11 întrebări pe care să ți le pui înainte de a începe o dietă de slăbit
O dietă de slăbit este întotdeauna binevenită atunci când îți dai seama că ai acumulat câteva kilograme în plus. Este însă foarte important să scapi de ele fără a-ți pune sănătatea în pericol și fără a te înfometa zilnic. De aceea, înainte de a te decide asupra unei diete de slăbit trebuie să reflectezi puțin asupra acestui subiect și să analizezi anumite detalii. Ți le vom sugera prin intermediul rândurilor ce urmează.
26.03.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 50 secundeDacă nu ai mai ținut până acum o dietă de slăbit sau dacă ai făcut-o dar rezultatele au fost sub așteptări, avem pentru tine câteva întrebări pe care trebuie să ți le pui înainte și la care să găsești singur/ă niște răspunsuri, eventual făcând și puțină munca de documentare. Poți considera că primul pas în documentarea pentru dieta de slăbit l-ai făcut deja când ai început să citești articol, care de va ghida spre etapele următoare.
Așadar, iată în continuare care sunt întrebările cărora trebuie să le găsești un răspuns!
Ești cu adevărat pregătit/ă sa începi dieta de slăbit?
Trebuie să-ți dai seama dacă ai o motivație suficient de puternică pentru a urma până la capăt o dietă de slăbit și dacă ai într-adevăr nevoie de acest lucru. Gândește-te bine la motivul pentru care vrei să slăbești, dacă vrei să o faci pentru a-ți crește stima de sine, pentru sănătatea ta sau pentru a corespunde unor standarde impuse de societate. Pentru a găsi un răspuns e recomandat să-ți calculezi indicele de masă corporală, care este raportul dintre greutate și înălțime și constituie cel mai bun indicator care îți poate spune dacă trebuie sau nu să slăbești.
Dieta de slăbit aleasă este suficient testată?
Există numeroase diete de slăbit care îți garantează că vei pierde un anumit număr de kilograme în decurs de câteva zile, altele care promit scăderi semnificative în greutate au altele care îți promit că poți slăbi mâncând cât vrei. Nu toate au eficiența pe care ți-o promit, iar unele pot chiar să nu funcționeze deloc în cazul tău. Așadar, verifică din mai multe surse fiecare dietă de slăbit care crezi că ți s-ar potrivi, eventual discută și cu un medic sau un nutriționist, care îți poate spune dacă dieta respectivă este una eficientă.
Dieta de slăbit aleasă este una sigură pentru sănătate?
O dietă de slăbit pot fi chiar și periculoasă pentru sănătate dacă impune un regim prea restrictiv, cu un aport insuficient de substanțe nutritive. Cu cat durata dietei este mai redusă iar rezultatele promise sunt mai miraculoase, cu atât un astfel de regim este mai nociv pentru sănătate, iar acest aspect ți-l poate confirma tot un specialist în domeniul nutriției.
Îți oferă dieta suficiente calorii?
E drept că reducerea aportului caloric e un principiu de bază pentru cele mai multe diete de slăbit, însă nu uita că organismul are nevoie de un anumit număr de calorii pentru a putea funcționa. Numărul minim de calorii diferă de la o persoană la alta in funcție de greutate, vârstă, sex, nivelul de efort depus zilnic, stilul de viață, iar dieta de slăbit pe care o alegi trebuie să îți ofere acest minim de calorii de care ai nevoie zilnic.
Dieta de slăbit este una echilibrată?
O dietă de slăbit trebuie sa fie cât mai echilibrată, adică să includă alimente din toate grupele, pentru că fiecare conține anumite substanțe nutritive de care organismul are nevoie. Dietele care se bazează pe una sau două grupe de alimente și impun eliminarea celorlalte categorii nu au această calitate și sunt de evitat pentru că pot cauza deficite nutriționale.
Alimentele din dieta de slăbit sunt pe placul tău?
Fiecare avem propriile preferințe culinare, precum și alimente pe care le detestăm în mai mare sau mai mică măsură. Trebuie să ții cont și de acest detaliu când alegi o dietă de slăbit, pentru că de el depind în mare măsură șansele de reușită. Dacă regimul impus include alimente cu care nu te împaci foarte bine sunt șanse mici să poți duce dieta până la capăt. Alege o dietă în care să poți consuma alimentele care îți plac, însă și în acest caz trebuie să ai grijă să nu exagerezi cu consumul.
Dieta de slăbit aleasă se potrivește cu stilul tău de viață?
Dacă ai un program încărcat sau ești aproape toată ziua în mișcare, mai mult ca sigur că nu vei putea să respecți o dietă care impune un program strict de servire a meselor și nici nu vei putea să-ți prepari anumite feluri de mâncare ce necesită timp. Astfel de diete sunt potrivite în perioadele când ai mult timp liber, dacă lucrezi de acasă sau dacă ai un program flexibil pe care s-l poți adapta rigorilor regimului.
Dieta de slăbit include sprijin? Există un grup online de sprijin?
O dietă de slăbire poate genera și o anumită presiune psihică, mai ales dacă te afli la prima experiență de acest gen. În astfel de situații este foarte important să ai sprijinul celor din jur și de aceea trebuie să te asiguri că ai pe cine să te bazezi pentru suport moral. Rudele, prietenii, colegii sunt cei care îți pot da o mână de ajutor în acest sens și totodată poți să apelezi la grupuri de sprijin formate din persoane care trec sau au trecut prin aceeași experiență. Tot ce trebuie să faci înainte de a începe dieta de slăbit este să găsești astfel de grupuri prin intermediul internetului și al rețelelor de socializare.
Planul de slăbit este unul sustenabil?
O dietă de slăbit este sustenabilă dacă poate fi urmată pe termen lung fără a fi dăunătoare sănătății și fără a întâmpina diverse piedici care să te indemne să abandonezi. Sustenabilitatea in contextul slăbirii nu înseamnă doar pierderea in greutate, ci si menținerea rezultatelor pe termen lung.
Dieta de slăbit include și activitate fizică?
Chiar dacă dieta de slăbit se referă de obicei doar la planul alimentar, este recomandat ca acesta să fie combinat cu activitate fizică, pentru că mișcarea determină organismul să ardă mai multe calorii, apelând astfel la depozitele de grăsime pe care le topește. Principiul de bază al oricărei diete de slăbit presupune să arzi zilnic mai multe calorii decât consumi, iar activitatea fizică este esențială în acest demers.
Obiectivul final este unul realist?
Fixează-ți mai multe obiective ușor de atins la intervale mai scurte de timp și niciodată nu îți lua ca punct de reper rezultatele pe carele-au obținut alte persoane care au urmat diete similare. Conștientizează și faptul că slăbirea sănătoasă se produce în timp iar rezultatele spectaculoase după o săptămână de dietă nu sunt de durată și pot fi urmate de acumularea mai multor kilograme decât cele pierdute anterior. Orice obiectiv final pe care ți-l stabilești poate fi realizabil, dar pentru aceasta trebuie să ai răbdare și voință.
Diete de slăbit sigure în 2024
Până la acest moment, anul 2024 nu a adus noi descoperiri revoluționare care să modifice substanțial ceea ce se știa despre dietele de slăbit, astfel că dieta mediteraneeană este în continuare considerată cea mai eficientă din toate punctele de vedere. De mare popularitate se bucură și dieta disociată, în timp ce dieta vegetariană și cea vegană câștigă tot mai mulți adepți.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024