4 gustari-problema pentru silueta
La prima vedere, par alegeri sigure pentru silueta si sanatate. In realitate insa, sunt departe de a fi astfel. Vorbim despre o serie de gustari etichetate drept sanatoase, dar care, de fapt, risca sa iti saboteze serios eforturile de a slabi. Mai ales ca putini sunt aceia care reusesc sa se abtina de la rontaieli si se indreapta, ca solutie de compromis, catre alegeri aparent sanatoase, cu efecte insa neasteptate.
17.12.2015
Timp estimat de citire:
3 minute, 30 secundeUn meniu echilibrat ar trebui sa fie compus din 3 mese principale si 2 gustari, distribuite de-a lungul intregii zile, astfel incat sa eviti pauzele mari intre doua mese (care predispun la alegeri periculoase pentru silueta), dar si consumul alimentar tarziu in noapte. Atentie insa: in drumul spre o silueta supla, gustarile, considerate mai degraba inofensive, se pot dovedi adevarate „capcane”: iata 4 exemple concrete!
1. Ciocolata neagra
Despre acest sortiment de ciocolata, cu continut ridicat de cacao, stim ca, in cantitati mici, e chiar un aliat al sanatatii – gratie, printre altele, numerosilor antioxidanti. Singura problema? In general, ne este foarte greu sa ne limitam doar la bucatica prietenoasa cu silueta. O demonstreaza si un studiu publicat in revista de specialitate Appetite potrivit caruia avem tendinta sa mancam mai mult decat are organismul nostru nevoie atunci cand avem la dispozitie bucatele mici dintr-un anumit produs – cum ar fi fulgii de ciocolata neagra sau o tableta de ciocolata portionata in patratele.
Ce-i de facut pentru a evita capcana? In loc sa te infrupti dintr-o punguta cu fulgi de ciocolata sau orice alta gustare sub aceasta forma, opteaza pentru produse disponibile, din start, in portii foarte mici (un baton mic de ciocolata, de pilda).
2. Smoothie-urile de fructe
Un smoothie delicios de fructe pare o alegere sanatoasa si dietetica pentru o gustare dintre mese, insa nu este tocmai astfel, mai ales daca optezi pentru variantele din comert, in care, pe langa fructe, mai intra si lactate cu continut mare de grasimi si indulcitori artificiali calorici.
Aceste „bombe calorice” pot avea chiar si in jur de 400 de calorii, asa ca, daca vrei intr-adevar sa te rasfeti cu o astfel de gustare, pregateste-o chiar tu, din ingrediente atent alese, sau si mai bine: mananca 1-2 fructe intregi, mai satioase (gratie fibrelor) si mai slab calorice decat un smoothie.
3. Galetele de orez
Recomandate ca inlocuitori ai painii albe in dietele de slabit, galetele de orez nu sunt chiar atat de inofensive pe cat par. Iata si explicatia: sunt o sursa de carbohidrati simpli despre care stim deja ca determina cresterea brusca a nivelului glicemic si prabusirea sa la fel de dramatica la scurt timp. Cu alte cuvinte, consumul acestor galete nu te va ajuta sa-ti astamperi foamea pentru prea multa vreme, riscand astfel sa cazi cu mai multa usurinta in capcana tentatiilor „vinovate”.
Daca nu vrei sa renunti la aceste galete – ideal ar fi sa le inlocuiesti cu o sursa de carbohidrati complecsi, precum produsele din cereale integrale, orezul brun, leguminoasele, atunci iata o solutie: in loc sa iei o gustare alcatuita din 2 astfel de galete, consuma doar una careia sa ii adaugi o sursa slab calorica de proteine sau grasimi sanatoase, cum ar fi o lingura de unt de arahide fara zahar adaugat.
4. Migdalele prajite
Asa cum se intampla si cu alte fructe cu coaja lemnoasa, odata ce le adaugi sare si/sau le prajesti, migdalele se transforma dintr-o gustare hranitoare si prietenoasa cu silueta intr-una nu tocmai indicata nici pentru o sanatate de fier, nici pentru o talie de viespe. Un studiu publicat in Food Biophysics a dezvaluit ca migdalele crude se digera mai lent, asigurand o senzatie de satietate mai indelungata, spre deosebire de cele prajite.
In plus, acestea din urma vin la pachet si cu o groaza de alte „ingrediente”, aditivi nedoriti, intre care si glutamatul monosodic, un potentiator de gust controversat, despre care se spune, intre altele, ca ar favoriza cresterea in greutate.
Asadar, care este cea mai buna solutie, daca iti plac fructele oleaginoase? Consuma-le crude, niciodata prajite, sarate etc. Si mai bine ar fi sa mergi pe variantele nedecojite, supunandu-te astfel „efectului fisticului”, un fenomen potrivit caruia actul de decojire te determina sa mananci mai putine asemenea gustari – foarte calorice, de altfel −, intrucat ii ofera organismului ragazul necesar pentru a procesa ca te-ai saturat.
Dana Saporan
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024