Multe persoane doresc să slăbească. Puține reușesc. Și mai puține se mențin după ce au slăbit. Unde este problema?! Unde greșesc persoanele care vor să slăbească?! Dacă greșesc… Pot să o spun cu mâna pe inimă: nu numai că greșesc, dar greșesc în defavoarea sănătății lor și cu efecte negative care pot să dureze toată viața. Voi încerca să surprind câteva din aceste greșeli, pentru ca cititorii noștri să încerce să le evite.
26.04.2021
Timp estimat de citire:
3 minute, 55 secundePrima greșeală este una dintre cele mai frecvente. Înainte de a recurge la o cură, dietă sau cum vrei să o numești… de slăbire, întreabă-te dacă ai cu adevărat nevoie de ea. Ai luat mult în greutate? Greutatea prea mare îți cauzează probleme de sănătate? Sau este vorba doar de… să-i zicem pe nume, „un moft”?! Este vreun stil de modă care nu îți vine bine decât dacă slăbești?! Trebuie să participi la un eveniment unde trebuie să arăți foarte slabă?! Organismul uman este foarte abil în a utiliza caloriile. S-a învățat cu un nivel anume de aport energetic. Dacă e cam mare, arde mai mult, dacă e cam mic, arde mai puțin. În momentul în care începi cura, deci mănânci mai puțin, organismul va încerca rapid să economisească și va arde mai puțin. Consecințele sunt rapide: deși te chinuiești cu mâncare puțină, nu slăbești, și când renunți la cură și revii la cât mâncai înainte, intervine surpriza neplăcută: începi să te îngrași! Este explicația fenomenului „yo-yo”, care face ca persoanele cu vechime în ale slăbitului să nu mai slăbească chiar dacă mănâncă un nivel de calorii uimitor de mic.
A doua și, cred, cea mai frecventă greșeală este cea de a vrea să dai jos rapid cât mai multe kilograme. Și pentru asta se recurge la metode adesea aiuritoare, inclusiv la utilizarea de diuretice sau laxative. Ce se obține este doar o depleție hidro-minerală, care este compensată foarte rapid, în maximum 2-3 zile. Unii exersează exagerat, ceea ce iar nu este util sau sănătos. Inima ta este învățată să suporte un anumit nivel de efort. Dacă o forțezi de-o dată să facă mult mai mult sport fără niciun pic de antrenament anterior, poate să sufere. Sigur, tinerii nu vor vedea consecințe imediate, dar erorile de acest gen au consecințe care se acumulează în timp și care „scot capul” la un moment dat, când îți este lumea mai dragă.
Când vrei să slăbești, vrei să scapi de țesut adipos. Care este leneș, scapi de el cu dificultate, este un dat al naturii care se datorează faptului că oamenii au fost confruntați în istoria existenței lor mai ales cu foamea, iar nu ca acum, cu supraabundența alimentară. Deci, un sfat: răbdare! Nu e bine să slăbești mai mult de 3 kilograme pe lună!
Legat de prima greșeală, apare și a treia: de îndată ce termini dieta, revii „în forță”! Salamul de Sibiu, saleurile și shaorma reapar în meniu, că doar ai suferit destul! Știți care este adevărata mare problemă a curelor de slăbire?! Menținerea greutății după dietă! În SUA, de exemplu, s-a constatat că la un an de la pierderea în greutate, numai 5% din indivizi reușiseră să se mențină supli! Restul luaseră din nou în greutate… Soluția nu e simplă: odată ce ai adoptat un anume stil de viață, atât dietetic, cât și ca regim de activitate, trebuie să îl păstrezi, în mare, toată viața. Știu că nu este ușor, dar e sănătos.
Toate studiile făcute pe tema slăbitului au arătat limpede că nu contează ce și cum asociezi, ci cât mănânci ca valoare calorică totală, cu un mic accent pe proteine, care, după cum se știe, activează metabolismul. Atât. Fără diete disociate, fără dietă preistorică, fără diferite diete care, dacă au efect, el este strict datorat acțiunii de „placebo”. Da, psihicul nostru ne influențează. Dar nu suficient pentru a slăbi.
Și acum, revin cu întrebarea de la început: sunteți siguri că aveți nevoie să slăbiți?!
Data publicarii: 26.04.2021
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
14.11.2024