3 rețete cu vinete mai puțin cunoscute și delicioase
Articol verificat de: Dr. Corina Zugravu
Chiar dacă salata de vinete este cel mai cunoscut preparat la noi în țară, trebuie să știi că sunt multe rețete cu vinete pe care le poți încerca. Această legumă cu totul specială își poate găsi ușor un loc de cinste în bucătăria ta. Vinetele au o consistență asemănătoare cu roșiile, ceea ce le face perfecte pentru supe, tocănițe sau grătare. Vinetele nu sunt însă doar pline de aromă, ci au și mai multe beneficii pentru sănătate. Iată-le pe cele mai importante dintre acestea și câteva rețete cu vinete inedite.
03.02.2021
Timp estimat de citire:
6 minute, 50 secundeVinetele – 5 beneficii pentru sănătate
Preparând diverse rețete cu vinete și consumându-le frecvent, te vei bucura de câteva beneficii importante pentru sănătate. O porție de vinete aduce cel puțin 5% din necesarul unui adult de fibre, cupru, mangan, vitamina B6 și tiamină. Conțin și vitaminele C, A și K, dar și calciu, fier, magneziu, fosfor și potasiu. În plus, sunt o bună sursă de compuși fenolici care acționează ca antioxidanți, substanțe care ajută la prevenirea multor afecțiuni. Printre antioxidanții conținuți de vinete se numără antocianinele, luteina și zeaxanthina (substanțe benefice pentru sănătatea ochiului). 100 de grame de vinete conțin numai 25 de calorii, 1 gram de proteine, 02, g de grăsimi, 6 grame de carbohidrați, 3 grame de fibre.
Vinetele au fost utilizate ca remediu în medicina tradițională pentru mii de ani. În medicina ayurvedică (indiană), vinetele erau folosite ca remediu pentru diabet și rădăcinile plantei, pentru astm.
- Vinetele pot ajuta digestia
Vinetele, la fel ca multe alte legume, sunt surse foarte bune de fibre, un element necesar în orice dietă echilibrată. Fibrele sunt esențiale pentru sănătatea gastrointestinală, la fel ca și pentru tranzitul intestinal. Consumul de fibre stimulează și secreția sucurilor gastrice, facilitând absorbția nutrienților și digestia alimentelor.
Pentru un plus de fibre în alimentație, încearcă suplimentul alimentar FibroProtect de la Naturalis, disponibil în Farmaciile Catena.
- Vinetele pot susține scăderea în greutate
Dieta omului modern devine din ce în ce mai săracă în fibre. Sunt recomandate în general 25-30 de grame de fibre pe zi. Vinetele conțin o cantitate mare de fibre, puține grăsimi și multă apă, fiind recomandate în dietele de slăbit. Datorită fibrelor, vinetele ajută la obținerea mai rapidă a senzației de sațietate, prevenindu-te să mănânci prea mult. Bucură-te de rețete cu vinete atunci când ții o dietă de slăbit.
- Sunt recomandate în dieta persoanelor cu diabet
Datorită conținutului ridicat de fibre și conținutului scăzut de carbohidrați solubili, vinetele pot fi unul dintre alimentele ideale pentru managementul diabetului de tip 2. Calitățile nutriționale ale vinetelor le fac folositoare pentru menținerea glicemiei în limite normale.
- Susțin sănătatea sistemului osos
Vinetele sunt alimente recomandate pentru persoanele în vârstă, ce au risc de osteoporoză. Ele conțin diverși compuși fenolici care au fost puși în legătură cu reducerea simptomelor osteoporozei și cu densitate osoasă mai bună. Vinetele conțin și cantități semnificative de fier și de calciu, elemente necesare unui sistem osos sănătos.
- Susțin sănătatea inimii
Consumul de vinete poate proteja inima prin mai multe moduri. Primul este tot conținutul de fibre. O alimentație bogată în fibre ajută la reducerea colesterolului LDL, cel care este un factor de risc pentru sistemul cardiovascular. Pe de altă parte, bioflavonoidele pe care le conțin vinetele pot avea un rol în reducerea presiunii sangvine.
Beneficiile vinetelor se pot pierde ușor
Multe rețete cu vinete includ cantități mari de ulei sau presupun prăjirea. Mai ales în timpul prăjirii, ele absorb o cantitate mare de grăsime, iar mare parte din substanțele antioxidante se pierd. Dacă vrei să te bucuri de proprietățile lor benefice e important să prepari rețete cu vinete cât mai sănătoase.
Rețete cu vinete mai puțin cunoscute, dar la fel de delicioase
Rețeta 1: Bărcuțe din vinete umplute
Ingrediente:
- 1 vânătă mare
- 2 lingurițe de ulei de măsline
- 1 dovlecel mare, tăiat cubulețe
- ½ ceapă, tăiată cubulețe, aproximativ ½ cană
- 1 cățel de usturoi tocat
- 150 g ciuperci, tocate mărunt (aproximativ ½ cană)
- Câteva roșii cherry proaspete
- ½ linguriță de oregano uscat
- ½ linguriță de busuioc
- ½ linguriță de sare
Mod de preparare:
Taie vinetele în jumătate, pe lungime, și scoate interiorul, având grijă să lași o margine de câțiva milimetri și să nu pătrunzi pielea vinetei. Taie mărunt carnea vinetei și las-o deoparte. Preîncălzește cuptorul la 190 de grade și unge o tavă.
Încălzește uleiul de măsline într-o tigaie mare, la foc mediu-mare. Odată ce uleiul este fierbinte, adaugă dovleceii, ceapa și usturoiul în tigaie. Sotează până se înmoaie, aproximativ 10 minute. Adaugă ciupercile și carnea vinetelor. Continuă să prepari până când legumele s-au înmuiat, aproximativ 5 până la 7 minute. Adaugă roșia, oregano, busuiocul, sarea și piperul. Amestecă pentru a încorpora. Ia tigaia de pe foc și cu o lingură mare împarte uniform umplutura între jumătățile de vinete.
Presară uniform mozzarella deasupra celor două jumătăți de vinete și așază-le în tava pregătită. Coace-le descoperit timp de 35 de minute. Lasă vinetele să stea timp de 10 minute înainte de servire. Se ornează cu busuioc proaspăt și jumătăți de roșii cherry.
Rețeta 2: Vânătă cu usturoi și miere
Ingrediente
- 1 vânătă mare
- Ulei din sâmbure de strugure pentru prăjire
- 3 căței de usturoi tocați
- 2 linguri de miere
- 1 lingură de sos de soia
- 1 linguriță de piper proaspăt măcinat
- Semințe de susan
- Feliuțe de ceapă verde
- Orez alb
Mod de preparare
Taie vânăta în stick-uri de aproximativ 1 cm grosime
Într-o tigaie adâncă, încălzește ulei. Prăjește vinetele în loturi mici, întorcându-le dacă este necesar, până se rumenesc ușor, aproximativ două minute. Scoate-le din ulei și scurge-le.
Într-o tigaie mică, încălzește puțin ulei și gătește usturoiul la foc mediu până când devine ușor auriu, dar nu rumenit, 1-2 minute. Adaugă mierea, sosul de soia și piperul măcinat. Dă focul mai puternic, astfel încât amestecul de miere și soia să se îngroașe și să capete o consistență de caramel.
Amestecă vinetele cu sosul, garnisește cu susan și ceapă verde și servește cu o porție caldă de orez.
Rețeta 3: Baba ganoush
(o alternativă delicioasă la salata de vinete românească)
Ingrediente
- 3 vinete italienești, aproximativ 1 kg
- 3 căței de usturoi tocați
- Sucul de la 1 lămâie
- 3 linguri de tahini
- 1/3 ceașcă de ulei de măsline
- 1/4 cană frunze de pătrunjel proaspăt tocat
- Sare
Mod de preparare
Vinetele se coc pe hârtie de copt tapetată cu folie de aluminiu timp de 1 oră. Înainte de a le da la cuptor înțeapă-le. Scoate-le din cuptor împreună cu folia și împachetează-le în aceasta. Mai lasă-le să stea 15 minute. După aceea, scoate vinetele și folosește un cuțit pentru a le deschide. Scote interiorul moale și pune-l într-o strecurătoare pentru a se scurge. Așază vinetele scurse într-un castron și repetă până când scurgi toată cantitatea.
Adaugă usturoiul și sucul de lămâie în vasul cu vinete și amestecă cu o furculiță până când totul se unește într-o pastă.
Amestecând energic, adaugă tahini până se încorporează. Toarnă și uleiul de măsline, amestecând continuu. Amestecul trebuie să fie pal și cremos. Se amestecă pătrunjelul și se condimentează cu sare și suc suplimentar de lămâie, dacă se dorește.
Transferă într-un vas de servit și stropește cu ulei de măsline. Bucură-te de baba ganoush cu lipie caldă.
Idei de dressing sănătos pentru salată
27.11.2024