5 motive solide pentru care sa ridici greutati
Daca inca mai ai rezerve in legatura cu antrenamentele de anduranta, care implica ridicarea de greutati, e cazul sa-ti reconsideri atitudinea. Nu de alta, dar este in detrimentul tau si nu face decat sa te mentina intr-un mare dezavantaj.
28.05.2019
Timp estimat de citire:
3 minute, 7 secundeDesi poate suna putin exagerat, e crucial sa incorporezi in rutina de activitati fizice si cateva exercitii cu gantere sau alte tipuri de greutati. Cu atat mai mult daca ai trecut de primele trei decade din viata. De la aceasta varsta, incepem sa pierdem din masa musculara, cate 3-8% la fiecare zece ani. Asadar, nu lasa lucrurile la voia intamplarii si pune-ti muschii serios la treaba. Vei avea numai de castigat. Pentru a fi mai convingatori, ti-am pregatit o scurta lista cu avantaje.
Mai multe calorii arse si o silueta zvelta
Antrenamentele cu greutati te ajuta sa slabesti mai repede si mai frumos. Muschii sunt activi din punct de vedere metabolic, ceea ce inseamna ca ard calorii chiar si atunci cand nu exersezi. Potrivit expertilor, tesutul muscular consuma 7-10 calorii per kilogram corp pe zi, in timp ce grasimea doar 2-3 calorii per kilogram corp. Totodata, un studiu din 2017 aparut in jurnalul „Obesity” a demonstrat ca ele sunt esentiale in timpul programelor de slabire, intrucat protejeaza masa musculara, dar si pe cea osoasa. Atunci cand scaderea in greutate are loc in absenta exercitiilor de forta, sunt afectati toti parametrii compozitiei corporale, nu doar grasimea indezirabila.
Oase puternice si sanatoase
Ridicarea de greutati contribuie la intarirea oaselor, ca raspuns la forta aplicata de muschii ce le inconjoara atunci cand se contracta. O cercetare din 2017, publicata in „Journal of Bone and Mineral Research”, arata ca antrenamentele de mare intensitate, care vizeaza construirea masei musculare, asa ca indreptarile cu haltera, impinsul halterei deasupra capului sau genuflexiunile cu bara in spate, imbunatatesc densitatea minerala osoasa, inclusiv in cazul persoanelor cu osteopenie si osteoporoza.
Activitatea fizica sustinuta ajuta la prevenirea sau intarzierea declinului cognitiv, indiferent de starea lor neurologica actuala. In timpul exercitiilor, corpul pompeaza sange bogat in oxigen catre creier, stimuland neuroplasticitatea – capacitatea sistemului nervos central de a crea noi conexiuni neuronale si de a se adapta la diversele schimbari.
Mai putin de stres si o memorie mai buna
Pune mana pe gantere ori de cate ori treci prin stari de tensiune nervoasa. Vei beneficia pe loc de o doza zdravana de „anestezic emotional”. Totul datorita endorfinelor, hormonii starii de bine pe care organismul ii elibereaza in valuri atunci cand facem miscare. Studiile recente mai vin cu o veste buna. Cercetatorii de la Universitatea Columbia, SUA, sustin ca irisinul, un alt hormon secretat in cantitati mari in timpul practicarii exercitiilor fizice, inclusiv al celor cu greutati, stimuleaza dezvoltarea retelelor neuronale in hipocamp, zona creierului dedicata invatarii si memoriei.
Risc redus de afectiuni cardiace
Cu toate ca denumirea lor induce aceasta idee, cardio nu sunt singurele exercitii care aduc beneficii aparatului cardiovascular. Exista date concludente care atesta efectele antrenamentelor cu greutati in reducerea tensiunii arteriale si a nivelului de colesterol. De altfel, Asociatia Americana a Inimii recomanda efectuarea cu regularitate a exercitiilor de forta pentru a tine la distanta bolile de inima.
Tinuta dreapta, in mod natural
Antrenamentele cu greutati imbunatatesc echilibrul si mobilitatea, ceea ce te fereste de accidentari in desfasurarea activitatilor de zi cu zi. De asemenea, ele reprezinta o modalitate excelenta de a-ti consolida musculatura trunchiului, cea care are rolul de a stabiliza pelvisul si a sustine coloana vertebrala. Datorita acestui „corset” muscular, vei reusi sa ai o postura corecta si vei scapa de sacaitoarele dureri de spate.
Pe masura ce ne indepartam de aniversarea de 30 de ani, antrenamentele cu greutati trebuie sa devina o prioritate, fara a exagera insa. Sunt suficiente 2-3 sesiuni cu exercitii simple pe saptamana, cu o durata de 20-60 de minute.
Ora cea mai potrivită pentru a face mișcare
18.09.2023