5 obiceiuri bune pentru digestie ușoară și sănătoasă
O digestie ușoară se traduce printr-un organism mai sănătos, un nivel mai mare de energie și o vitalitate mai bună, de aceea este atât de important să îți redobândești sănătatea tranzitului intestinal. Slab sau Gras îți arată 5 obiceiuri pe care trebuie să le deprinzi pentru a obține o digestie ușoară, excelentă ce contribuie la sănătatea întregului organism și la eliminarea toxinelor!
06.10.2023
Timp estimat de citire:
3 minute, 5 secundeAflă cum să-ți îmbunătățești tranzitul intestinal și să te bucuri de o digestie ușoară cu ajutorul unor obiceiuri simple.
1. Evită anumite alimente
Sunt alimente de care este cel mai bine să stai departe, pentru că îți încetinesc tranzitul intestinal și pot fi responsabile de tulburări precum sindromul intestinului iritabil. Dacă vrei să adopți un stil de viață mai sănătos și să te bucuri de o digestie ușoară, elimină din alimentație toate alimentele grase și prăjite, mâncărurile foarte picante, ce irită esofagul și îți dau arsuri.
Consumă cu moderație lactate, mai ales dacă știi că ești intolerant la lactoză, întrucât te poți confrunta cu balonare și crampe.
Alcoolul, ciocolata și carbohidratii rafinați trebuie evitați pe cât posibil, pentru că pot duce la constipație cronică și sindromul intestinului iritabil.
2. Include în meniul tău zilnic alimente bune pentru digestie
Așa cum există alimente pe care trebuie să le eviți, așa există și alimente care îți stimulează tranzitul intestinal și te ajută să elimini toxinele din organism. Printre alimentele pentru digestie ușoară se numără iaurtul natural, sursă bună de fibre sănătoase pentru microflora intestinală, varza murată, cerealele integrale, peștele și ghimbirul. Niciun exces nu este bun pentru digestia ta, așa că încearcă să ai o alimentație echilibrată și sănătoasă, din care să nu lipsească fibrele! Fără fibre, te poți confrunta cu constipație și disconfortul de a fi balonat.
3. Fă 30 de minute de mișcare zilnic
Mișcarea accelerează digestia, întrucât crește fluxul sanguin la nivelul tuturor organelor și stimulează musculatura de la nivelul tractului gastro-intestinal, ajutându-ți organele să funcționeze mai eficient. Ba mai mult, mișcarea poate chiar să tonifice pereții colonului, conform lui Dr. Oz! „Doza” ideală de mișcare este de 30 de minute pe zi și poate fi orice formă de activitate fizică susținută: mers pe jos, ciclism, înot, exerciții pe bicicletă eliplica sau urcatul scărilor.
4. Mestecă fiecare îmbucătură de 20 de ori
Chiar dacă în alte aspecte ale vieții cotidiene ești nevoit să te grăbești, încearcă totuși să nu iei masa pe fugă. Așează-te la masă, fără alte surse de distracție (televizor, tabletă) și mestecă fiecare îmbucătură de 20 de ori. Astfel, stomacul va avea suficient timp să digere nutrienții pe care ii oferi și, de asemenea, creierul tău va avea timp să proceseze că te-ai săturat. Acest obicei sănătos te ajută să mănânci mai puțin și să ai o digestie ușoară și mult mai bună!
5. Hidratează-te pe parcursul întregii zile
Puține lucruri sunt la fel de bune pentru sistemul tău digestiv și pentru sănătatea ta generală decât apa! Apa te ajută să elimini toxinele, în timp ce atunci când nu bei suficientă apă tranzitul tău intestinal este încetinit și digesia îngreunată. Bea multă apă, cel puțin 6 pahare în fiecare zi, plus sucuri naturale, supe de legume și ceaiuri din plante, ca să te bucuri de o digestie ușoară și corectă!
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024