3 sporturi lejere pentru perioada sarcinii
Miscarea este chiar recomandata in timpul sarcinii, in ciuda parerii unora dintre viitoarele mamici, intrucat aduce beneficii atat perioadei de graviditate, cat si nasterii propriu-zise. Printre avantajele pe care ti le aduce sportul in timpul sarcinii se numara rezistenta mai mare la stres, aparitia mai rara a durerilor de cap si a constipatiei, precum si senzatia de energizare si capacitatea de a naste mai usor.
12.08.2013
Timp estimat de citire:
3 minute, 6 secundeEste un lucru bine-stiut faptul ca miscarea usoara in timpul sarcinii ajuta la mentinerea musculaturii intr-o stare buna si iti pastreaza de asemenea tonusul psihic, avand efect anti-depresiv si de redare a energiei. Intr-adevar, femeile insarcinate nu pot practica sporturi intense, precum aerobic, ridicari de greutati sau sporturi agresive de echipa ce pot duce la accidentari, insa exista cateva metode de a face miscare fara riscuri si in timpul sarcinii – noi iti prezentam trei dintre sporturile indicate in timpul sarcinii!
1. Mers in pas rapid
In strainatate, power walking (mers in ritm intens) este un sport practicat de multi oameni, avantajul acestuia fiind ca poate fi pus in practica de categorii de varsta carora le-ar fi greu sa incerce alte tipuri de sport – si ne referim aici la seniori, persoanele aflate in convalescenta sau femeile gravide.
Mersul in pas rapid, imbracata cat mai lejer si purtand o pereche de pantofi confortabili, te ajuta sa-ti oxigenezi creierul, sa-ti mentii muschii tonifiati si, de asemenea, sa te relaxezi dupa o zi incarcata la serviciu, de exemplu. In plus, este un sport care poate fi practicat oricand si nu te costa absolut nimic! Plimba-te zilnic in pas rapid, de preferat intr-un parc sau in jurul unui lac, timp de cel putin 30 de minute!
2. Inot – sport recomandat in sarcina
Inotul este unul dintre cele mai relaxante si placute sporturi, pentru ca, in apa, nu-ti simti propria greutate si te poti misca in voie. In plus, scapi de problema neplacutei transpiratii sau de grija unui echipament corespunzator!
Pentru a te bucura de inot, ai nevoie doar de acces la o piscina curata, cu apa incalzita la temperatura optima, un costum de baie si o casca de protectie. Cauta o piscina aproape de casa, asigura-te ca apa este filtrata si purificata in permanenta si, inainte de a incheia un abonament, fa o vizita pentru a te convinge ca totul este pe gustul tau.
3. Exercitiile cardio usoare fac minuni in sarcina
Daca ai deja un abonament la sala de fitness sau ti-ai facut un obicei din a merge acolo, poti sa nu renunti la sala nici in timpul sarcinii. Singurele restrictii se refera la faptul ca nu mai poti lucra cu greutati sau aparate foarte complexe si trebuie sa iti protejezi zona abdomenului.
In schimb, in timpul sarcinii poti merge (nu alerga!) pe banda sau poti pedala lejer pe bicicleta medicinala, dar nu intr-un ritm alert si nici foarte mult timp. In jur de 15-20 de minute de exercitii cardio la sala, de 2-3 ori pe saptamana, sunt suficiente pentru a-ti mentine musculatura in forma buna in timpul sarcinii.
Precautii pentru practicarea sportului in sarcina:
– Evita sa faci sport daca ai nascut prematur in trecut, daca ai avut sau ai o sarcina cu risc de avort spontan. De asemenea, evita sa faci sport daca, la ecografie, copilul a parut mai mic decat trebuia, daca ai hipertensiune, esti sub- sau supraponderala, ai probleme cu articulatiile, preeclampsie sau alte probleme de sanatate asociate sau nu sarcinii.
– Opreste-te imediat sa practici sportul daca simti vreo jena in zona abdomenului, daca te simti ametita, slabita, daca simti contractii, daca ai dificultati de deplasare sau ai sangerari vaginale.
– Nu-ti suprasolicita organismul si fa atat sport cat simti ca poti face lejer, fara sa iti depasesti limitele. Vei putea sa practici sport la intensitatea obisnuita dupa ce nasti!
Alimente pe care să le eviți în sarcină
11.01.2021