3 reguli neSTRICTE pentru orice dieta
Se stie ca orice regula este facuta pentru a fi incalcata... chiar si atunci (a se citi mai ales atunci) cand vorbim de cure de slabire si diete. Multe reguli si chiar mai multe sfaturi binevoitoare sunt gata sa te ajute in lupta cu kilogramele in plus, insa, de cele mai multe ori, uiti sa iei in calcul un aspect important… granita subtire dintre mit si realitate.
29.09.2011
Timp estimat de citire:
2 minute, 34 secundeArsenalul indrumarilor pertinente, partial sau in totalitate, este presarat cu o multime de nascociri care atenteaza mai mult sau mai putin asupra sanatatii si a rezultatului mult asteptat – scaderea in greutate.
Fie ca are in vedere omul riguros, care vrea sa faca totul ca la carte dupa un program prestabilit, fie ca, in cazul unora, orice regula functioneaza in regim de superstitie, inainte de a pune totul in practica, ia in calcul faptul ca la un moment dat strictetea te va face sa incalci programul fara o urma de regret, mai ales daca rezultatele intarzie sa apara (pentru ca, surprinzator sau nu, corpul tau are personalitate si reactioneaza intr-un mod unic).
3 reguli intre mit si realitate
1. Mananca la ore fixe!?
Pe langa faptul ca o viata profesionala activa nu iti permite intotdeauna un program echilibrat, care sa iti ofere posibilitatea unor mese zilnice la ore fixe, dieteticienii nu sunt intru totul de acord cu orele prestabilite. In fond, de ce sa mananci atunci cand corpul nu iti cere de mancare si sa te infometezi doar pentru ca nu e ora 2 fix? De ce sa nu iti asculti trupul? Nu cumva ai trecut deja prin asta, in final mancand chiar mai mult decat ce era permis?
2. Nu manca dupa ora 18!?
Iata un exempu clasic de… mit! Da de ce tocmai ora 18? Ca sa te poti infometa pana la miezul noptii cand intr-un final te vei duce la culcare?
Intr-adevar, deoarece seara (si mai ales in timpul somnului) metabolismul da semne de leneveala, iar arderile isi diminueaza intensitatea, nu este indicata ingerarea unei cantitati mari de mancare sau a unor alimente grele. Insa, de aici pana la a fixa implacabil cina la ora 18, e cale lunga. Ideal ar fi ca intre ultima masa si somn sa treaca aproximativ 2 ore. Deci, daca te culci la 2 noaptea, chiar nu e atat de grav ca ai mancat putin inainte de miezul noptii.
3. Esti la dieta? Nu face vizite si nu onora invitatiile la petreceri!?
De ce? Pentru ca nu este politicos sa refuzi tratamentul ospitalier al gazdelor care te vor bombarda cu alimente interzise in cantitati nepermise? Pretexte… Daca ai suferi de diabet sau de o alta boala care iti interzice cu desavarsire consumul anumitor alimente, ai sta pe ganduri inainte sa iti refuzi amfitrionii?
Din punct de vedere psihic, sa fii antisocial si sa te izolezi de restul lumii nu ajuta deloc programul sanatos pe care vrei sa-l urmezi cu strictete. Mult mai mult, in momentele de singuratate risti sa cazi in propria capcana – ocazional mai iei cate o gustare sub pretextul: ”Tot nu ma vede nimeni!” – iar tu vrei rezultate. Concluzia finala? Invata doar sa spui NU!
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024