5 lucruri de care depinde viteza cu care slabesti
Cand vine vorba de slabit, cei mai multi dintre noi vor sa scada in greutate cat mai mult si cat mai repede. De la dorinta la putinta insa e cale lunga, chiar foarte lunga. Cel putin in acest caz. Si asta deoarece exista mai multi de factori implicati, care adesea sunt ignorati.
08.06.2018
Timp estimat de citire:
3 minute, 59 secundeOricine s-a angajat vreodata in lupta cu kilogramele in plus stie cat de grea poate fi asteptarea rezultatelor tintite. Timpul pare sa stea in loc, la fel si acul cantarului, iar frustrarea o ia la galop. Cum poti evita acest scenariu? Creandu-ti un stoc serios de rabdare – asa cum nu te-ai ingrasat peste noapte, nici nu poti slabi de pe-o zi pe alta – si, nu in ultimul rand, luand in considerare toate aspectele care iti pot afecta ritmul scaderii ponderele. Stim ca in efervescenta entuziasmului de inceput, la unele dintre ele e posibil sa nici nu te fi gandit macar. Tocmai de aceea, am decis sa le trecem in revista. Sa vedem care sunt, asadar.
Excesul ponderal avut
E o mare diferenta intre a da jos 5 kilograme de la 65 si de la 90 de kilograme. De ce? Deoarece cu cat mai mare e excesul ponderal, cu atat corpul are nevoie de mai multa energie pentru a functiona, iar crearea unui deficit caloric produce negresit un impact mai insemnat. Nu in ultimul rand, atunci cand ai 30 de kilograme in plus e clar ca ai de facut mai multe schimbari pentru a-ti corecta stilul de viata decat atunci cand de greutatea ideala te despart doar 5 kilograme. Deci, ai mai multe optiuni, pe cand in cel din urma caz, e posibil sa trebuiasca sa adopti masuri suplimentare si sa dureze mult mai mult pana cand vei reusi sa-ti atingi tinta.
Cat tai din aportul caloric
Reducerea drastica a cantitatii de calorii consumate chiar din capul locului nu reprezinta o scurtatura catre obiectivul tau. De altfel, aceasta este capcana in care cad majoritatea celor care vor sa slabeasca in doi timpi si trei miscari. Experienta a aratat ca, in cele mai multe cazuri, restrictionarea treptata a caloriilor se dovedeste a fi o strategie castigatoare, cu atat mai mult cu cat ea se face in contul zaharurilor simple si rafinate. Un proces lent nu bulverseaza organismul si te ajuta sa te adaptezi mai usor la schimbari, fara frustrari chinuitoare.
Tipul de activitate fizica
Pentru a scadea in greutate, stii deja ca trebuie sa arzi mai multe calorii decat consumi. Ceea ce s-ar putea sa-ti scape, insa, este rolul esential pe care il are exercitiul fizic in toata aceasta poveste. Mai exact, daca incepi sa tii dieta si mananci mai putin, dar nu faci miscare, este posibil sa nu vezi prea curand mult visatele rezultate, intrucat corpul va crede ca ai o problema si va intra in regim de conservare, retinand caloriile in loc sa le foloseasca. Pe de alta parte, nu-i o solutie nici sa te omori la sala de sport. Nu vei slabi mai repede! Un studiu recent publicat in revista „Current Biology” arata ca persoanele care se antreneaza in mod moderat ard aproximativ aceeasi cantitate de energie ca si cele care trag pana-i trec toate apele. Daca vrei sa ai sorti de izbanda, scopul tau trebuie sa fie respectarea actualelor recomandari internationale si sa efectuezi saptamanal cel putin 150 de minute de activitate fizica aerobica la intensitate moderata, plus un antrenament de anduranta de doua ori pe saptamana.
Ritmul de scadere in greutate in mod sanatos si durabil este de jumatate – un kilogram pe saptamana, in cazul femeilor, si de maximum un kilogram si jumatate, in cel al barbatilor. O slabire mult mai rapida vine la pachet aproape intotdeauna si cu unele efecte nedorite.
Retentia de apa
Suntem 75% apa, motiv pentru care mentinerea balantei hidrice trebuie sa fie o prioritate zi de zi si cu atat mai mult atunci cand vizezi scaderea ponderala. Daca nu te hidratezi corespunzator sau mananci prea sarat, ai toate sansele sa retii apa in tesuturi si, astfel, sa cantaresti cu cateva kilograme mai mult.
Programul de somn
Daca pe parcursul zilei faci totul ca la carte, dar efectele par sa fie prea modeste, ceea ce se intampla dupa lasarea intunericului ar putea fi de vina. Cercetatorii au descoperit ca, prin comparatie cu persoanele care dorm 8,5 ore pe noapte, cele care doar 5,5 ore retin mai multa grasime corporala si pierd din masa musculara. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca somnul insuficient iti afecteaza mecanismele de control si de luare de deciziilor, astfel ca poti ceda mai usor tentatiilor culinare cu foarte multe calorii.
Oamenii care nu dorm destul au niveluri mai ridicate de grelina, hormonul care stimuleaza apetitul, dar si de cortizol, zis si hormonul stresului, fapt ce intretine inflamatia, favorizand agravarea afectiunilor cronice, asa ca hipertensiunea, diabetul si multe altele.
Natalia Talmacec
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024