5 motive pentru care dietele de slăbit nu funcționează întotdeauna
Te-ai pricopsit cu colăcei pufoși în jurul taliei și alte depuneri nedorite care, în ciuda dietelor ținute și a eforturilor depuse, refuză să dispară. Ei bine, cel mai probabil, problema nu este voința ta. Există alte cauze pentru care planul tău de luptă cu kilogramele în plus nu dă rezultatele așteptate.
08.10.2020
Timp estimat de citire:
3 minute, 8 secundeÎți dai toată silința să urmezi întocmai regimurile alimentare care promit să te scape de rotunjimile deranjante, dar cifrele afișate de cântar continuă să-ți dea cu virgulă? Dacă așa stau lucrurile, înseamnă că e momentul să declanșezi o vânătoare de sabotori. Ca să-ți ușurăm misiunea, îți prezentăm, în continuare, lista principalilor „suspecți”.
Produsele „fitness”
În cazul în care ți-ai pus speranțele în ajutorul substitutelor alimentare de slăbit și le consumi cu regularitate, avem o veste care n-o să-ți placă. Un studiu publicat în „Journal of Marketing Research” a demonstrat că includerea batoanelor așa-zis dietetice în dietă are un efect opus decât cel scontat. Conform cercetătorilor, persoanele care consumă produsele etichetate drept „fitness” sunt mai puțin concentrate pe ceea ce mănâncă în restul zilei și ajung să compromită procesul de scădere în greutate.
Prietenii cu exces ponderal
Știai că îngrășarea poate fi „contagioasă”? Dacă îți sună ciudat, află că avertismentul nu vine de oriunde, ci din partea oamenilor de știință de la Universitatea Harvard. Potrivit acestora, persoanele care au prieteni cu exces ponderal prezintă o creștere a predispoziției spre îngrășare cu 55%. De asemenea, cercetarea lor a arătat că riscul apariției obezității se poate tripla, în cazul în care prietenii cei mai apropiați sunt foarte grași. Aceste concluzii n-ar trebui să te conducă către gândul că e cazul să rupi anumite prietenii. Autorii studiului spun că este mai degrabă o atenționare asupra impactului comportamentelor dăunătoare și că e cazul să fim mai vigilenți.
Purtarea verighetei
Da, căsătoria te poate îngrășa! Un studiu apărut în revista „Social Science & Medicine” a scos la iveală faptul că persoanele căsătorite tind să ia în greutate mai mult decât cele celibatare. Cel mai mare impact din acest punct de vedere poate fi observat în cazul celor care își pun pirostriile devreme. Astfel, cei care se căsătoresc înainte să-și încheie studiile sunt cu 65% mai expuse riscului de a deveni obeze decât cei care o fac după ce-și încheie socotelile cu școala, relevă o altă cercetare, de data aceasta din „Journal de la santé et le comportament social”.
Fumatul pasiv
Cu toate că țigările au fost și continuă să mai fie considerate o metodă de menținere a greutății prin suprimarea apetitului, există dovezi care contrazic această ipoteză, cel puțin în ceea ce privește fumatul pasiv. Un studiu apărut în „BYU American Journal of Physiology” a arătat că în cazul celor care fumează pasiv nicotina provoacă modificări în metabolismul celular care conduc la câștig ponderal.
Carența de vitamina D
Prezența vitaminei D în organism este foarte importantă pentru buna lui funcționare. Pe lângă faptul că este esențială pentru un sistem osos sănătos, aceasta ne ajută să controlăm greutatea și să reducem riscul de obezitate și alte boli asociate. Pentru a te bucura din plin de beneficiile acestui nutrient, plimbă-te mai des în aer liber. Cea mai mare cantitate de vitamina D, de circa 70%, o asimilăm prin expunerea la razele ultraviolete ale soarelui, iar restul de 30% din alimente: macrou, ton, sardine, gălbenuş de ou, nuci, lactate etc.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024