5 gustari numai bune de luat la birou
Ceea ce mancam pe parcursul zilei nu ne influenteaza doar sanatatea si greutatea, ci si randamentul pe care il avem la locul de munca. „Atunci cand consumam alimente bogate in zahar, cu un continut ridicat de grasimi grele, si tot felul de snacksuri, suntem mai somnorosi, mai morocanosi si, cu siguranta, mai putin eficienti”, avertizeaza Lisa DeFazio, expert in stil de viata sanatos si dietetician certificat, cu multa trecere la Hollywood. Specialistul avertizeaza ca alegerile alimentare nesanatoase ne pot proiecta pe orbita unui cerc vicios in care rontaitul continuu, oboseala si irascibilitatea sunt verigi bine sudate. Pentru a evita aceasta perspectiva, iti propunem in continuare cateva variante de gustari hranitoare, dar cu aport caloric scazut.
16.11.2016
Timp estimat de citire:
2 minute, 41 secundeFructe oleaginoase
Cu proprietati nutritionale remarcabile, fructele oleaginoase sunt o optiune excelenta pentru potolirea senzatiei de foame intre mese. Generoase in acizi grasi esentiali Omega-3, acestea stimuleaza functiile cognitive si favorizeaza eliberarea de serotonina, unul din hormonii care ne induc starea de bine. Atentie la cantitati insa. Intrucat au o densitate calorica destul de mare, limiteaza-te la o singura portie: migdale (10 bucati), arahide (12 bucati), caju (7-8 bucati), nuci (3-4 miezi), nuci pecan (5-6 jumatati).
Gustarile ne ajuta sa evitam caderile bruste de glicemie, cu accese acute de foame, mentinand relativ constant nivelul de energie pe tot parcursul zilei, astfel incat sa ne putem ocupa cat mai bine de ceea ce avem de facut.
Morcovi cu hummus
Aceste doua alimente se completeaza de minune. Unul vine cu un continut apreciabil de proteine de cea mai buna calitate, iar altul cu vitamine, minerale si fibre vegetale. Totodata, impreuna, au un gust delicios si nici nu-ti saboteaza eforturile de a te mentine in forma, intrucat contin putine calorii si asigura o senzatie de satietate prelungita.
Biscuiti sau covrigi integrali
In comparatie cu produsele din faina alba, cele preparate din faina integrala contin cu pana la 50% mai multe proteine, cu aproximativ 20% mai putine glucide si de 3 ori mai multe fibre, ceea ce inseamna un risc mai mic de castig ponderal. In plus, acestea furnizeaza mai mult magneziu, fier si zinc.
Pentru a nu dezechilibra balanta calorica de la final de zi, gustarile trebuie sa furnizeze cel mult 10% din totalul energetic. Asadar, intr-o dieta echilibrata, o gustare trebuie sa se limiteze la un aport de 150-200 de calorii.
Iaurt natural
Pe langa faptul ca este cel mai putin problematica gustare pe care o poti lua – usor de transportat si la fel de simplu de mancat, iaurtul te poate ajuta sa reduci in mod substantial consumul de calorii la masa urmatoare. Acest efect nepretuit in dieta a fost pus in evidenta de un grup de cercetatori canadieni de la Institutul de Nutritie si Alimente Functionale din Québec.
Ciocolata neagra
Daca te numeri printre persoanele care nicidecum nu se pot abtine de la deserturi, ciocolata neagra este solutia. Cu moderatie, acest „dulce” este inofensiv pentru silueta. In plus, ciocolata neagra, adica sortimentul cu continut de cacao de la 60% in sus, este o sursa excelenta de substante antioxidante, ale caror beneficii asupra sanatatii generale si, in mod special, asupra celei cardiovasculare au fost demonstrate de numeroase studii stiintifice. Ca sa nu cazi in patima exceselor, ia cu tine doar 2-4 patratele ambalate individual si scoate-le pe rand din geanta.
Natalia Talmacec
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024