5 retete de sosuri dietetice pentru salate si fripturi
Ne place să mâncăm ușor și în același timp gustos, însă chiar și un simplu piept de pui la grătar sau o salată se poate transforma într-o bombă calorică dacă o asezonăm cu dressing-uri grase, cumpărate din comerț. Ideal este să știi ce mănânci pentru a evita caloriile în plus și să-ți prepari în casă sosuri delicioase pe care le poți păstra în frigider mai multe zile. Iată câteva idei!
04.08.2022
Timp estimat de citire:
4 minute, 35 secundeDacă ții o dietă monotonă, este firesc să te simti plictisit de veșnica friptură slabă, fiartă sau la grătar sau de salata cu lămâie. Un sos ales în funcție de gusturile tale, care are și puține calorii, dă gust mâncărurilor dietetice și nu te încarcă cu multe calorii suplimentare. Important este să alegi ingrediente proaspete, de calitate, fără a face exces de zahăr sau de grăsimi.
1. Sos barbeque
Gust: ușor afumat
Calorii: 29/o lingură
Ingrediente:
– O jumătate de cană de oțet de mere
– 1/3 cană de miere
– 6 linguri de ulei de măsline extravirgin
– 6 linguri de apă
– 2 linguri de ceapă tocată
– O lingură de muștar
– O lingură de suc de lămâie verde
– O căpățână de usturoi
– 1,5 lingurițe de boia de ardei afumată
– O jumătate de linguriță de sare cu ierburi
– Un vârf de cuțit de oregano
– Un vârf de cuțit de piper negru macinat
Preparare: Amestecă toate ingredientele, în același timp, în blender, până când obții o textură omogenă. Cantitatea pe care o vei obține va fi de aproximativ 500 ml de sos. Dacă ai nevoie de mai puțin și nu vrei să-l păstrezi în frigider, înjumătățește cantitățile de mai sus.
2. Sos de grapefruit și ceapă de apă
Gust: ușor picant
Calorii: 35/o lingură
Ingrediente:
– 2 linguri de ulei de măsline
– O jumătate de cană de ceapă de apă tocată
– 2 căni de suc proaspăt de grapefruit
– 2 linguri de pătrunjel proaspăt, tocat
– 2 lingurițe de zahăr (îl poți înlocui cu îndulcitor dietetic dacă ții o dietă foarte strictă)
– Un vârf de cuțit de piper negru măcinat
– Plus: O linguriță de ulei de măsline pentru călit
Preparare: Încălzește o linguriță de ulei în tigaie, la foc mediu și adaugă ceapa. Las-o pe foc 5 minute sau până când devine aurie. Adaugă sucul de grapefruit și dă focul puțin mai mare, până când se elimină apa (aprox. 6 minute). Dă la o parte de pe foc și lasă să se răcească. Pune în blender această mixtură, pătrunjelul, zahărul și piperul și amestecă până când obții un sos fin. Adaugă ușor cele două linguri de ulei de măsline și pornește blenderul până când se omogenizează.
3. Sos alb și cremos
Gust: condimentat
Calorii: 23/o lingură
Ingrediente:
– 400 g tofu ținut la rece (sau brânză feta, dar are conținut dublu de calorii)
– 1/3 cană de oțet de mere
– O linguriță de semințe de țelină
– O linguriță de coriandru uscat
– O jumătate de linguriță de usturoi pudră
– O jumătate de ceapă tocată
– O jumătate de linguriță de piper negru măcinat
– Un sfert de linguriță de boia de ardei iute
– 2 linguri de miere
– Sare de mare după gust (max. o linguriță)
– 2 linguri de ulei din sâmburi de struguri
– O legătura de pătrunjel proaspăt, tocat
Preparare: Ține brânza tofu la frigider timp de câteva ore înainte de a prepara sosul. Pune în blender până când obții un sos cremos și, dacă este cazul, mai poți adăuga la sfârșit alte verdețuri și condimente, după gust.
4. Sos de căpșuni, lămâie și busuioc
Gust: dulce-acrișor
Calorii: 27/o lingură
Ingrediente:
– O mână de căpșuni proaspete
– Un sfert de cană de busuioc proaspăt, tocat
– 3 linguri de suc proaspăt de lămâie
– O lingură de ulei de măsline extravirgin
– 1-2 lingurițe de miere, după gust
– Un vârf de cuțit de sare de mare fină
– Un vârf de cuțit de piper negru
Preparare: Pune în blender căpșunile, busuiocul, sucul de lămâie și uleiul. Mixează până când obții un sos fin, apoi adaugă sarea, piperul și mierea și pornește blenderul din nou, până când se omogenizează mixtura.
5. Vinegretă de smochine
Gust: exotic, dulce-acrișor
Calorii: 39/o lingură
Ingrediente:
– O lingură de sirop de arțar sau de miere
– O lingură de suc de lămâie
– 3 felii subțiri de lămâie
– O lingură de oțet de mere
– O lingură de muștar cu boabe întregi
– 2 linguri de ulei de măsline
– 2 smochine curățate, mărunțite
– Un vârf de cuțit de piper negru
Preparare: Amestecă toate ingredientele, mai puțin smochinele și feliile de lămâi, într-un blender. Adaugă fructele și amestecă ușor, cu o lingură.
Orz verde - cum să-l folosești și ce beneficii are
13.11.2024