5 plante pentru sănătatea ficatului
Bolile de ficat sunt foarte răspândite. Unele sunt reversibile printr-un tratament adecvat (steatoză hepatică sau hepatitele acute), altele nu (ciroză hepatică), dar calitatea vieții și funcționalitatea ficatului pot fi ameliorate substanțial printr-o conduită adecvată. Aceasta include multiple aspecte, de la administrarea de medicamente, la terapie nutrițională, schimbarea radicală a stilului de viață, intervenții chirurgicale și chiar la transplant hepatic.
09.09.2022
Timp estimat de citire:
3 minute, 40 secundeDesigur, există și tratamente fitoterapeutice care ar putea proteja ficatul și ar ameliora modul în care acesta răspunde la solicitări. Niciodată astfel de tratamente nu trebuie aplicate “după ureche” sau la “sfatul vecinului”, ci numai sub îndrumarea unui medic, pentru că în practică unele plante sunt indicate în anumite afecțiuni și interzise în altele. De asemenea, se știe că există tratamente fitoterapeutice care pot leza ficatul în anumite circumstanțe. Deci trebuie acordată atenție, deoarece fitoterapia poate avea și efecte colaterale nedorite, ca și orice alt tratament. Printre plantele cel mai des folosite, iată câteva:
Plante pentru sănătatea ficatului
Ciulinul (silimarina)
Silimarina se mai numește și “lapte de ciulin” și constă într-o asociere de substanțe extrase din semințele de Silybum marianum, printre care silibina, silicristina și silidianina. Este folosită în medicina tradiționala de foarte mult timp. Ar avea un efect puternic antioxidant care ajuta regenerarea celulelor hepatice, reduce inflamația și e benefică în toate bolile de ficat. Studiile clinice au dat rezultate mixte. Unele au arătat că suplimentele cu silimarină pot încetini progresia bolii hepatice, pot prelungi viața celor cu hepatită alcoolică, ciroză și pot crește calitatea vieții în general. În alte studii efectele nu au fost superioare celor obținute cu placebo. Un mare avantaj al silimarinei este că nu are efecte toxice, nici măcar în doze destul de mari.
Turmericul
Este componentul activ din curcumină și este legat de efecte sanogenetice multiple. Studiile au confirmat că are o mare putere antiinflamatoare, antioxidanta și anticanceroasa. Aceleași proprietăți îl fac potrivit și pentru bolile hepatice. De remarcat că se absoarbe mai bine în prezența piperinei, un compus al piperului negru. Suplimentarea de curcumină și turmeric nu are de regulă efecte adverse, totuși se citează câteva cazuri de leziune hepatică acuta care ar fi putut fi indusă de tratament.
Ginsengul
Este un binecunoscut remediu fitoterapeutic cu acțiune antioxidantă importantă. S-au efectuat atât studii pe animale, cât și pe oameni, care au dovedit efectele pozitive ale ginsengului în bolile hepatice. La oamenii cu probleme hepatice preexistente a ameliorat funcția hepatică și inflamația. În tratamentele cu ginseng, însă, trebuie acordată o atenție deosebită faptului că el interacționează cu alte medicamente, ceea ce poate duce la efecte colaterale periculoase și chiar la leziuni hepatice.
Ceaiul verde
Ar acționa prin componenta sa polifenolică cea mai importantă, epigalocatechin-3-galatul. Unele studii arată că administrarea de extract de ceai verde e benefica la cei cu boli hepatice. De asemenea, ar proteja față de cancerul hepatic, hepatită, ciroză, steatoză etc. Ceea ce trebuie avut în vedere este că ceaiul verde, ca băutură, nu produce reacții adverse, dar extractul a determinat la unele persoane leziuni acute hepatice, probabil în acord cu un anume fundal genetic al indivizilor respectivi.
Lemnul-dulce
Sau licviritia (Glycyrrhiza glabra), binecunoscută mai ales pentru utilizarea în deserturi larg răspândite în nordul Europei, este și un puternic agent fitoterapeutic. Ea are acțiune antiinflamatoare, antivirală și hepatoprotectoare. Ingredientul activ din rădăcina plantei, care este de fapt folosit în fitoterapie este o saponină numită glicirizină. Aceasta este utilizată în medicina tradițională asiatică inclusiv pentru tratamentul bolilor hepatice. Au fost efectuate și studii în acest sens și s-a arătat că 2 grame administrate zilnic timp de 2 luni au redus transaminazele în mod eficient. Desigur, studiile clinice trebuie continuate, dar planta are un potențial ce trebuie utilizat. De remarcat că unele persoane au o sensibilitate crescută la glicirizina. Dacă este administrată pe termen lung la aceste persoane, poate produce pusee de hipertensiune și de hipokaliemie. De aceea tratamentul trebuie făcut cu mare precauție.
Ce beneficii are apa cu semințe de chia?
19.11.2024