3 deficiențe foarte frecvente – ai grijă la nivelul acestor nutrienți!
Mulți nutrienți sunt esențiali pentru o sănătate bună. Deși este posibil să-i obții pe toți, având o alimentație echilibrată, dieta modernă poate fi deficitară. Iată trei dintre cele mai comune deficiențe nutriționale întâlnite în ziua de astăzi.
21.10.2021
Timp estimat de citire:
3 minute, 37 secundeDeficiența de fier
Fierul este un component esențial al globulelor roșii, unde se leagă de hemoglobină și transportă oxigenul către celule. Cele două tipuri de fier din alimente sunt:
– Fierul Hem: este ușor de absorbit și se găsește în alimente de origine animală, carnea roșie conținând cantități ridicate.
– Fierul non-hem: se regăsește atât în alimente de origine animală, cât și în alimente de origine vegetală. Nu se absoarbe la fel de ușor ca fierul hem.
Lipsa de fier este cea mai comună deficiență nutrițională, afectând în jur de 25% din populația lumii. Procentul crește la 47% în cazul copiilor preșcolari. În cazul în care nu sunt hrăniți cu alimente bogate în fier, este foarte posibil să fie deficienți. Lipsa de fier este frecventă și în cazul femeilor, din cauza pierderilor de sânge din timpul menstruației. Sarcina este, de asemenea, o perioadă sensibilă în ceea ce privește fierul.
Cea mai comună consecință a deficienței de fier este anemia, condiție în care numărul de hematii (globule roșii) și capacitatea sângelui de a transporta oxigenul scad. Simptomele anemiei sunt: oboseala, slăbiciunea, scăderea puterii de concentrare și a imunității.
Cele mai bune surse alimentare de fier hem sunt: carnea roșie, organele, fructele de mare, sardinele la conservă.
Cele mai bune surse alimentare de fier non-hem sunt: fasolea, semințele (dovleac, susan); legumele de culoare verde închis (broccoli, spanacul).
Nu se recomandă să iei suplimente alimentare care conțin fier dacă nu ai într-adevăr nevoie de ele și nu au fost recomandate de un medic, în urma unor analize. Excesul de fier poate fi periculos.
Deficiența de iod
Iodul este un mineral esențial pentru funcționarea normală a glandei tiroide și producerea hormonilor tiroidieni. Aceștia sunt implicați în numeroase procese, printre care creșterea, dezvoltarea creierului și sănătatea osoasă. Totodată, reglează activitatea metabolică.
Deficiența de iod afectează aproape o treime din populația lumii. Cel mai comun simptom al acesteia este creșterea în volum a glandei tiroide – gușă endemică. Poate cauza și creșterea ritmului cardiac, căștig ponderal sau dificultăți de respirație.
Deficiența severă de iod are efecte deosebit de grave mai ales în cazul copiilor: retard mental și dezvoltare fizică anormală.
Surse alimentare de iod sunt: algele marine; peștele; lactatele; ouăle.
Cantitățile de iod din aceste alimente pot varia foarte mult pentru că iodul se găsește în sol și în apa oceanică, iar în unele zone acesta lipsește. De aceea, în multe state, inclusiv în România, se adaugă iod în sarea de bucătărie.
Deficiența de vitamina D
Vitamina D este un compus solubil în grăsime care funcționează ca un hormon steroid la nivelul organismului. Aproape fiecare celulă a corpului are un receptor pentru vitamina D.
Vitamina D este sintetizată din colesterol la nivelul pielii, în urma expunerii la soare. De aceea, oamenii care trăiesc departe de ecuator este posibil să aibă deficiență de vitamina D dacă nevoile nu sunt completate de dietă.
Deficiența de vitamina D nu este foarte evidentă, simptomele sunt subtile și pot apărea peste ani sau decenii. Adulții care au deficiență de vitamina D pot resimți slăbiciune musculară, demineralizări osoase și un risc crescut de fracturi. La copii, se poate manifesta prin întârzierea creșterii.
Totodată, vitamina D joacă un rol important pentru funcționarea sistemului imunitar.
Foarte puține alimente conțin cantități semnificative de vitamina D. Dintre acestea, cantitățile cele mai mari se regăsesc în: uleiul de ficat de cod, peștele gras și gălbenuș.
Persoanele care în urma analizelor de sânge au descoperit că au deficiență de vitamina D, pot utiliza suplimente alimentare. Este într-adevăr dificil să acoperi tot necesarul de vitamina D doar din surse alimentare.
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024