10 trucuri pentru a reduce nivelul de colesterol din sânge
Creșterea nivelului de colesterol este o problema din ce în ce mai întâlnită în societatea actuală. Chiar și cei tineri au colesterol mărit din cauza alimentației nesănătoase și a stresului permanent la care sunt supuși.
17.11.2023
Timp estimat de citire:
2 minute, 42 secundeIată cele mai importante 10 sfaturi care te vor ajuta să reduci nivelul de colesterol rău și să ai o alimentație sănătoasă.
1. Carbohidrații produc creșteri ale nivelului de LDL-colesterol (“colesterol rău”)
Pentru ca o salată să fie mai sănătoasă, înlocuiește crutoanele cu miez de nucă, care au un conținut crescut în grăsimi polinesaturate (“grăsimi bune”), care scad LDL-colesterolul și cresc HDL-colesterolul.
2. Bea vin roșu în loc de cocteiluri!
Studiile arată că o ingestie moderată de alcool poate produce o ușoară creștere a HDL-colesterolului („colesterol bun“). În schimb, tăriile sau băuturile alcoolice amestecate cu sucuri de fructe, care conțin carbohidrați, nu sunt deloc sănătoase. Vinul roșu conține 10% din carbohidrații unei margarita, de exemplu. De asemenea, vinul roșu conține antioxidanți, flavonoizi, care scad nivelurile de LDL-colesterol și stimulează nivelurile de HDL-colesterol. Limita este de 2 pahare cu vin pe zi la bărbați și 1 pahar la femei.
3. Înlocuiește snacksurile și brânza cu alune și soia (boabe fierte, coapte sau tofu).
4. Înlocuiește dressingul pentru salată gata preparat din comerț cu suc de lămâie și oțet balsamic.
5. Înlătura untul, uleiul prăjit, carnea de porc, pieliță cărnii de pasăre din alimentație.
6. Înlocuiește carnea de vită cu cea de curcan, deoarece carnea de curcan conține pe jumătate grăsimile săturate din carnea de vită, aspectul fiind asemănător.
7. Puiul este bun, dar scoicile și peștele sunt și mai bune! Peștele conține acizi omega 3, “sănătoși pentru inimă”.
8. Înlocuiește chipsurile cu popcorn (floricele de porumb)! Acestea din urmă au cu peste 80% mai puține grăsimi săturate și de 2 ori mai multe fibre decât chipsurile de cartofi sau porumb.
9. Înlocuiește iaurtul obișnuit sau cremele de iaurt cu iaurt natural 0% grăsime. La fel procedați și cu brânza de vaci sau smântana.
10. Printre alimentele interzise se numără:
- Carnurile grase, mezelurile, viscerele, conservele, ouăle (este permis doar albusul și nu mai mult de 1-2 gălbenușuri/săptămână), pastele făinoase cu ouă, fasolea uscată, mazărea uscată;
- Grăsimile animale (unt, smântână, frișcă, slănină, untură);
- toate preparatele cu ouă, înghețate, creme cu unt, frișcă, prăjiturile cu fructe;
- ciocolată și în general dulciurile concentrate.
Pentru un nivel optim de colesterol, sunt permise (dar nu în cantitate mare) dulciurile preparate din albuș (spume, bezele), tarte de fructe, gelatine cu fructe, orez cu lapte degresat.
Inflamații și dureri articulare în sezonul rece – cum ne poate ajuta osteopatia
21.11.2024