5 condimente care îți reduc pofta de mâncare
Una dintre marile provocari pentru orice dieta este cum sa reduci pofta de mancare. Din fericire exista o serie de condimente care au ca efect, printre altele, sa ofere senzatia de satietate. In plus, urmatoarele condimente pot fi crescute in orice balcon, cu putina grija si atentie. Asta inseamna ca poti sa ai condimente proaspete ori de cate ori este nevoie.
16.05.2019
Timp estimat de citire:
3 minute, 3 secundeBUSUIOCUL
Busuiocul este o planta originara din Asia tropicala. Atinge intre 20–60 cm inaltime si are frunzele de culoare verde deschis, matasoase la atingere, cu lungimi de maxim 5 cm si late de maxim 3 cm. Florile sunt de culoare alba, iar planta are un gust asemanator cu anasonul si un miros puternic dulce-intepator. Busuiocul este foarte sensibil la frig si creste bine in conditii de caldura si umezeala.
Practic, daca vrei sa il cresti in balcon in sezonul rece, ai nevoie de o temperatura constanta de 25-30 de grade si planta are nevoie sa fie udata des. Busuiocul contine tanini, favonoide si alte uleiuri esentiale pentru arderea grasimilor. Ca aceste efecte sa fie resimtite de organism, trebuie consumate frunzele crude de busuioc atunci cand ai anumite pofte alimentare.
TARHONUL
Tarhonul este o planta care se inrudeste cu floarea-soarelui. Are tulpina dreapta si ramificata, cu flori albe, cu frunze in forma de lance. Frunzele sale se folosesc verzi sau uscate si maruntite. Este raspandita de-a lungul Eurasiei si Americii de Nord si are un gust intepator un pic amar. Tarhonul contine potasiu, estragol si fitosteroli (substante amare). Compozitia plantei ajuta la digestie si stimuleaza rinichii. Lasat la macerat in otet cu diferite legume, le da acestora o anumita savoare. Poate fi crescut in balcon, dar este o planta care nu suporta diferentele mari de temperatura.
PAPADIA
Papadia este o planta erbacee cu frunze lungi, crestate si cu flori galbene. In popor mai este numita si cicoare, lilicea, papalunga, floarea-broastei, floarea-gainii, floarea-malaiului, gusa gainii sau floarea-turcului. Din planta e bine sa consumi frunzele verzi. S-a demonstrat ca frunzele verzi de papadie au un efect de drenaj si detoxifiere. Planta are un continut bogat in calciu, fier si vitamine, iar consumul frunzelor de papadie in salate ajuta bila si ficatul. Papadia se poate creste si in balcon dar are nevoie de multa lumina naturala.
PATRUNJELUL
Patrunjelul este o planta erbacee legumicola cu tulpina inalta, cultivata pentru radacina alba si pentru frunzele ei aromate, intrebuintate in alimentatie. Mai poarta numele de gagaut, patlagel, petersil sau patrunjica. Patrunjelul proaspat contine vitaminele A, B si C, dar si minerale precum fier, potasiu, magneziu si fosfor. Planta este recomandata pentru arderea grasimilor si frunzele consumate inainte de masa dau o senzatie de satietate ca si in cazul busuiocului. Se poate creste usor in apartament. Are nevoie de spatii aerisite, multa lumina si umezeala.
ROZMARINUL
Rozmarinul este o specie de planta lemnoasa, cu frunze verzi in forma de ace si cu flori albastre, albe sau rosii. In Europa el creste in regiunile mediteraneene, in zona coastelor Greciei, insulei Creta, Turciei, tarmul Italiei si Spaniei, dar exista o specie de rozmarin aparte care creste in Uruguay.
Exista specii de rozmarin care pot atinge si doi metri inaltime, sau specii de rozmarin inrudite cu iedera si care sunt plante agatatoare si taratoare. Lungimea frunzelor variaza intre 2 si 4 cm si latimea intre 2 si 5 mm. Partea inferioara a frunzelor este acoperita cu peri scurti, desi si lanosi ca la unele specii de cactus.
Rozmarinul contine uleiuri esentiale, rasini si tanini, dar si substante amare. Tot acest amalgam au un efect calmant asupra stomacului si intestinelor, si ceaiul de rozmarin inhiba pofta de mancare. Anumite specii de rozmarin se pot creste si in balcon, dar are nevoie de lumina naturala si caldura din abundenta.
Sursa: nbcnews.com
Salvie albă - beneficii pentru sănătate și utilizări
11.11.2024