146 de motive ca să renunți la zahăr (partea I)
Prăjituri cât mai dulci, câte o sticlă mică de Cola băută într-o după-amiază în care ne simțim lipsiți de energie (și, odată cu sucul, ingeram nu mai puțin de 10 lingurițe de zahăr!) sau cereale pentru micul dejun cu adaos de ciocolată – zahărul pare că este alimentul preferat al populației supraponderale a secolului 21.
06.10.2023
Timp estimat de citire:
4 minute, 0 secundeNociv pentru sănătate, zahărul trebuie exclus din alimentație, atât pentru a slăbi, cât și pentru a-ți menține o stare generală bună a organismului.
Dr. Nancy Appleton ne oferă 146 de motive pentru a renunța la consumul de zahăr:
1. Zahărul poate suprima sistemul imunitar.
2. Zahărul tulbură legăturile minerale din organism.
3. Zahărul poate provoca hiperactivitate, anxietate, dificultăți de concentrare și slăbiciune la copii.
4. Zahărul poate produce o creștere semnificativă a trigliceridelor.
5. Zahărul contribuie la reducerea capacității de apărare împotriva infecțiilor bacteriene (boli infecțioase).
6. Zahărul cauzează pierderea elasticității și a funcțiilor vitale ale pielii – cu cât mănânci mai mult zahăr, cu atât pielea ta va arată mai rău.
7. Zahărul reduce numărul de lipoproteine de mare densitate.
8. Zahărul duce la deficit de crom.
9. Zahărul duce la cancer de ovare.
10. Zahărul poate mări nivelul de glucoză pe stomacul gol.
11. Zahărul cauzează deficit de cupru.
12. Zahărul interferează cu absorbția de calciu și magneziu.
13. Zahărul poate slăbi acuitatea vederii.
14. Zahărul ridică nivelul de neurotransmițători: dopamină, serotonină și norepinefrină.
15. Zahărul poate provoca hipoglicemie.
16. Zahărul poate produce aciditate la nivelul tractului digestiv.
17. Zahărul poate provoca o creștere rapidă a nivelului adrenalinei la copii.
18. Absorbția deficitară de zahăr este frecventă la pacienții cu boală intestinală funcțională.
19. Zahărul poate provoca îmbătrânirea prematură.
20. Zahărul poate conduce la alcoolism.
21. Zahărul poate cauza carii dentare.
22. Zahărul duce la obezitate.
23. Aportul crescut de zahăr crește riscul apariției bolii lui Crohn și colitei ulceroasă.
24. Zahărul poate provoca modificări frecvent întâlnite la persoanele cu ulcer gastric sau duodenal.
25. Zahărul poate provoca artrită.
26. Zahărul poate provoca astm.
27. Zahărul influențează dezvoltarea necontrolată a Candida albicans (infecție genitală).
28. Zahărul poate cauza calculi biliari.
29. Zahărul poate provoca boli cardiovasculare.
30. Zahărul poate provoca apendicită.
31. Zahărul poate provoca scleroză multiplă.
32. Zahărul poate provoca hemoroizi.
33. Zahărul poate provoca varice.
34. Zahărul poate augumenta reacțiile la glucoză și insulină în rândul utilizatorilor de contraceptive.
35. Zahărul poate duce la boli parodontale.
36. Zahărul poate contribui la osteoporoză.
37. Zahărul contribuie la aciditatea din salivă.
38. Zahărul poate provoca o scădere în sensibilitatea la insulină.
39. Zahărul poate să scadă nivelul de vitamina E (alfa-tocoferol) din sânge.
40. Zahărul poate să scadă nivelul de hormon de creștere.
41. Zahărul poate mări colesterolul.
42. Zahărul poate mări tensiunea arterială sistolică.
43. Zahărul provoacă somnolență și activitate scăzută la copii.
44. O cantitate mare de zahăr ingerată crește produsele finite glicare (zahărul este legat non-enzimatic de proteină).
45. Zahărul interferează cu absorbția de proteine.
46. Zahărul poate cauza alergii alimentare.
47. Zahărul poate contribui la apariția diabetului.
49. Zahărul poate contribui la apariția eczemelor la copii.
50. Zahărul poate provoca boli de inimă.
51. Zahărul poate afecta structura ADN-ului.
52. Zahărul poate schimba structura proteinelor.
53. Zahărul îți poate face pielea să îmbătrânească, pentru că schimbă structura colagenului.
54. Zahărul cauzează cataractă.
55. Zahărul provoacă emfizem.
56. Zahărul provoacă arteroscleroză.
57. Zahărul poate cauza o creștere a lipoproteinelor de mică densitate (LDL).
58. Aportul crescut de zahăr poate afecta homeostazia fiziologică a multor sisteme din organism.
59. Zahărul scade funcționalitatea enzimelor.
60. Aportul de zahăr este mai mare în cazul persoanelor ce suferă de Parkinson.
61. Zahărul poate provoca o modificare permanentă a modului în care proteinele acționează în organism.
62. Zahărul poate mări dimensiunea ficatului, din cauza că sprijină diviziunea celulară.
63. Zahărul poate crește cantitatea de grăsime din zona ficatului.
64. Zahărul poate mări dimensiunea rinichilor și poate produce schimbări patologice.
65. Zahărul poate deteriora pancreasul.
66. Zahărul susține retenția de lichide în organism.
67. Zahărul este inamicul nr. 1 al digestiei.
68. Zahărul poate provoca miopie.
69. Zahărul poate altera mucoasa capilarelor.
70. Zahărul poate face ca tendoanele să fie mai fragile.
71. Zahărul cauzează dureri de cap și migrene.
72. Zahărul joacă un rol în apariția cancerului pancreatic la femei.
73. Zahărul poate influența în mod negativ rezultatele școlare ale copiilor și poate provoca dificultăți de învățare.
VA URMA
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024