4 motive pentru care vinul roșu nu mai este considerat sănătos
Oamenii de știință și medicii deopotrivă au susținut zeci de ani că vinul roșu este în avantajul sănătății. Cercetările de atunci au legat consumul moderat de alcool – un pahar sau mai puțin pe zi pentru femei și două sau mai puțin pentru bărbați – cu o reducere cu 30-40% a numărului de decese cauzate de boli de inimă. Noile descoperiri vin să contrazică aceste date.
05.04.2024
Timp estimat de citire:
5 minute, 6 secundeVinul roșu a fost catalogat drept o băutură sănătoasă pentru că, pe lângă alcool, conținea și antioxidanții puternici din coaja strugurilor. Unul dintre acești antioxidanți deosebit de valoroși este resveratrolul, despre care se știe că repară vasele de sânge deteriorate, previne formarea cheagurilor și reduce inflamațiile. Acest lucru i-a determinat pe experți să recomande vinul roșu în cantități moderate pentru a susține sănătatea. Drept urmare, vânzările de vin au crescut enorm, începând cu anii 1990.
Acum știm altceva. Persoanele care consumă vin, cu măsură, mor, în general, mai târziu. Nu pentru că beau alcool însă, ci pentru că au tendința de a fi mai sănătoși de la bun început – sunt mai activi, mai bogați, mai educați și au o alimentație mai bună. Primele studii ne-au indus în eroare, făcându-ne să credem în mod greșit că un consum moderat de vin este sănătos.
În momentul de față, există cel puțin patru argumente solide pentru care nu ar mai trebui să privim vinul roșu drept un aliat al sănătății, chiar și în condițiile în care bem mai puțin de un pahar pe zi.
Se asociază cu o sănătate cardiovasculară mai slabă, nu mai bună
Un studiu din 2022, publicat în JAMA Network Open, care a examinat 371.463 de persoane din Marea Britanie, a pus în evidență o corelație clară între consumul redus alcool și afecțiunile cardiovasculare. Mai exact, cercetarea a constatat că un consum moderat de alcool se asociază cu un risc de 1,3 ori mai mare de hipertensiune arterială și de 1,4 ori mai mare de boală coronariană. Conceput inteligent, studiul a ținut cont de predispoziția genetică a unei persoane la consumul de alcool, ceea ce a ajutat la ocolirea unor limitări ale studiilor anterioare.
Crește riscul de cancer, chiar și în cazul unui consum moderat de alcool
Alcoolul are potențial cancerigen demonstrat. Potrivit literaturii medicale, alcoolul este responsabil pentru 5,5% din toate diagnosticele de cancer și 5,8% din decesele cauzate de cancer la nivel mondial pot. Numai în SUA, se înregistrează 75.000 de cazuri de cancer anual și 19.000 de decese care pot fi atribuite consumului de alcool.
Băuturile alcoolice cauzează cancer pe mai multe căi. De exemplu, amplifică stresul oxidativ, iar produsele metabolice ale alcoolului – în special acetaldehida – deteriorează ADN-ul ficatului. De asemenea, lezează direct ADN-ul celulelor gurii și ale gâtului.
Ca dovadă, datele arată că riscul de cancer de sân crește substanțial, chiar și în cazul unui consum moderat. Femeile care beau trei băuturi alcoolice pe săptămână au un risc de cancer de sân cu 15% mai mare decât cele care nu beau deloc. Experții avertizează că acest risc sporește cu încă 10% pentru fiecare băutură suplimentară pe care o consumă femeile în fiecare zi.
Înrăutățește calitatea somnului
Alcoolul este un sedativ. Te ajută să adormi mai repede. Cu toate acestea, are un impact negativ asupra calității somnului tău. Acest lucru este adesea resimțit chiar și după câteva pahare. Un studiu efectuat pe 4.098 de finlandezi a constatat că alcoolul crește răspunsurile la stres și înrăutățește procesele de recuperare în primele trei ore de somn. Evaluarea calității somnului, folosind tehnică măsurării ritmului cardiac (HRV), a fost concludentă în acest sens.
HRV reprezintă schimbările ritmului cardiac de la bătaie la bătaie, fiind un marker validat clinic al echilibrului sistemului nervos autonom. Valorile HRV mai mari înseamnă un ANS mai echilibrat. Ei bine, acest indicator a fost cu 9,3% mai mic atunci când oamenii au băut o cantitate mică de alcool. Situația s-a înrăutățit și mai mult pe măsură creșterii consumului de alcool: cu 24% în cazul unei cantități moderate și cu 39,2% în cazul unei cantități mai mari. Așadar, pe lângă mahmureală, o seară în care ai „bifat” mai multe pahare de vin îți garantează și un somn agitat, care numai odihnitor nu este. De aici, și amețeala și somnolența de a doua zi.
Ar fi nevoie de o cantitate mortală de vin roșu pentru a beneficia de antioxidanții săi
Vinul roșu conține resveratrol. Dar nu conține suficient de mult pentru a influența în mod semnificativ sănătatea. Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto, Canada, au efectuat un studiu pe un grup de bărbați, cu vârste cuprinse între 25 și 45 de ani, în care au măsurat cât de mult resveratrol poate absorbi organismul dintr-un pahar de vin. La fel, au fost măsurate și concentrațiile altor doi polifenoli cunoscuți (catechina și quercetina), care au impact pozitiv asupra sănătății. Studiul a relevat că nivelurile din sânge ale celor trei antioxidanți erau mult prea mici pentru a fi de vreun folos. Pentru a obține concentrații suficient de ridicate, ar trebui să bem o cantitate mult mai mare, de ordinul litrilor.
Surse:
https://www.breastcancer.org/risk/risk-factors/drinking-alcohol
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024