12 obiceiuri ale persoanelor foarte sănătoase
Pentru a-ți menține sănătatea pe termen lung, adoptă aceste obiceiuri cu efecte dovedite științific ale persoanelor foarte sănătoase. Ce fac acestea? Nimic neobișnuit sau foarte complicat. Însă, obiceiurile bune, menținute pentru timp îndelungat, îți vor proteja sănătatea.
03.02.2021
Timp estimat de citire:
4 minute, 32 secundeIau micul dejun
Micul dejun e foarte important din mai multe motive. În primul rând are rolul de a pune în mișcare metabolismul și te previne să mănânci necontrolat mai târziu. Studiile arată că adulții care iau micul dejun au performanțe mai bune la serviciu iar copii, se descurcă mai bine la școală. Dacă nu poți mânca foarte mult la început de zi, ia și un mic dejun light, dar nu sări peste el.
Își planifică mesele
Acesta este un obicei care pe termen lung te poate ajuta să economisești timp și bani. Gândește-te la scopurile tale. Vrei să slăbești? Redu zahărul, grăsimile și carbohidrații nesănătoși. Vrei să adaugi mai multe proteine sau vitamine? Planificarea meselor te menține în control. Bonus? Îți va fi mult mai ușor să eviți gustările nesănătoase.
Beau suficientă apă
Apa poate face foarte multe lucruri pentru tine. Menținerea nivelului de hidratare este pe primul loc, iar un alt beneficiu este că te poate ajuta să slăbești. Un alt motiv să bei apă? Băuturile dulci din comerț sunt frecvent legate de obezitate și diabet de tip 2. Dacă nu îți place apa simplă, adaugă felii de portocală, lămâie, lime, pepene sau castravete.
Fac pauze în care sunt activi
Nu sta numai la cafea! E important să te ridici și să te miști. Poți face oricând câteva fandări sau niște mișcări de stretching. Este un obicei excelent și pentru starea ta mentală. Doar 30 de minute de mers pe jos pentru 5 zile pe săptămână pot face minuni pentru starea de spirit. Și dacă nu poți aduna toate minutele într-o singură sesiune, și perioadele mai scurte sunt foarte utile.
Stau și offline
Îți verifici mereu mailul sau activitatea pe social media? Sigur, e important să fii la curent, dar nu chiar mereu. Alegeți un timp pentru a te deloga. Când renunți la timpul petrecut cu telefonul în mână, îți vei face timp și pentru alte activități. Fă o plimbare, citește o carte sau acordă mai mult timp pregătirii unei cine sănătoase.
Învață lucruri noi
Dobândirea de noi abilități îți poate menține creierul sănătos. Poți încerca să faci diverse cursuri de perfecționare sau poți învăța o limbă străină. Efortul mintal necesar te poate ajuta să previi declinul cognitiv cauzat de avansarea în vârstă.
Nu fumează
Renunțarea la fumat e un pas major către o sănătate mai bună. Corpul tău se va reface rapid. La numai 20 de minute după ce ai fumat ultima țigară, ritmul cardiac și presiunea sangvină își revin la normal. Pe termen lung, îți vei reduce riscul cardiovascular, de diabet și de diverse forme de cancer. Spune Stop de azi!
Dorm suficient
Somnul suficient și odihnitor îți menține dispoziția, îmbunătățește capacitatea de concentrare și memoria. Pe termen lung, te poate proteja de boli cardiovasculare și kilograme în plus. Țintește către 7-9 ore de somn pe noapte și încearcă să te culci și să te trezești la aceleași ore.
Își antrenează mușchii
Dezvoltarea sau menținerea masei musculare este un obicei bun la orice vârstă. Având mușchi puternici, organismul tău va arde mai multe calorii chiar și când nu ești în mișcare. Exercițiile pentru dezvoltarea musculară ajută și la slăbit, îmbunătățesc și sănătatea cardiovasculară și protejează sistemul osos. Antrenează-ți mușchii de cel puțin două ori pe săptămână.
Pentru protejarea sistemului osos, încearcă suplimentul alimentar Calciu Lactic de la Naturalis, disponibil în farmaciile Catena!
Petrec timp afară
Câteva minute petrecute afară, la soare, ajută la sinteza vitaminei D la nivelul pielii. Acest lucru este sănătos pentru sistemul osos, pentru inimă, dar și pentru dispoziție. În plus, a petrece timp afară înseamnă și să fii mai activ decât ai putea fi în casă. Alege oricând timpul petrecut în natură!
Caută să-și îmbunătățească echilibrul
Dacă ești tânăr și activ, echilibrul te va ajuta să eviți accidentările. Dacă ai o vârstă mai înaintată, te va ajuta să te menții activ mai mult timp și să previi fracturile care pot apărea în urma căderilor accidentale. Yoga și tai chi pot fi forme de mișcare ce îmbunătățesc echilibrul, dar și simplul mers pe jos ajută.
Sunt conștiente (mindfull)
Acest mindfullness (stare de conștiență) poate ajuta la gestionarea stresului, îmbunătățirea dispoziției și ameliorarea durerilor. Poate însemna practicarea meditației, dar și momente simple în care te oprești și miroși trandafirii din parc. Studiile confirmă mai ales eficiența tehnicilor de meditație, care pot modifica anumite părți ale creierului responsabile de emoții, memorie și învățare.
Aceste 4 obiceiuri pot crește cu până la 5 ani speranța de viață!
21.05.2024