3 rețete de dietă cu țelină apio
Țelina apio face parte din familia Apiaceae, care cuprinde morcovul, păstârnacul, pătrunjelul și țelina obișnuită. Tijele sale crocante fac din această legumă o opțiune alimentară din ce în ce mai apreciată în dietele care vizează scăderea în greutate. Pe de o parte pentru că țelina apio are puține calorii, iar pe de altă parte pentru că e plăcută la gust. În plus, se dovedește a fi un bun aliat al sănătății.
02.03.2021
Timp estimat de citire:
5 minute, 45 secundeȚelina apio are în compoziție, în principal, apă și are foarte puține calorii. O tijă de țelină apio de circa 15 cm (30 g) are doar 5 calorii. Trebuie să mergi circa un minut pe jos pentru a arde 5 calorii! Un alt dar pe care îl face țelina apio siluetei este conținutul său consistent de fibre – 0,5 g pentru o singură tijă. De asemenea, țelina apio este extrem de generoasă în compuși vegetali cu puternice proprietăți antioxidante, așa ca apigenina, luteolina, selinene, limonen, kaempferol și acid p-cumaric. Pe lângă aceștia, țelina apio mai furnizează, ce-i drept în cantități mai mici, vitamina K, folat, vitamina A, potasiu și vitamina C.
Țelina apio și beneficiile ei
În special datorită apigeninei și luteolinei din compoziție, țelina apio deține proprietăți antiinflamatoare, antibacteriene, antivirale și antioxidante. De asemenea, există date care arată că această legumă ne-ar putea ajuta să ținem cancerul la distanță. Potrivit concluziilor unei cercetări din 2016, bazate pe teste de laborator, apigenina poate contribui la apoptoză, un fel de moarte celulară programată, ceea ce ar face-o utilă ca tratament pentru cancer.
Pe de altă parte, o altă echipă cercetători a stabilit că apigenina poate stimula neurogeneza, creșterea și dezvoltarea celulelor nervoase. În experimentele pe cobai, s-a observat că apigenina din țelina apio a îmbunătățit capacitatea de a învăța și de a-și aminti. De asemenea, studiile au mai scos la iveală că dietele bogate în apigenină scad expresia anumitor proteine inflamatorii. Astfel, includerea frecventă în meniu a unor rețete cu țelina apio ar putea favoriza restabilirea echilibrului sistemului imunitar și combaterea inflamație cronice.
Nu în ultimul rând trebuie menționat faptul că, prin conținutul bogat de fibre, țelina apio este un aliment valoros pentru sănătatea tractului digestiv. Aceasta ajută la îmbunătățirea digestiei, la reglarea tranzitului intestinal, dar și la echilibrarea nivelului de lipide din sânge.
3 rețete cu țelina apio pe care să le încerci
Chiar dacă la noi nu se bucură încă de o apreciere largă așa cum se întâmplă în alte părți ale lumii, trebuie să știi că există o mulțime de rețete cu țelina apio din care poți alege. Partea bună este că leguma este disponibilă în majoritatea marilor magazine alimentare, ceea ce ne permite să ne putem bucura și noi de beneficiile ei. Pentru inspirație, îți propunem câteva rețete cu țelina apio, care cu siguranță te vor face s-o îndrăgești. Sunt rețete simple, dar savuroase, pe care le poți consuma fără emoții chiar și atunci când ții o dietă de slăbit.
Aperitiv cu țelină apio și pui Buffalo
Ingrediente necesare pentru 4 porții:
- 1 cană de piept de pui fiert, mărunțit
- 115 g de cremă de brânză degresată
- ¼ de cană de brânză cu mucegai (brânză albastră), sfărâmată
- 3 linguri de sos iute, precum Frank’s RedHot
- 1 fir de ceapă verde, tocat
- 20 de bastonașe țelină apio de circa 9-10 cm
Mod de preparare:
- Într-un bol încăpător, pune carnea de pui, crema de brânză, brânza albastră, sosul iute și ceapa verde și amestecă, până când toate ingredientele se combină bine.
- Folosind o linguriță, pune în adâncitura fiecărui bastonaș de țelină apio compoziția rezultată.
- Se servește imediat.
Mărimea porției: 5 bastonașe umplute
Valori nutriționale per porție: 177 de calorii, 18 g de proteine, 10,5 g de grăsimi, 2,6 g de glucide, 0,5 g de fibre dietetice.
Salată crocantă cu țelină apio și pere
Ingrediente necesare pentru 6 porții:
- 4 tije de țelină apio, tăiate în jumătate, transversal
- 2 linguri de oțet de mere, pere, zmeură sau alt oțet de fructe
- 2 linguri de miere lichidă
- ¼ de linguriță de sare
- 2 pere coapte, de preferință roșii, tăiate cubulețe
- 1 cană de brânză Cheddar, de preferat alba, tăiată cubulețe mici
- ½ de cană de nuci pecan, prăjite și tocate
- Piper proaspăt măcinat, după gust
- 6 frunze mari de salată verde
Mod de preparare:
- Pune țelina apio într-un castron cu apă cu gheață. După aproximativ 15 minute, scoate tijele din apă și usucă-le, folosind prosoape de hârtie, apoi taie-le în felii, de circa 1 cm grosime.
- Într-un bol încăpător, amestecă bine oțetul, mierea și sarea, până se omogenizează. Adaugă perele și amestecă ușor, astfel încât sosusl să le acopere. Adaugă apoi țelina apio, brânza și nucile pecan, condimentează cu piper și amestecă încă o dată.
- Împarte compoziția în 6 părți egale și servește pe câte o frunză de salată verde.
Mărimea porției: 1 cană
Valori nutriționale per porție: 210 calorii, 5,9 g de proteine, 19,5 g de carbohidrați, 12 g de grăsimi, 3,7 g de fibre.
Supă minestrone cu țelină apio și parmezan
Ingrediente necesare pentru 6 porții:
- 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
- 2 căni de țelină apio, tăiată cubulețe
- ½ de cană de frunze de țelină, tăiate mărunt
- ½ de cană ceapă, tăiată cubulețe
- ½ de cană de morcov, tăiat cubulețe
- 1 cățel de usturoi, tocat
- ½ de linguriță de piper proaspăt măcinat
- 4 căni de bulion de pui
- ⅓ de cană de paste orzo din grâu integral sau alt tip de paste mici
- 1 conservă (400 ml) de roșii tăiate cubulețe
- 1 cană de năut fiert sau din conservă
- sare după gust
- ¼ de cană de brânză Parmigiano-Reggiano, rasă
Mod de preparare:
- Într-o cratiță mare, pune uleiul la încins, la foc mediu, apoi adaugă țelina apio, ceapa, morcovul, usturoiul, piperul. Gătește, amestecând ocazional, timp de aproximativ 10 minute, până când legumele se înmoaie.
- Adaugă bulionul, iar în momentul în care lichidul începe să dea în clocot, adaugă pastele. Lasă să fiarbă, fără să pui capac, timp de 8-10 minute.
- La final, adaugă roșiile, năutul, jumătate din frunzele de țelină și parmezanul. Lasă totul pe foc, timp de încă 3 până la 5 minute.
- Supa se servește ornată cu frunzele de țelină apio ramase și, opțional, cu parmesan ras presărat deasupra.
Mărimea porției: circa 1 ¼ căni
Valori nutriționale per porție: 198 de calorii, 9,6 g de proteine, 24,6 g de glucide, 6,8 g de grăsimi, 6,2 g de fibre.
Orz verde - cum să-l folosești și ce beneficii are
13.11.2024