate de țelină rasă, 1-2 morcovi rași, frunzele de la țelină tocate mărunt, 2-3 căței de usturoi pisați și zeama de la o jumătate de lățime.
Trebuie doar să amesteci într-un bol toate aceste ingrediente pentru a obține o gustare sănătoasă, potrivită în orice moment al zilei.
Cereale integrale cu iaurt și fructe de pădure
Toate cele trei ingrediente oferă garanția unei gustări sănătoase, fiind recomandate datorită conținutului de carbohidrați complecși, fibre, vitamine și minerale. Pur și simplu, se amestecă cerealele cu iaurtul într-un bol, apoi se adăugă fructele de pădure, iar gustarea sănătoasă poate fi servită.
Mix de nuci și semințe
Unii vor spune că nucile și semințele sunt bogate în grăsimi, însă și acestea constituie la rândul lor gustări sănătoase, pentru că este vorba de grăsimi nesaturate, benefice pentru organism.
Atunci când ți se face foame între mesele principale poți să ronțăi o astfel de gustare sănătoasă alcătuită din arahide, fistic, alune de pădure, migdale caju, miez de nucă și semințe de dovleac.
Salată de ton cu orez brun
Tonul și orezul brun pot alcătui împreună o gustare sănătoasă, mai ales dacă se adaugă și câteva măsline tăiate rondele, un ardei kapia și condimente. Orezul se fierbe, se scurge de apă și se lasă să se răcească, după care se combină cu bucăți de ton din conservă, bine scurse în prealabil. Se adaugă și o mână de măsline tăiate rondele, ardeiul kapia tăiat cubulețe, puțin piper și alte condimente, după gust.
O astfel de gustare sănătoasă pate fi servită chiar și ca fel principal la prânz sau la cină.
Humus cu castraveți și măsline
O altă sugestie de gustare sănătoasă propune combinarea pastei de năut numită humus cu felii de castravete și măsline. Pe lângă combinația de arome și texturi, această gustare sănătoasă asigură o cantitate importantă de proteine, fibre și grăsimi sănătoase, contribuind totodată și la hidratare datorită conținutului mare de apă din compoziția castravetelui.
Banane cu unt de arahide
O altă gustare sănătoasă și sățioasă în același timp poți obține combinând o banană cu o lingură de unt de arahide. Cele două ingrediente se amestecă bine, rezultând astfel un fel de cremă care poate fi servită cu biscuiți integrali sau poate fi consumată ca atare.
Banana conferă aromă, o ușoară dulceață și un aport important de potasiu, în timp ce untul de arahide abundă de proteine și grăsimi sănătoase. Așadar, există suficiente motive pentru a considera și acest preparat drept o gustare sănătoasă.
Floricele de porumb
Probabil nu te așteptai să întâlnești acest ingredient pe lista gustărilor sănătoase, iar într-un fel ai dreptate, dacă te gândești la acele floricele de porumb preparate la microunde, care conțin multă sare și grăsimi. Totuși, dacă le prepari acasă folosind doar un strop de ulei și un praf de sare, vei obține o gustare sănătoasă, cu un conținut bogat de fibre și puține calorii. Mai mult de atât, floricelele de porumb sunt și foarte sățioase datorită fibrelor, astfel că un castron generos îți poate ține de foame o bună parte din zi.
Struguri și nuci
Nu lăsa să treacă toamna fără a te delecta cu o astfel de gustare sănătoasă, mai ales dacă ești și la dietă și vrei să scapi de kilogramele în plus până de Sărbători! Strugurii și nucile sunt combinația perfectă în acest scop, pentru că vin cu un aport important de vitamine, fibre, antioxidanți, proteine și grăsimi sănătoase. Pentru o savoare mai deosebită, poți folosi în aceeași combinație struguri albi și roșii din diferite soiuri și astfel vei obține o gustare potrivită între mese sau ca desert.
Salată de fructe
Nu există o rețetă anume pentru o astfel de gustare, pe care o poți prepara pe baza propriilor preferințe și dând frâu liber imaginației. Orice ingrediente principale ai adăuga, poți avea siguranța că faci bine ceea ce faci, pentru orice fruct este un aliment sănătos, iar cu cât combini mai multe, cu atât mai bine.
Ca ingrediente secundare, trebuie să eviți însă zahărul, frișca și alcoolul pentru că acestea îți pot pune anumite piedici în lupta cu kilogramele. În schimb, poți adăuga o linguriță de miere pentru a obține un gust mai dulce, iar pentru aromă poți adăuga niște scorțișoară, frunze de mentă, esență de vanilie sau de rom.
Așa cum spuneam, sugestiile oferite de noi sunt pur informative și nimic nu te împiedică să le aduci anumite modificări, având însă grijă să nu adaugi ingrediente care nu fac parte din categoria alimentelor sănătoase și care au un aport caloric ridicat. Ne referim în mod special la carnea grasă, alimentele de la fast-food, lactatele nedegresate, alimente prăjite, produsele din carne procesată industrial, dulciurile care conți zahăr sau îndulcitori artificiali, pastele făinoase și alte produse din făină albă.
De cealaltă parte, poți să apelezi cu încredere la fructe și legume – mai ales dacă sunt consumate crude – pește, fructe de mare, carne de pasăre (fără piele), cereale integrale, lactate degresate, leguminoase, verdețuri, nuci și semințe.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024