24.07.2020
Timp estimat de citire:
4 minute, 0 secundeÎnghețata este una dintre plăcerile vinovate ale multora dintre noi. Acum, serios, cum să nu-ți placă acest desert ultra delicios și răcoros?! Mai ales în zilele cu muuuulte grade în termometre…
Ca să te bucuri în voie de o porție satisfăcătoare de înghețată fără grija kilogramelor în plus, te invităm să încerci câteva rețete de nice-cream. Vorbim de alternative mai prietenoase cu silueta la înghețata clasică, despre care știm că e doldora de zahăr și tot felul de arome artificiale.
Termenul „nice cream” a fost creat pentru a descrie un desert obținut din banane înghețate. Atunci când sunt bine pasate cu ajutorul blenderului, bananele capătă consistența și textura celui mai fin gelato. Cât despre gust, acesta este de-a dreptul incredibil, mult deosebit de cel original al fructului. Nu ne limităm însă doar la banane. Există și alte fructe care pot servi drept o bază excelentă pentru nice-cream. Exemplele de mai jos te vor convinge de acest lucru.
Nice-cream de ananas
Ingrediente necesare pentru 6 porții:
- 450 g de ananas tăiat cuburi și congelat
- 1 cană de mango tăiat cuburi și congelat sau un mango proaspăt măricel, decojit și tăiat mărunt
- 1 lingură de suc de lămâie sau lime
Mod de preparare:
Folosind un blender sau robotul de bucătărie, mixează bine și la viteză mare bucățile de ananas, mango și sucul de lămâie (sau lime) până când obții o compoziție cremoasă și mătăsoasă.
Dacă folosești mango congelat, poate fi necesar să adăugi un pic de apă (până ¼ de cană maximum). Se consumă imediat, iar ce rămâne (dacă rămâne!) se păstrează la congelator.
Mărimea porției: ½ de cană
Valori nutriționale/porție: 55 de calorii, 13,5 g de carbohidrați, 1,5 g de fibre, 0,2 g de grăsimi, 0,6 g proteine, 1 mg de sodiu, 131 mg de potasiu, 342 UI de vitamina A; 47 mg de vitamina C, 26 mcg de folați, 13 mg de calciu, 12 mg de magneziu.
Nice-cream de mentă cu fulgi de ciocolată
Ingrediente necesare pentru 4 porții:
- ¾ de cană lapte de migdale neîndulcit
- ½ de cană de smântână vegetală (cremă de cocos)
- ¼ de linguriță de extract pur de mentă
- 3 picături de colorant verde natural
- 2 banane foarte coapte, tăiate bucăți și congelate (aproximativ 2 căni)
- ⅓ de cană de fulgi de ciocolată neagră
Mod de preparare:
Pasul 1
Toarnă laptele de migdale în tăvițe pentru cuburi de gheață și dă-l la congelator pentru aproximativ 8 ore.
Pasul 2
Pune cuburile de lapte înghețat în vasul robotului de bucătărie, adăugă smântâna vegetală, extractul de mentă, colorantul alimentar verde și bucățile de banane; mixează totul până când obții o compoziție omogenă, timp de circa 2 minute, răzuind părțile laterale ale vasului cu o spatulă de cauciuc, atunci când este necesar.
Pasul 3
Adăugă fulgii de ciocolată și mixează până când aceștia sunt bine distribuiți în toată compoziția.
Pasul 4
Transferă amestecul într-un recipient cu capac și dă-l la congelator pentru aproximativ 30 de minute, până când acesta capătă o consistență fermă. Se servește decorat cu câțiva fulgi de ciocolată și, opțional, cu frunze de mentă proaspătă.
Mărimea porției: ⅔ de cană
Valori nutriționale/porție: 188 de calorii, 21 g de carbohidrați, 10,9 g de grăsimi, 1,5 g proteine, 42 mg de sodiu, 296 mg de potasiu, 23,7 g de carbohidrați, 2,4 g de fibre, 108 UI vitamina A, 5 mg de vitamina C, 14 mcg de folați, 104 mg de calciu, 1 mg de fier, 36 mg de magneziu.
Nice-cream de căpșune și mango
Ingrediente necesare pentru 4 porții:
- 340 g de mango tăiat cuburi și congelat
- 230 g de căpșune tăiate felii și congelate
- 1 lingură de suc de lămâie
Mod de preparare:
Folosind robotul de bucătărie, mixează bucățile de mango și căpșune, împreună cu sucul de lămâie, timp 1 până la 2 minute. Oprește robotul și cu o spatulă, răzuiește părțile laterale ale bolului, apoi continuă să mixezi timp de alte 2-3 minute, până când compoziția devine fină și mătăsoasă. Dacă este necesar, poți adăuga până la ½ de cană de apă pentru a facilita procesarea fructelor.
Mărimea porției: ¾ de cană
Valori nutriționale/porție: 70 de calorii, 16,4 g de carbohidrați, 0,5 g de grăsimi, 1 mg de sodiu, 234 mg de potasiu; 2,5 g de fibre, 1,1 g de proteine, 929 UI de vitamina A, 65 mg de vitamina C, 51 mcg de folați, 19 mg de calciu, 16 mg de magneziu.
Orz verde - cum să-l folosești și ce beneficii are
13.11.2024