Mituri explicate despre activitatea fizică
Dacă ai vrut să slăbești vreodată (și cine nu a vrut…), sigur că te-ai bazat pe faptul că trebuie să ții dietă și să faci foarte multă mișcare. Este limpede că pentru a consuma depozitele adipoase este nevoie să introduci mai puține calorii decât cheltuiești, astfel încât organismul să facă apel la rezerve și să topească din grăsime. Dar ce te faci cu senzația de foame?!
10.06.2021
Timp estimat de citire:
5 minute, 42 secundeDacă reduci caloriile, organismul simte și, disperat, te îndeamnă să mănânci, semnalul fiind o devoratoare senzație de foame. Ei bine, pare firesc să eviți acest lucru cheltuind mai mult, deci făcând foarte multă mișcare. În fond, am auzit toți sintagma “calories in, calories out”. În ultima vreme, însă, tot mai mulți nutriționiști spun că lucrurile nu stau tocmai așa. Adică de bază este întotdeauna dieta. Pentru că oricum mișcarea îți face și mai multă foame.
Facem mișcare pentru a slăbi?
În fond, câtă mișcare poți face?! Ținând seama de timpul disponibil și de posibilitățile fiecăruia, dacă ești un om obișnuit, sigur nu vei reuși să “arzi” calorii suficiente încât să neutralizezi efectele unei ingestii calorice mari. Lucrul acesta a fost dovedit chiar în unele reality show-uri, unde pe parcursul înregistrărilor concurenții au făcut foarte multă mișcare și au slăbit. Dar, odată terminat spectacolul si concurenții, întorși acasă, lucrurile nu au mai stat atât de strălucit și oamenii au luat iar în greutate. Pur și simplu pentru ca nu mai aveau timpul necesar să exerseze numeroase ore în fiecare zi, fiind prinși cu activități strict necesare vieții normale. Iată-ne ajunși în fața unei dileme: are sau nu are rost să facem mișcare dacă vrem să slăbim?! Ajută?! Răspunsul este cu certitudine da. Sigur se poate slăbi numai cu dietă. Dar mișcarea este sănătoasă și ajută. Poate nu o să reușim să facem mișcare preț de 1000 de calorii în fiecare zi, dar și 50 de calorii contează. În plus, mișcarea chiar este sănătoasă. Și pana la urma ceea ce ne interesează este să fim sănătoși. Sunt mai multe mituri legate de mișcare la care trebuie să te gândești:
Mit 1: Mișcarea este cheia sănătății!
Da… dar doar una din chei… Ea este o componentă importantă pentru starea de wellness, dar nu este singura. Studiile arată că și puțină mișcare este bună și că cel mai bine ne face tipul de mișcare pe care o efectuăm cu plăcere. Dansul, alergatul, plimbatul câinelui în parc… există variante pentru toate gusturile. Nu îți place să mergi la sală?! Te înțeleg perfect. Explorează alternativele… asta te va face să privești cu mai puțină aprehensiune ziua sau ora când trebuie să te dedici activității fizice.
Mit 2: Fiecare individ are o “doză” de mișcare specifică.
Oarecum corect, dar… de aici s-ar putea înțelege că mișcarea este un medicament. Ce e drept, s-a ajuns să se prescrie mișcare “pe rețetă”, dar să fie clar, lucrurile sunt destul de complicate. “Doza” optimă de mișcare ține de mulți factori: vârstă, boli asociate, sex, antrenament etc. Oamenii de știință o repetă: puțină mișcare este mai bună decât deloc. În plus, nu e nevoie să te extenuezi pentru a obține avantajele așteptate. Chiar dacă astăzi nu ai timp de yoga sau pilates, o să ai mâine. Compensează cu o scurtă plimbare sau ocolește scările rulante și liftul.
Mit 3: Strămoșii făceau multă mișcare, noi ne-am “lenevit”
Sigur că făceau mișcare, dar nu exersau așa cum o facem noi, ci pur și simplu făceau mișcare pentru că viața îi obliga. Traiul obișnuit era cu mult mai solicitant din punct de vedere fizic. Dacă ar fi avut ocazia, te asigur că ar fi preferat să stea în pat, decât să cosească 12 ore pe zi sau să taie lemne, să aibă grijă de animale și câte și mai câte. Cu certitudine nu făceau efort ca să slăbească, ci pentru că o cerea viața. Mai mult, nu este vorba de “lene” la omul modern, ci de tendința firească a organismului nostru de a economisi energie. Metabolismul nostru e perfect adaptat foamei, este zgârcit cu cheltuiala de energie pentru că știe că nu are întotdeauna mâncare la dispoziție. Poate că în timp “va afla” că mâncarea nu mai este o problemă. Deocamdată nu e cazul și tendința de “leneveală” e ceva fiziologic.
Mit 4: Statul pe scaun ne omoară
Și nu, și da. Sigur, nu e sănătos să stăm ore în sir, dar și multe meserii din trecut obligau oamenii să stea ore în șir așezați. Și astăzi se observă în triburile care păstrează tradiții vechi că se stă jos măcar 10 ore pe zi. Ideea este să nu stai jos mai multe ore la rând fără să faci mișcare. Deci ca statul jos să nu te… omoare, fă des câțiva pași . Ajunge! Iar când termini treaba, ridică-te și umbla! Mai mult, dacă se poate…
Mit 5: Mersul pe jos nu te ajută la slăbit!
Ba da, mai ales dacă mergi regulat și rapid. Sigur, dietele sunt de bază. Dar dacă adaugi un mers rapid și dacă faci asta în fiecare zi, vei potența slăbitul prin dietă. Și, mai ales, te vei menține mai ușor la greutatea dorită.
In concluzie, că ne place sau nu, mișcarea este importantă. Alegeți forma de mișcare care vă face cel mai mult plăcere, încercați să o faceți des, să o includeți în programul săptămânal și tratați-o ca pe o componentă a stilului de viață sănătos, chiar dacă nu e vorba de alergat la maraton sau de urcat pe “acoperișul lumii”.
Ora cea mai potrivită pentru a face mișcare
18.09.2023