3 rețete de dulciuri sănătoase
Poate că e greu de crezut, dar există și dulciuri sănătoase. Și ce bine că există! Cine poate rezista fără dulce? Oricât de multă voință am avea, pofta învinge și-și ia partea. Și de foarte multe ori cu vârf și îndesat. De aceea, chiar și atunci când ești la dietă, evită calea extremă. Decât să te supui supliciului abstinenței, mai bine îți faci o listă cu dulciuri sănătoase, de care să te poți bucura, fără regrete ulterioare.
18.11.2020
Timp estimat de citire:
6 minute, 8 secundeDulciuri sănătoase sau dulciuri fără zahăr și cu ingrediente curate
Problema majoră a dulciurilor este impactul pe care îl au asupra glicemiei. Deoarece, în general, conțin cantități considerabile de zahăr, consumul lor determină creșteri bruște ale nivelului zahărului din sânge. Acest lucru predispune la îngrășare, creând un lanț de consecințe în care insulina eliberată în exces are un rol decisiv. Tocmai de aceea, atunci când vorbim de dulciuri sănătoase, avem în vedere deserturile fără zahăr adăugat. Desigur, acesta nu este singurul criteriu de selecție, însă este de departe cel mai important. Contează și calitatea celorlalte ingrediente și, în mod evident, densitatea calorică.
Cele mai bune 3 rețete de dulciuri sănătoase
Sunt multe rețete care pot fi încadrate la capitolul dulciuri sănătoase. De multe ori, e suficient să excludem din compoziția lor doar zahărul. Alteori, e nevoie și de alte schimbări. Ca să faci alegeri sigure, îți recomandăm în continuare trei feluri de gustări absolut delicioase. Calificativul de dulciuri sănătoase se lipește de ele fără pic de ezitare.
Brioșe cu ciocolată neagră și banane
Aceste brioșe sunt o reală încântare pentru papilele gustative. Te vor cuceri de la prima mușcătură și savurându-le vei înțelege cu adevărat la ce face referire termenul de dulciuri sănătoase.
Ingrediente necesare pentru 12 bucăți:
- 3 banane bine coapte
- 2 ouă
- ½ de cană de iaurt grecesc (125 g)
- ½ de cană de lapte de migdale (120 ml)
- ½ de cană de sirop de arțar (170 g)
- 1 linguriță de esență de vanilie
- 1 cană de făină integrală de grâu (130 g)
- ½ cană de cacao neagră (60 g)
- 1 linguriță de praf de copt
- ½ de linguriță de sare de mare
- ½ de cană de chipsuri de ciocolată neagră (90 g)
Mod de preparare:
- Preîncălzește cuptorul 180˚C.
- Într-un castron mare, pune bananele și zdrobește-le bine cu o furculiță. Adăugă ouăle și bate-le bine, folosind un tel, apoi amestecă și celelalte ingrediente umede: iaurtul grecesc, laptele de migdale, siropul de arțar și extractul de vanilie.
- Adăugă ingredientele uscate și amestecă până ce obții o compoziție omogenă. La final, încorporează și chipsurile de ciocolată.
- Pregătește o tavă specială de brioșe cu 12 adâncituri. Unge fiecare adâncitură cu spray de copt sau tapetează cu hârtie pentru brioșe și toarnă în ele aluatul, distribuindu-l în mod egal. Fiecare formă ar trebui să fie umplută pe ⅔.
- Dă tava cu brioșe la cuptor, timp de 30-35 de minute sau până când o scobitoare iese curată din centrul brioșelor. Lasă-le să se răcească, apoi bucură-te pe îndelete de gustul lor incredibil!
Iaurt cu fructe preparat în casă
Pe lista de dulciuri sănătoase, trebuie să se regăsească neapărat și iaurtul cu fructe. Însă nu cel cumpărat de-a gata, ci unul pe care ți-l prepari acasă. E suficient să citești eticheta iaurturilor cu fructe din comerț ca să înțelegi de ce-ți recomandăm acest lucru.
Atunci când ți-l prepari acasă, știi ce pui în compoziție și ai un control mai mare asupra conținutului de zahăr și de calorii. Apoi, nu-i greu deloc să pui într-un bol 150 g de iaurt natural și să adaugi în el fructele preferate. Ai opțiuni multiple. Pot fi fructe de pădure, dar pot fi și bucăți mici de banane, ananas, kaki, mango, piersici, caise, vișine, cireșe etc. Amestecă rapid și gata. Este una dintre cele mai simple și rapide rețete de dulciuri sănătoase.
Pentru un gust ceva mai dulce, poți adăuga fără teamă și un pic miere. Da, conține zaharuri multe, dar vine la pachet și cu vitamine, minerale și o colecție întreagă de enzime prețioase. În cazul în care vrei să plusezi la capitolul valorilor nutritive, adăugă și o linguriță de semințe. Din cele de cânepă vei obține proteine de calitate, din cele de dovleac și floarea-soarelui – acizi grași Omega-6, vitaminele A, E, B1, B2, potasiu, magneziu, seleniu, fosfor, cupru etc., iar din cele de chia – acizi grași Omega-3, calciu, potasiu, magneziu etc.
Biscuiți cu banane și ovăz
Este una dintre cele mai simple rețete de biscuiți. Și e musai să o incluzi în opțiunile tale de dulciuri sănătoase. Ai nevoie de doar două ingrediente: banane bine coapte și fulgi de ovăz. Ca și proporții, o variantă sigură este cea de 3 banane (circa 360 g de miez) la 150 g de fulgi de ovăz (de preferat din cei mai mărunți și fini). Din aceste cantități, poți obține aproximativ 12 bucăți.
Cât despre modul de preparare, acesta este foarte simplu. Bananele se zdrobesc bine cu o furculiță sau cu un blender, apoi se adaugă fulgii și se amestecă. Se acoperă cu o folie de plastic, pentru a opri oxidarea și se lasă cel puțin jumătate de oră să se umfle fulgii.
Când compoziție e legată, formează biscuiții și pune-i pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Trebuie să ai în vedere că acești biscuiți nu se întind la copt. Așa că e bine să-i modelezi așa cum dorești să arate chiar de la început. Îi poți face mai rotunzi sau mai plați – vor rămâne exact așa cum îi vei pune în tavă. Se coc la 180 °C, timp de 25 de minute sau până când capătă o frumoasă crustă aurie.
Idei pentru personalizarea rețetei
Ceea ce e cu adevărat grozav la această rețetă este că o poți modifica. Ai libertatea de a o adapta propriilor gusturi, astfel încât să obții dulciuri sănătoase și savuroase. Sunt mai multe ingrediente pe care le poți adăuga pentru a schimba profilul aromelor, pentru a intensifica gustul dulce sau pentru a le face textura mai fină.
Mai jos sunt câteva sugestii. Experimentează și prepară cât de des poți aceste dulciuri sănătoase!
Condimente: scorțișoară, cardamom, vanilie, cuișoare, ghimbir, nucșoară.
Citrice: coaja de lime / lămâie / portocală și suc proaspăt stors
Oleaginoase: nuci, arahide, macadamia, migdale, caju, alune, fistic.
Semințe: chia, floarea-soarelui, in, dovleac.
Stafide: mai întâi pune-le la înmuiat în apă clocotită; altfel, se pot arde în timpul coptului, devenind amare.
Alte bucăți de fructe uscate
Fructe proaspete: zmeură, afine, cireșe, pere, mango, măr.
Legume: dovlecel, sfeclă sau morcov.
Biscuiți cu fulgi de ovăz: rețete și secrete
16.05.2024