5 micronutrienti care te ajuta sa slabesti
Desi sunt prezenti in cantitati infime in alimentatie, micronutrientii sunt indispensabili pentru buna functionare a organismului nostru. Cu atributii diverse, ei sunt implicati intr-o multitudine de procese importante, avand o actiune benefica si in ceea ce priveste obtinerea si mentinerea unei greutati sanatoase.
14.09.2016
Timp estimat de citire:
3 minute, 13 secundeSubstantele nutritive din alimente se impart in doua mari categorii: macronutrientii si micronutrientii. In prima sunt inclusi compusii organici care furnizeaza calorii, adica proteinele, lipidele si glucidele, pe cand in cea de-a doua regasim substante care nu aduc energie, dar care sunt necesare in desfasurarea diferitelor procese la nivelul organismului. Vorbim aici de vitamine, minerale, oligoelemente, fitosteroli, polifenoli, probiotice etc.
Vocea expertului
De ce ar trebui sa te preocupe prezenta micronutrientilor in dieta atunci cand vrei sa slabesti, din moment ce ei nu au calorii? Pentru ca nu se rezuma totul la calorii. „Balanta energetica – raportul dintre ceea ce mancam si caloriile arse prin activitate fizica – este importanta, dar nu decisiva. Au fost identificate patru obstacole care impiedica pierderea in greutate: o flora intestinala dezechilibrata, insulina «lenesa», deficitul de neurotransmitatori sau de micronutrienti”, a explicat dr. Laurence Benedetti, coautor al cartii „Slabeste inteligent”, un bestseller in materie de nutritie in Franta.
Testele clinice realizate de cercetatorii americani au aratat ca persoanele care au carente de vitamina D prezinta un procent de grasime cu 24% mai mare decat cele care nu inregistreaza deficiente la acest capitol.
Roluri mici, dar esentiale
Chiar daca avem nevoie de cantitati foarte mici, miligrame sau micrograme, de micronutrienti, lipsa lor din alimentatie poate provoca, pe termen mediu si lung, grave probleme de sanatate. Si asta pentru ca sunt prinsi intr-o complexa retea de interdependente, conditionand functiile normale ale fiecarei celule din corpul nostru. Data fiind explozia de obezitate din ultimii ani, cercetatorii au cautat sa vada in ce masura micronutrientii participa la reglarea greutatii corporale. In urma lor, a rezultat lista de mai jos cu principalii micro-aliati in lupta cu kilogramele in plus.
Vitamina D
Numita si calciferol, aceasta vitamina liposolubila are un impact major asupra eforturilor de a slabi. Potrivit oamenilor de stiinta de la Institutul de Nutritie al Universitatii Tennessee din Knoxville, carenta ei determina cresterea nivelului de hormon paratiroidian PHT care declanseaza o serie de reactii care conduc la transformarea glucozei din sange in grasime, in loc s-o arda intracelular pentru a produce energie.
Pentru a accelera procesul de slabire, ai grija sa nu-ti lipseasca din meniu alimentele cu densitate calorica redusa si mizeaza pe suportul micronutrientilor esentiali.
Calciul
Concluziile primelor cercetari care au investigat efectul calciului in cadrul curelor de slabire suna promitator. Un studiu care a comparat un regim hipocaloric cu unul care continea cantitatea zilnica recomandata de produse bogate in calciu a aratat ca acesta din urma a avut mai mult succes, desi numarul de calorii consumate zilnic era acelasi. Un alt studiu care a analizat, timp de 18 luni, peste o suta de femei supraponderale sau obeze a relevat ca fiecare 100 mg de calciu consumat pe zi a permis stoparea cresterii in greutate cu 1,5 kilograme.
Cromul
Considerat un coechipier al insulinei, cromul faciliteaza stabilizarea glicemei. Din acest punct de vedere, prezenta lui in dieta are o contributie substantiala la mentinerea senzatiei de satietate si la prevenirea excesului alimentar.
Magneziu
Legatura dintre stres si castigul ponderal nu mai poate fi trecuta cu vederea. Sub efectul cortizolului – hormonul stresului –, organismul se simte atacat si activeaza programele de supravietuire, care implica si depozitarea resurselor de energie sub forma de tesut adipos. Ei bine, magneziul este cel care le poate dezactiva, contribuind la restabilirea echilibrului psiho-emotional.
Seleniul
Oligoelement esential pentru activitatea corecta a glandei tiroide, seleniul nu putea sa nu figureze in acest top al micronutrientilor prietenosi cu silueta. El are un rol-cheie in managementul greutatii, intrucat de el depinde eliberarea hormonilor tiroidieni care controleaza modul in care organismul utilizeaza grasimile, proteinele si carbohidratii.
Natalia Talmacec
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Slăbitul și consumul de apă: cât și când trebuie să bei apă
22.11.2024