Rețete sănătoase cu dovlecei
Considerați legume în bucătăria modernă, dovleceii, din punctul de vedere al botanicii, sunt, de fapt, fructul plantei din care provine. Originari din America de Nord, dovleceii au o istorie lungă de mii de ani. Dovleceii care se folosesc în zilele noastre au fost cultivați în nordul Italiei în cea de-a doua jumătate a secolului 19. Există variații de dovlecei în culorile verde, verde deschis și galben, iar, de obicei, sunt consumați atunci cand ajung la 20 de centimetri, iar semințele sunt încă moi și imature.
19.10.2023
Timp estimat de citire:
5 minute, 5 secundeBeneficii dovlecei
Dovleceii aduc numeroase beneficii datorită compoziției lor nutritive și rețetele cu dovlecei pot fi o opțiune excelentă pentru diversificarea dietei. Sunt o opțiune des folosită în rețetele vegetariene și vegane, deoarece oferă nutrienți esențiali.
Dovleceii pot fi potriviți pentru aproape oricine, dar mai ales pentru cei care caută echilibrul în dietă sau care doresc să-și mențină greutatea. De asemenea, aceste legume reglează colesterolul, conțin fibre, ajută la îmbunătățirea digestiei, au un conținut ridicat de electroliți și antioxidanți în coajă.
Ce rețete cu dovlecei poți face?
Dovleceii sunt versatili și delicioși, cu un gust plăcut și textură crocantă. Pot fi vedete în multe rețete cu dovlecei și se pot adăuga în nenumărate feluri de mâncare sănătoase. Îi poți consuma atât gătiți, cât și cruzi.
Iată câteva rețete cu dovlecei, care sunt sănătoase și ușor de preparat:
Dovlecei la grătar cu ierburi aromate
Aceasta este una dintre cele mai simple rețete cu dovlecei. Iată de ce ingrediente vei avea nevoie:
- 2 dovlecei proaspeți
- 2 linguri de ulei de măsline
- 2 căței de usturoi
- mix de ierburi aromate (rozmarin, cimbru, oregano)
- sare și piper
Mod de preparare:
Taie dovleceii în felii lungi și toacă usturoiul mărunt.
Amestecă uleiul de măsline, usturoiul mărunțit și ierburile aromate până vei obține un mix omogen. Apoi, lasă dovleceii la marinat în acest amestec timp de 15-20 de minute.
Încinge grill-ul sau o tigaie grill pentru câteva minute. Așează dovleceii pe grill până când sunt frumos rumeniți și moi pe ambele părți. Ai grijă să nu se ardă.
Condimentează cu sare și piper după gust și servește-i cât sunt calzi. Îi poți adăuga într-o salată caldă sau ca garnitură la pește sau carne slabă.
Salată de dovlecei și nuci
Aceasta este o dintre cele mai rapide rețete cu dovlecei.
Ingrediente:
- 2 dovlecei mari
- 1/2 cană de nuci tocate
- 1/4 cană de brânză feta
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1 lingură de zeamă de lămâie
- sare și piper
Mod de preparare:
Taie dovleceii în cubulețe egale, toacă nucile și sfărâmă brânza feta.
Fierbe cubulețele de dovlecei în apă clocotită timp de 2-3 minute, apoi scurge-le bine de apă și lasă-le la răcit.
Amestecă dovleceii fierți, nucile tocate și brânza feta sfărâmată într-un castron.
Într-un bol mic, amestecă uleiul de măsline, zeama de lămâie, sarea și piperul cât crezi că e potrivit pentru tine. Astfel vei avea un dressing simplu și delicios care poate fi folosit la aproape toate rețetele cu dovlecei fără probleme.
Toarnă dressingul peste salata de dovlecei și amestecă bine.
Rețeta este gata! O poți servi ca o salată rece sau ca garnitură.
Supă cremoasă de dovlecei și cartofi
Ingrediente:
- 2 dovlecei mari
- 2 cartofi mari
- 1 ceapă
- 2 căței de usturoi
- 4 căni de supă de legume
- 2 linguri de ulei de măsline
- sare și piper
- smântână sau iaurt (opțional)
- pătrunjel (opțional)
Mod de preparare:
Taie dovleceii și cartofii în formă de cuburi. Toacă mărunt ceapa și usturoiul.
Într-o oală mare, încălzește uleiul de măsline și călește ceapa și usturoiul până devin translucide.
Adaugă dovleceii și cartofii, apoi toarnă supa de legume și gătește la foc mediu până când legumele devin moi.
Folosește un blender sau un mixer vertical pentru a transforma supa într-o cremă fină.
Condimentează după gust cu sare și piper, apoi servește. Adaugă și o lingură de smântână sau iaurt și pătrunjel proaspăt tocat mărunt, dacă dorești.
Dovlecei umpluți cu quinoa și legume
Aceasta este una dintre rețetele cu dovlecei care are nevoie de mai mult timp pentru preparare.
Ingrediente:
- 2 dovlecei mari
- 1 cană de quinoa
- 2 căni de supă de legume
- 1 ceapă
- 2 căței de usturoi
- 1 ardei roșu
- 1 roșie
- 1 lingură de ulei de măsline
- 1 lingură de condimente pentru grătar sau condimentele preferate
- sare și piper
- brânză feta (opțională)
Mod de preparare:
Taie dovleceii pe jumătate pe lungime și scoate pulpa folosind o lingură. Poți păstra pulpa pentru a o folosi mai târziu în rețetă.
Toacă mărunt ceapa și usturoiul.
Taie cubulețe roșia și ardeiul roșu.
Spală quinoa și scurge-o de apă.
Încălzește uleiul de măsline într-o tigaie mare și călește ceapa și usturoiul până devin translucide.
Adaugă quinoa și amestecă timp de un minut, apoi adaugă supa de legume.
Fierbe quinoa conform instrucțiunilor de pe ambalaj și adaugă ardeiul roșu, roșia și pulpa de dovlecei tocată la jumătatea timpului de gătire.
Pune condimentele pentru grătar. Adaugă sare și piper după gust.
Umple jumătățile de dovlecei cu amestecul de quinoa și legume.
Coace dovleceii umpluți în cuptorul preîncălzit la 180°C pentru aproximativ 20-25 de minute sau până când dovleceii sunt moi.
Garnisește cu brânză feta, dacă dorești, și servește-i calzi.
Acestea sunt doar câteva rețete cu dovlecei sănătoase și simplu de preparat. Adaugă și tu în dietă aceste rețete cu dovlecei și bucură-te de beneficiile lor.
Rețete de ciorbe pentru scăderea colesterolului
13.11.2024