5 ceaiuri pentru sănătatea rinichilor
Se știe că problemele la rinichi apar, de regulă, în tăcere. Însă, la primele senzații că ceva nu este în regulă este bine să fim atenți la funcțiile renale ale organismului. Însă, ca orice altă problemă de sănătate, este mai bine să fie prevenită decât atunci când durerile complică lucrurile.
11.05.2022
Timp estimat de citire:
6 minute, 0 secundeAșadar, consumul de ceaiuri pentru rinichi este recomandat în mod regulat persoanelor care suferă des din pricina infecțiilor urinare sau celor care au probleme cu vezica urinară, nisipul sau pietrele la rinichi. Acestea sunt unele dintre cele mai frecvente semnale de alarmă că ceva nu este în regulă cu rinichii.
Totodată, persoanele care nu sunt atente să consume lichide cu regularitate, cele care preferă să mănânce des carne sau cele care au un stil de viață mai mult sedentar este indicat să bea cât mai des ceaiuri pentru rinichi.
Ceaiuri pentru rinichi. Cele mai cunoscute plante medicinale pentru rinichi
Există și câteva plante care se asociază direct cu prepararea de ceaiuri pentru rinichi, recomandate tuturor celor ce își doresc să își mențină sănătatea organelor cunoscute drept adevărate “filtre” ale organismului, care ne scapă de toxine ce ne-ar putea pune în pericol organismul.
Coada-calului este o plantă extrem de populară când vine vorba de ceaiuri pentru rinichi. Proprietățile sale diuretice ajută extrem de mult la curățarea rinichilor. Prin calitățile antioxidante, coada-calului oferă beneficii întregului sistem urinar.
Tot în categoria plantelor bune de utilizat în prepararea ceaiurilor pentru rinichi este și splinuța, care acționează ca un puternic detoxifiant al tractului urinar.
Printre cele mai cunoscute remedii naturale folosite în ceaiuri pentru rinichi sunt și cozile de cireşe. Ele ameliorează colicile renale şi previn formarea de pietre la rinichi. Conținutul de săruri de potasiu, dar și de flavonoizi şi taninuri le conferă calități antiinflamatoare, diuretice şi antioxidante.
5 ceaiuri recomandate pentru rinichi
1.Ceaiul din cozi de cireșe
Unul dintre cele mai cunoscute ceaiuri pentru rinichi, ceaiul din cozi de cireşe este benefic când vine vorba de tratarea cistitelor, uretritelor şi nefritei, cunoscută drept boala inflamatorie a rinichilor.
Tot cu ajutorul ceaiului din cozi de cireșe se vor ameliora simptomele litiazei renale. Mai exact, în acest caz este recomandat decoctul din cozi de cireşe, alături de frunze de merişor, coada-calului sau de mesteacăn. Acest ceai e bine să fie consumat pentru 30 de zile ca să aibă efectul dorit. Acesta este indicat şi în cazul persoanelor cu un nivel crescut de colesterol, uree sau creatinină.
2.Ceai de urzică pentru rinichi
Tot în categoria acelor ceaiuri pentru rinichi care sunt folosite pentru prevenirea infecțiilor urinare este ceaiul de urzică, fiind vorba de o plantă care acționează ca antiinflamator şi detoxifiant.
Studiile au arătat că urzica ajută la reducerea semnificativă a riscul de infecţii ale tractului urinar. De asemenea, reduce și riscul de cancer renal.
Este bine de știut că ale sale calități diuretice transformă planta extrem de întâlnită la noi într-un excelent detoxifiant al organismului. Urzica are rolul de a elimina excesul de calciu şi acid uric, ce pot produce pietre la rinichi.
Ceaiul de urzică este indicat şi când vine vorba de cure de slăbire, acolo unde intervine în eliminarea toxinelor din colon şi conduce la o bună digestie.
3.Ceaiul din Ochii-șoricelului – Phyllanthus niruri
Printre plantele bune folosite la ceaiuri pentru rinichi se înscrie și o plantă tropicală, extrem de populară în America de Sud. Ochii-șoricelului sau Phyllanthus niruri este recunoscută drept ”spărgătorul de piatră”, tocmai pentru că fărâmițează pietrele la rinichi. Și această plantă este de mare folos nu doar la vezică urinară, ci și când vine vorba de ficat.
4.Ceai de turmeric pentru rinichi
Printre ceaiurile pentru rinichi se numără și ceaiul de turmeric, cunoscut pentru proprietățile antiinflamatorii deosebite ale compoziției pe care o are curcuminul. Cunoscut mai ales în zona de bucătărie, turmericul ajută la sănătatea rinichilor.
Sunt numeroase studii care demonstrează beneficiile curcuminului pentru rinichi. Turmericul are calități antioxidante care funcționează ca agenţi chimioterapici împotriva tumorilor renale.
Alte studii susțin că turmericul poate inhiba formarea de chisturi, ceea ce-l transformă într-un posibil remediu pentru a preveni boala polichistică de rinichi.
Curcuminul din turmeric acționează și ca agent terapeutic pentru pacienții care suferă de glomerulonefrită. Atenuează și disfuncţia renală, dar şi stresul oxidativ, tratând și neuropatia diabetică.
5.Ceai de păpădie pentru rinichi
Pentru cei mai mulți fiind doar o banală plantă întâlnită la început de primăvară la marginea drumului, păpădia este printre plantele folosite în ceaiuri pentru rinichi. Are un conținut mare de vitamina K, A şi calciu, dar și mai mulți antioxidanţi cu proprietăți curative.
Consumul de ceai de păpădie face minuni pentru rinichi, dar și pentru ficat. Și totul se datorează proprietăților diuretice şi antibacteriene. Păpădia ajută la distrugerea microbilor care pot provoca infecţii, pe care ulterior îi va elimina prin urină.
Ceaiul de păpădie se va indica în tratarea infecţiilor tractului urinar, dar şi în prevenirea pietrelor la rinichi sau a bolilor renale cronice, putând fi consumat în paralel cu tratamentul primit de la medicul specialist.
Ceaiuri pentru rinichi. Cum se prepară și cum se consumă corect ceaiul din coada-calului
Unul dintre cele mai cunoscute de pe lista de ceaiuri pentru rinichi, ceaiul de coada-calului se va prepara luând o linguriţă din plantă uscată ce se va pune într-o cană de apă clocotită. Amestecul se va lăsa la infuzat timp de 10-15 minute. Este indicat să se bea una sau două căni pe zi.
Ceaiuri pentru rinichi. Cum se prepară și cum se consumă corect ceaiul din cozi de cireșe
Tot pe lista de ceaiuri pentru rinichi ușor și rapid de preparat este și ceaiul din cozi de cireșe. Cu un gust ușor amărui dat tocmai de substanțele care au efect diuretic și care ajută la o mai bună eliminare a toxinelor, se va prepara cu 1 linguriță de cozi de cireșe adăugată la o cană de apă fiartă. Se va lăsa la infuzat 15 minute. Se beau 3 căni pe zi, chiar înainte de mesele principale.
Ceaiuri pentru rinichi. Cum se prepară și cum se consumă corect ceaiul de splinuță
Ceaiul de splinuță se prepară ca o infuzie dintr-o linguriță cu vârf la o cană de apă caldă. Se beau timp de două săptămâni patru căni de ceai pe durata unei zile.
Ceaiuri pentru rinichi. Cum se prepară și cum se consumă corect ceaiul din păpădie
Printre cele mai eficiente ceaiuri pentru rinichi este și cel preparat din flori de păpădie. Se va prepara cu 2 lingurițe de păpădie la 250 ml de apă fierbinte. Se ține la infuzat 10 minute după ce a dat în clocot. Este indicat să fie consumate 2 căni pe zi, dimineața și seara. Se poate îndulci cu miere.
Salvie albă - beneficii pentru sănătate și utilizări
11.11.2024