5 alimente care nu trebuie sa ne lipseasca toamna
Toamna, anotimpul roadelor bogate, vine impreuna cu o multitudine de alimente ce ne ofera beneficii maxime. Toti nutritionistii recomanda sa se consume cat mai multe legume si fructe de sezon, deoarece acestea sunt proaspete si astfel componentele lor se pastreaza intacte.
05.11.2013
Timp estimat de citire:
3 minute, 44 secundeCiteste mai multe despre proprietatile alimentelor care nu trebuie sa lipseasca din dieta ta in timpul toamnei.
1. Merele
Exista peste 50 de soiuri de mere si indiferent ca sunt „ionatane”, „golden”, „bot de iepure”, merele sunt fructe indispensabile sanatatii prin continutul lor crescut de fibre alimentare, vitamine, minerale si continut caloric scazut. C
aloriile furnizate de mar difera in functie de marimea si greutatea acestuia, un mar mediu continand in general 80 calorii. Aceste 80 calorii sunt furnizate de 15 grame de carbohidrati, in care sunt incluse aproximativ 10 grame de zaharuri si 5 grame de fibre alimentare. Continutul in lipide sau proteine este neinsemnat.
Fibrele alimentare prezente in mar sunt reprezentate de pectina si celuloza. Acestea favorizeaza detoxifierea organismului prin faptul ca ajuta la eliminarea metalelor grele toxice, posibile substante toxice si a colesterolului. De asemenea, previne riscul de a dezvolta diabet zaharat tip 2. Este important ca merele sa se consume cu tot cu coaja, deoarece polifenolii prezenti in aceasta previn solidificarea depunerilor de colesterol de pe peretii arterelor si astfel aparitia bolilor coronariene.
Pentru ca toamna imunitatea scade si racelile sunt mai frecvente, consumul de mere poate fortifia sistemul imunitar prin continutul intr-un antioxidant numit quercetina.
2. Dovleacul
La o prima vedere, culoarea sa caracteristica, portocaliul, este data de continutul ridicat de beta-caroten. In corp, beta-carotenul se transforma in vitamina A si astfel 100 de grame de dovleac ne asigura 70% din necesarul zilnic de vitamina A. Consumand dovleac, ne aparam de raceli si gripe, beta-carotenul participa activ la formarea imunoglobulinelor.
Printre nutrientii pe care-i gasim in dovleac se numara: vitaminele A, B1, B3, B6, C, E, acid folic, calciu, potasiu, seleniu, fiert, mangan, fibre, avand si putine calorii (100 de grame de dovleac furnizeaza 26 de calorii).
Daca alegem sa il consumam crud, in salata, vom beneficia si de o cantitate mare de enzime digestive, pe langa vitamina C, acidul folic, niacina, vitamina K, sodiu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, calciu, dar și proteine și mici cantitați de grasime.
Sa nu uitam de semintele de dovleac care sunt o alegere buna pentru continutul in magneziu si lecitina. O sugestie personala pentru consumul de dovleac este: supa-crema de dovleac.
3. Strugurii
Fructul vitei-de-vie se recomanda a fi consumat cu tot cu coaja, deoarece majoritatea vitaminelor si antioxidantilor se afla stocati acolo. O cana se struguri contine aproximativ 100 calorii, aceasta fiind echivalentul la 70% din totalul de vitamine necesar zilnic.
Strugurii se recomanda a fi consumati zilnic, intrucat sunt bogati in fitonutrienti, cum ar fi antioxidantii polifenolici (chercetina si resveratrolul). Acestia protejeaza inima si sistemul cardiovascular prin reducerea riscului de aparitie a cheagurilor de sange sau agregarea trombocitelor. De asemenea, datorita antioxidantilor, strugurii lupta impotriva cancerului.
Pentru a beneficia la maximum de calitatile lor, consumati-i proaspeti, culesi direct din vita-de-vie, faceti must din ei si beti cate 1-2 pahare in fiecare zi sau consumati un pahar de vin rosu.
4. Nucile
Daca nu sunteti siguri ce sa consumati pe post de gustare, nucile sunt o optiune la indemana de fiecare data. Trebuie avut in vedere continutul caloric, caci 100 de grame de nuci contin 654 calorii. Pentru o gustare sunt de ajuns 30 de grame de nuci, aceastea furnizand o cantitate importanta de vitamina E (in special gama-tocoferol), vitamine din complexul B (riboflavina, niacina, tiamina), acid folic.
Portia de la o gustare contine peste 90% din doza zilnica de acizi grasi omega 3, avand actiune antiinflamatoare (ajuta la prevenirea hipertensiunii arteriale, bolilor coronariene, infarctului).
Nucile sunt bogate in acizi grasi mononesaturati cum este acidul oleic, avand rolul de a ajuta corpul sa absoarba anumiti nutrienti, cum ar fi vitaminele liposolubile (vitamine solubile in grasimi): A, D, E si K.
5. Castanele
Nu exista toamna fara castane, fara aroma si mirosul lor inconfundabil. 100 de grame de castane inseamna, pe langa cele 200 de calorii, vitamina C, B1, B6, B12, proteine, acid folic, fier, potasiu, calciu, magneziu.
Datorita continutului crescut in vitamine din complexul B si magneziului, castanele sunt considerate tonice ale sistemului nervos, acestea combat stresul, oboseala si anxietatea.
Ca si sugestie de consum, pe langa castanele coapte, aceastea pot fi transformate in piure. Piureul de castane are marea valoarea de a-si pastra o cantitate importanta din vitaminele fructului proaspat, chiar daca a fost supus tratamentului termic. Se recomanda in special copiilor, sportivilor, batranilor, anemicilor sau persoanele aflate in convalescenta.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024