5 alimente care acum 100 de ani erau complet subapreciate
Schimbarea e inevitabilă. Lumea din jurul nostru se schimbă în fiecare secundă. Și când vorbim despre un secol, să fim siguri că multe nu mai sunt la fel ca acum 100 de ani! Unele alimente care acum 100 de ani erau considerate nepotrivite pentru a fi mâncate, au devenit în prezent delicatese sau sunt consumate la scară largă.
13.11.2022
Timp estimat de citire:
3 minute, 30 secundeHomarul
Când vine vorba de mâncare, homarul este în prezent pus la loc de cinste. Este considerat o delicatesă, și atunci când cineva iese la restaurant să mănânce homar, cu siguranță e o ocazie specială. Dar crustaceul extrem de scump nu a avut întotdeauna o reputație atât de bună. Înainte de 1900, în America se considera că homarii sunt o mâncare pentru săraci. Peste Ocean, cu homari erau hrăniți numai pușcăriașii și sclavii. Când a început să apară hrana la conservă, homarul costa foarte puțin – doar 11 cenți, față de 53 cât costa o conservă de fasole. Însă, odată ce homarul a început să fie servit în restaurante, a început să fie apreciat de oamenii bogați, iar prețul a crescut. Până la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, homarul a devenit o delicatesă.
Cartofii
Când conquistadorii spanioli au adus cartofii din Lumea Nouă în țări europene, precum Spania și Italia, s-a considerat că aceștia sunt buni doar pentru hrana animalelor. Au fost priviți și cu suspiciune, considerându-se că pot cauza lepră sau alte boli. În prezent, cartofii sunt aliment de bază în întreaga lume. În Franța, de exemplu, cultivarea cartofilor a fost ilegală până în 1772, când un medic militar pe nume Auguste Parmentier, a scris o teză despre beneficiile cartofilor ca sursă de hrană, popularitatea acestora crescând în următorii 20 de ani. Cartofii au devenit de bază în alimentația englezilor în timpul crizelor alimentare din războaie. Peștele cu cartofi prăjiți a ajuns o mâncare tradițională englezească.
Aripioarele de pui
Înainte de 1950, americanii obișnuiau să arunce aripile de pui. Lucrurile s-au schimbat în momentul în care Teressa Bellisimo, proprietarea localului Anchor Bar din Buffalo, a creat aripioarele Buffalo. Acestea au fost prima versiune a celebrelor aripioare picante, atât de iubite de lumea întreagă. Până în anii ’70, aripioarele picante au devenit populare în întraga Americă și lanțurile de fast-food-uri au început să le comercializeze.
Quinoa
Datorită multiplelor beneficii pentru sănătate, quinoa este considerată în prezent un super-aliment, dar în trecut a fost considerată “hrană pentru indieni”. Quinoa a fost cultivată de amerindienii din Anzi încă de acum 4000 de ani. Incașii o considerau sacră și se refereau la aceasta numind-o “Mama tuturor cerealelor”. Când conqustadorii spanioli au ajuns în America, nu a fost interesați de quinoa și nu au continuat cultivarea ei. La sfârșitul secolului XX, quinoa a fost practic redescoperită, producția ei dublându-se. Anul 2013 a fost declarat de către Organizația pentru Alimente și Agricultură a Națiunilor Unite (FOA) “Anul Quinoa”.
Sushi
Sushi a fost cu multe secole în urmă o metodă de a conserva peștele. Orezul era aruncat și peștele era consumat. Prima mențiune a sushi-ului a fost într-un text chinezesc din secolul al II-lea. Pe atunci, peștele era pus în orez, care fermenta și păstra peștele comestibil pentru o anumită perioadă. Metoda ajuta la economisirea resurselor – era mai ieftin să păstrezi pește astfel decât să cumperi pește proaspăt zilnic. Până în secolul al VII-lea sushi a devenit popular în Japonia. La începutul secolului XVII, japonezii au început să adauge conservanți orezului – sake sau oțet – și să mănânce și orezul împreună cu peștele. Curând, sushi a devenit un preparat în sine, și nu doar o metodă de conservare a peștelui. Mai târziu, în secolul al XIX-lea sushi a trecut printr-o transformare majoră. În loc ca peștele să fie împachetat în orez, acesta a ajuns să fie deasupra orezului. Acest tip de sushi se numește nigiri. În prezent, sushi este o delicatesă apreciată în întreaga lume.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024