nutritie-sanatoasa
5 alimente interzise!
Nu exista alimente interzise, nu-i asa? Majoritatea s-ar grabi sa raspunda afirmativ. In nutritie, adevarul este cu totul altul. Urmatoarele produse sint atit de nocive organismului, incit ar trebui taiate instant de pe lista ta de cumparaturi. Nu numai ca din punct de vedere al continutului nutritional sint lipsite de valoare, dar, mai mult decit atit, ele iti incarca organismul cu toxine.
12.12.2011
Timp estimat de citire:
3 minute, 9 secundeGOGOSILE
Cine s-ar gindi ca o simpla gogoasa poate produce mult rau organismului. Gogosile facute din faina sint prajite, pline de zahar; cele mai multe sortimente continind grasimi intr-un procent de 35 – 40%. O gogoasa de marime medie contine aproximativ 300 de calorii, cele mai multe calorii provenind din zahar. Mincatul unei gogosi dimineata, ca mic-dejun, constituie cea mai neinspirata modalitate de a-ti incepe ziua. Inainte de a-ti cumpara o gogoasa, este bine sa te gindesti de doua ori, daca renteaza sa-ti incarci organismul cu toxine!
SUCURILE CARBOGAZOAZE
O sticla de suc carbogazos contine aproximativ 10 lingurite de zahar, 250 de calorii (50 cal/100 ml) fiind plina de coloranti, sulfite (saruri ale acidului sulfuros) si indulcitori artificiali – printre care se numara si aspartamul.
Osteroporoza, obezitatea, cariile si afectiunile cardiovasculare sint conectate in mod direct cu bauturile carbogazoase. Ingurgitarea cantitatii de zahar din aceste sucuri iti diminueaza apetitul pentru alimentele sanatoase, pavind drumul deficientei nutritionale.
Este bine sa stii cum este influentat organismul de principalele componente ale unei bauturi carbogazoase:
- acid fosforic – poate interfera cu abilitatea organismului de asimila calciul; acest lucru conduce la osteoporoza si la farimitarea oaselor si a dintilor; de asemenea, acidul fosforic neutralizeaza acizii din stomac, affectind digestia.
- zahar – creste nivelul insulinei, putind conduce la hipertensiune arteriala, colesterolemie, afectiuni cardiovasculare, diabet, cistigul in greutate si imbatrinire prematura.
- aspartam – acesta substanta chimica este folosita drept inlocuitor al zaharului in bauturile carbogazoase dietetice. Cercetarile au demonstrat ca exista peste 92 de efecte secundare produse de aspartam printre care se numara tumori ale creierului, malformatii, diabet, tulburari emotionale etc. In momentul in care aspartamul este inmagazinat pentru perioade mai lungi de timp, in locuri calde, el se transforma in metanol (alcool metilic) – acest alcool genereaza produsi toxici pe masura ce este oxidat in organism.
- cafeina (existenta in produsele de tip cola) – produce stari de agitatie, insomnii, determina marirea presiunii singelui, ridica nivelul colesterolului in singe, influenteaza absorbtia vitaminelor si a mineralelor etc.
- Eliminarea acestor bauturi carbogazoase constituie unul dintre cele mai simple, dar utile lucruri pe care le poti face pentru sanatatea organismului tau.
CARTOFII PRAJITI
Cartofii dauneaza pentru ca zaharul continut este rapid transformat in glucoza; aceasta mareste nivelul de insulina si poate dauna intr-o mare masura sanatatii tale. Cind sint gatiti in grasimi la temperaturi ridicate, se produc lucruri si mai neplacute. Orice aliment care este prajit, inclusiv legumele, poate deveni cancerigen din cauza transformarilor suferite de acrilamida. Grasimile polinesaturate din ulei devin rincede in momentul in care sint expuse la oxigen, producind o mare cantitate de radicali liberi in organism. Uleiurile din porumb, floarea-soarelui, soia sint corelate cu imbatrinirea prematura, diferite inflamatii, diferite forme de cancer si obezitate de diferite grade.
CHIPSURILE
Chipsurile sint alimente extrem de bogate in grasimi – temperatura ridicata la care sint preparate produc formarea substantelor cancerigene – acrilamida. Daca tii cu adevarat la sanatate, taie acest produs de pe lista alimentelor preferate.
FRUCTELE DE MARE SI CRUSTACEELE PRAJITE
Se poate spune ca aceasta categorie a fructelor de mare are cele mai nocive consecinte asupra organismului. Fructele de mare au un continut ridicat de mercur, iar crustaceele pot sa fie contaminate cu paraziti si virusuri rezistente, chiar daca respectivele produse sint preparate la temperaturi foarte ridicate. Daca iti este greu sa renunti la consumul lor, gindeste-te in felul urmator: fii constient ca la fiecare dumicat te hranesti cu o doza tripla sau chiar cvadrupla de toxine: trans-grasimi, acrilamide, mercur si posibili paraziti.
Elena Oprea
Despre ginseng, un superaliment cu multiple beneficii pentru sănătate și longevitate
Ginsengul, un superaliment renumit, cu o lungă istorie în medicina tradițională, este apreciat �..
12.11.2024