5 fructe nou introduse pe piata romaneasca
Kiwano, pitaya, carambola... Denumirile unor fructe exotice pe care le gasesti pe rafturile supermarketurilor din Romania nu-ti spun nimic? Noi ti le prezentam pe cele care sunt deja populare peste hotare si au sanse sa fie „adoptate” si de romani – tu decizi daca le vei gusta, ca atare sau in salate usoare de fructe. Iata care sunt cele mai noi fructe de pe piata romaneasca!
01.03.2013
Timp estimat de citire:
2 minute, 49 secundeDaca fructe precum litchi sau pomelo iti sunt deja familiare, probabil ca esti deschis sa afli mai multe si despre alte fructe exotice, unele dintre ele cu proprietati nutritive spectaculoase. Unul dintre acestea – iti spunem imediat care! – a fost declarat fructul anului 2013, datorita super-antioxidantilor pe care ii contine, iar toate au un gust inedit, ce este posibil sa-ti surprinda papilele gustative.
1. Pitaya
Cu un nume exotic si o culoare vie, pitaya sau fructul-dragon a fost declarat super-fructul anului 2013 de catre o publicatie britanica. Daca te-ai saturat de afine sau nu mai ai bani de fructe goji, se pare ca de acum te poti baza pe proprietatile antioxidante si terapeutice ale fructului-dragon. In unele tari, pitaya este recomandata ca adjuvant pacientilor cu diabet, pentru ca echilibreaza nivelul de zahar din sange, iar semintele mici sunt o sursa excelenta de Omega 3. In plus, este extrem de bogat in vitamina C, fibre si calciu, fiind mai nutritiv chiar decat alte super-fructe scumpe, iar gustul, o combinatie exotica intre kiwi si para, este placut. Ca sa verifici daca este proaspat, asigura-te ca pitaya are o coaja ferma si intens colorata, frunze verzi si un miros imbietor, tropical.
2. Carambola
Carambola este originar tocmai din Insulele Filipine, Indonezia sau Sri Lanka si este supranumit fructul-stea pentru ca feliile au forma de stea cu cinci colturi. Fructul este galben intens, foarte suculent si se mananca cu tot cu coaja, dupa ce l-ai spalat bine. Ca si pitaya, carambola este o sursa excelenta de antioxidanti (polifenoli), plus potasiu si vitamina C, iar o serie de studii realizate in Thailanda arata ca acest fruct are actiune antimicrobiala impotriva E.coli, responsabila de 85% dintre infectiile urinare la femei.
3. Rambutan
In vietnameza, rambutan este denumit „chom chom”, adica par ciufulit, datorita aspectului cojii, cu multe firisoare de culoare rosie. Fructele se gasesc atat proaspete, cat si compot, iar daca le cumperi proaspete este bine sa le alegi pe cele care au inca tulpina, intrucat au o calitate mai buna. Culoarea pulpei este albiciosa sau rozalie, iar aroma te duce cu gandul la miezul strugurilor. Rambutanul contine calciu, potasiu, fibre dietetice si vitamina B3, precum si acid folic.
4. Kiwano
Kiwano este considerat stramosul pepenelui, insa gustul este o combinatie inedita intre banana, castravete si lamaie, iar coaja este comestibila si bogata in fibre si vitamina C. Originar din Africa, acest fruct aduce o multime de beneficii sanatatii tale, datorita continutului mare de acid oleic si linoleic (acid gras de tip omega), beta-caroten si vitamina E, toti acesti nutrienti avand rol antioxidant.
5. Sweetie
Asa cum sugereaza si numele, sweetie este un fruct dulce din categoria citricelor, un fel de grapefruit mai putin amar. Sweetie a fost obtinut intr-un laborator israelian in 1984, printr-o incrucisare dintre pomelo si un alt fruct, pentru a crea un gust cat mai bun si un continut nutritiv superior citricelor existente. Un studiu realizat la un centru medical israelian si publicat in Jurnalul American al Hipertensiunii arata ca sucul de sweetie contribuie semnificativ la diminuarea hipertensiunii arteriale.
Raluca Baciu
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024