4 mituri tot mai răspândite despre alimentația sănătoasă
Alimentația sănătoasă este un aspect al vieții care preocupă din ce în ce mai multă lume, la nivel mondial. E un trend important, pe care industria alimentară nu are cum să-l ignore. Drept urmare, pe piață apar din ce în ce mai multe versiuni „sănătoase” ale alimentelor tradiționale. Sunt însă oare acestea cu adevărat mai bune pentru organism?
31.05.2021
Timp estimat de citire:
5 minute, 11 secundeÎn ceea ce privește alimentația, multe dintre principiile pe care majoritatea dintre noi le consideră adevăruri incontestabile sunt, de fapt, rodul unor campanii iscusite de marketing. De altfel, cele mai multe dintre ele nu au la bază studii științifice riguroase, așa cum ne avertizează medicul și profesorul de epidemiologie genetică Tim Spector în cartea sa „Taci și înghite. De ce aproape tot ce ni s-a spus despre alimentație este greșit”. Într-un demers provocator de a face puțin mai multă lumină în complicata problema a alimentației corecte, el identifică o parte dintre cele mai răspândite mituri despre cum e bine să ne hrănim. Iată câteva dintre ele.
Mit nr 1: „Grăsimile saturate ne provoacă boli de inimă”
Tot mai multe persoane se feresc de unt și lactate integrale și aleg variantele mai sărace în grăsimi sau cremele tartinabile obținute pe cale industrială. E aceasta o alegere alimentară sănătoasă? Medicul britanic Tim Spector afirmă că este un mit. Recunoaște că el însuși a căzut în capcana principiului mai sus enunțat și vreme de 6 luni a înlocuit untul cu o cremă tartinabilă. „Este o greșeală să demonizăm un grup principal de alimente”, susține acesta. În opinia sa, recomandările globale de genul „evitați consumul de grăsimi” ar trebui privite cu suspiciune. În cantități moderate, acestea nu au efecte devastatoare asupra sănătății. De altfel, un sondaj efectuat între medicii britanici a relevat faptul că, în proporție de 83% aceștia optau pentru lactate integrale și unt în loc de margarină.
Mit nr 2: „Alimentele și băuturile fără zahăr ne permit să slăbim fără riscuri”
În încercarea de a adopta o dietă cât mai sănătoasă și mai puțin bogată caloric, multe persoane optează pentru băuturi fără zahăr, considerate variante acceptabile, chiar și pentru o cură de slăbire. Din nou, fals, afirmă medicul britanic. Cu excepția faptului că produc mai puține carii dentare, nu există studii relevante care să confirme o astfel de idee, ba chiar din contră.
Îndulcitorii sunt prezenți nu doar în băuturi răcoritoare, ci și în biscuiți, pastă de dinți, vitamine sau medicamente și au rolul de a conferi un gust mai bun și de a prelungi termenul de valabilitate al produselor. Studiile privind efectele benefice ale îndulcitorilor din băuturile răcoritoare sunt finanțate chiar de companiile producătoare ale acestora, spune medicul britanic. În realitate, s-a constatat că zaharina are asupra organismului un impact asemănător cu zahărul, aspartamul duce la o creștere în greutate ușoară, iar sucraloza are ușor efect benefic, însă rezultatul studiilor depinde de la o persoană la alta.
Concluzia lui Timp Spector este că etichetarea produselor cu îndulcitori artificiali – exceptând stevia – ca „dietetice” sau „cu conținut caloric redus” e înșelătoare. În plus, aceste substanțe, în general, ridică brusc nivelul glicemiei și au efecte negative asupra florei intestinale.
Mit nr 3: „Carnea de orice fel e dăunătoare”
Teoria a apărut în anii 60, când colesterolul din alimente a fost considerat cauza afecțiunilor cardiace. Acesta a fost ulterior demontată, dar ecoul ei încă persistă. Carnea conține apă, proteine, grăsimi, un procent mic de carbohidrați, fier, zinc și vitamine B.
Citând studii de ultimă oră, medicul britanic atrage atenția: „Renunțarea la o grupă alimentară importantă precum carnea roșie fără o planificare atentă și găsirea unor înlocuitori adecvați poate duce la deficiențe nutriționale”. S-a constatat că, dacă e consumată într-o cantitate mică, aceasta reduce riscul problemelor de sănătate mintală, precum depresia și tulburările anxioase.
Concluzionând, Tim Spector precizează că modul în care carnea e preparată și cantitatea în care e consumată o pot transforma dintr-un aliment sănătos într-unul care ne afectează stare de bine.
Mit nr 4: „Veganismul este cel mai sănătos stil de alimentație”
În ultimii ani, veganismul și vegetarianismul au câștigat tot mai mult teren. Industria alimentară a început să producă tot mai multe versiuni vegetale ale cărnurilor, brânzeturilor, iaurturilor și chiar înghețatelor. „Să fie veganismul un elixir miraculos pentru noi și pentru planetă?”, se întreabă Tim Spector.
Medicul britanic citează studii de ultimă oră pentru a trage concluzia că „vegetarienii nu par să aibă un risc mai mic de deces timpuriu comparativ cu consumatorii de carne”. Vegetarianismul aduce beneficii care se resimt imediat, mai ales dacă este adoptat după o dietă bogată în carbohidrați rafinați, carne procesată și dulciuri. Însă, dacă un astfel de regim nu este gândit așa cum trebuie, există riscul carenței de vitamina B12 și fier, care sunt mai greu de obținut din plante și cereale. Echilibrul este soluția propusă de medicul și profesorul de epidemiologie genetică Tim Spector. Un regim semi-vegetarian, adică renunțarea la carne de câteva ori pe săptămână este o opțiune în urma căreia vor avea de câștigat și sănătatea noastră, a tuturor și cea a planetei.
Tim Spector nu dărâmă niște principii în care majoritatea a crezut – cel puțin până la un moment dat – fără a pune nimic în loc. În cartea sa, acesta aduce argumente științifice, citează studii sau împărtășește propria experiență de viață, tocmai pentru a îndemna oamenii să-și formeze discernământul. În capitolul de Concluzii, autorul britanic spune cititorilor ce să mănânce pentru a fi sănătoși și oferă un plan detaliat de alimentație în 12 puncte.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024