5 rețete simple fără gluten recomandate persoanelor celilace
Glutenul este o substanță proteică prezentă în mod natural în grâu, ovăz, orz, secară sau triticale, un hibrid de grâu și secară. O dietă fără gluten înseamnă excluderea acestor cereale, a făinurilor și a tuturor produselor derivate din acestea. E o listă destul de lungă și poate părea foarte complicat. Din fericire însă, există o mulțime de alternative la acestea, dar și nenumărate rețete fără gluten, pentru toate gusturile.
18.01.2021
Timp estimat de citire:
9 minute, 9 secundePentru persoanele care suferă de boala celiacă sau sensibilitate la gluten, excluderea din alimentație a produselor cu gluten nu este un capriciu. Reprezintă o condiție esențială pentru a-și gestiona simptomele supărătoare și a preveni complicațiile. De fapt, este deocamdată singura formă de tratament pe care o au la dispoziție.
Dacă se întâmplă să-ți fi descoperit recent că ai o problemă cu această proteină, renunțarea la pâine, paste, biscuiți și alte alte asemenea produse poate părea extrem de dificilă. Asta însă doar la prima vedere. Pentru că, în realitate nu trebuie să te privezi de aceste bunătăți, ci doar să găsești înlocuitori. Sau să cauți rețete fără gluten. Ceea ce contează este că posibilitățile nu-s deloc puține.
Dieta fără gluten și avantajele ei
În ultimii ani, dieta fără gluten a devenit tot mai populară în rândul populației generale. Din în ce mai multe persoane care nu au fost diagnosticate cu o afecțiune legată de gluten au început sau cel au puțin au încercat s-o urmeze. Adepții săi susțin că ar avea mai multe beneficii, printre care îmbunătățirea stării de sănătate, pierderea în greutate și creșterea nivelului de energie. Acestea însă rămân simple afirmații și supoziții, întrucât nu există încă studii care să le susțină. Singurele persoane care chiar trebuie să evite glutenul sunt cele care suferă de:
Boala celiacă, o afecțiune digestivă cronică, cu predispoziție genetică, în care glutenul stimulează într-un mod anormal sistemul imun, dăunând mucoasei intestinale. În timp, aceste daune împiedică absorbția substanțelor nutritive din alimente și pot cauza disfuncții multiple. Boala celiacă este o tulburare autoimună. Se estimează că aceasta afectează 1% din populație.
Sensibilitate non-celiacă la gluten (SNCG). Vorbim de un sindrom caracterizat de semne și simptome asociate bolii celiace – inclusiv dureri abdominale, balonare, diaree, constipație, oboseală, erupție cutanată sau cefalee – , dar fără deteriorări ale mucoasei intestinale. Studiile arată că sistemul imunitar ar avea o implicare și în aceste cazuri, dar procesul nu este deocamdată bine înțeles. Unele studii estimează o prevalență de 13% a acestui sindrom.
Ataxia glutenică, o tulburare autoimună, ce afectează anumite țesuturi nervoase și provoacă probleme legate de coordonarea musculară. Ca reacție la consumul de gluten, organismul produce anticorpi care atacă cerebelul, partea creierului răspunzătoare de menținerea echilibrului și controlul mișcărilor.
Alergia la grâu, ca și alte alergii alimentare, reprezintă o reacție aberantă a sistemului imunitar care confundă glutenul sau alte proteine din grâu cu un agent periculos. Sistemul imunitar creează anticorpi la aceste proteine, declanșând mecanisme de respingere a acestora: umflături, mâncărimi sau iritații la nivelul gurii sau pielii, congestie nazală, dificultăți de respirație, crampe, greață și/sau vărsături, anafilaxie. Simptomele pot apărea la câteva minute sau maximum câteva ore de consumul unui produs ce conține grâu.
Rețete simple pentru cei care nu pot consuma gluten
Din fericire, există o mulțime de rețete fără gluten, pe care le poți consuma în siguranță, fie că suspectezi o sensibilitate la gluten, fie ai deja un diagnostic pus, ce te obligă să-l eviți. Rămâne doare să-ți faci o listă cu preferatele tale și să treci la treabă. Noi ți-am pregătit câteva propuneri.
Rețetă fără gluten 1: pâine cu făină de porumb
Ingrediente necesare:
- 1 cană de făină de porumb
- ¾ de cană de făină fără gluten, uz universal (de obicei, e un mix de tapioca, amidon de porumb, cartof și făină de orez)
- 2 lingurițe de praf de copt
- ½ de linguriță de sare
- 1 ou mare
- 1 ½ căni de lapte cu conținut scăzut de grăsimi
- 3 linguri de unt, topit
- 1 lingură de miere
Mod de preparare:
- Preîncălzește cuptorul la 200 °C. Pregătește o tavă de cop cu diametrul de circa 20 cm și pulverizează-i interiorul cu spray de gătit.
- Într-un castron mare, pune făina de porumb, mixul de făină, praful de copt și sarea și amestecă. Separat, într-un alt castron mai mic, bate oul, apoi adaugă laptele, untul și mierea și mixează împreună. Adăugați ingredientele lichide peste ingredientele uscate și amestecați până ce obții o masă omogenă.
- Toarnă compoziția rezultată în tava pregătită, răspândind-o uniform.
- Coace pâinea de porumb timp de aproximativ 35 de minute, apoi testează cu scobitoarea. Pâinea se lasă se răcorească timp 10 minute înainte de servire. Se consumă caldă, dar e foarte bună și rece.
Rețetă fără gluten 2: Pasta alla Norma
Ingrediente necesare pentru 3 porții:
- 1 vânătă mica, tăiate cuburi de circa 3 cm
- 2 lingurițe de ulei de măsline extravirgin
- ½ de ceapă, tocată mărunt
- 1 cățel mare de usturoi, zdrobit
- 1 vârf de cuțit de fulgi de ardei iute
- 1 conservă de 400 g de roșii de cherry
- 150 g de penne fără gluten (există variante cu diverse făinuiri)
- 20 g de parmezan, ras fin
- o mână de frunze de busuioc proaspăt
Mod de preparare:
- Pune bucățile de vânătă într-un castron și amestecă-le cu uleiul de măsline. Încinge la foc mare o tigaie antiaderentă și adaugă vânăta. Gătește, scuturând tigaia regulat, timp de 5 minute sau pana când bucățile de vânătă se călesc. Când sunt gata, răstoarnă-le în castron.
- Redu focul și pune la călit ceapa, timp de 5 minute sau până când devine translucidă. Poți adăuga un strop de apă, dacă este necesar. Adaugă usturoiul și ardeiul iute și gătește timp de 2 minute, apoi adaugă și roșiile și ½ de cană de apă. Condimentează bine și folosește o spatulă pentru a sparge bucățile mari de roșii. Adaugă bucățile de vinete în tigaie și fierbe la foc domol totul, timp de 20-25 de minute sau până când sosul se se îngroașă și vânăta este foarte moale.
- Fierbe pastele, conform instrucțiunilor de pe ambalaj, apoi scurge-le bine. Adaugă pastele în tigaie și amestecă. Adăugă ¾ din parmezanul ras și amestecă încă un pic. Pune pastele în farfurii și presară deasupra parmezanul rămas. La final, decorează cu frunze de busuioc.
Rețetă fără gluten 3: Biscuiți cu unt de arahide
Ingrediente necesare:
- 200 g unt de arahide
- 150 g de zahăr tos brun
- ¼ de linguriță sare de masă fină
- 1 ou mare
Mod de preparare:
- Preîncălzește cuptorul la 180 ° C / 160 ° C ventilator și pregătește 2 tăvi mari de copt. Întinde pe ele hârtie de copt.
- Într-un castron încăpător, amestecă untul de arahide, zahărul și sarea. Adăugă apoi oul bătut în prealabil. Amestecă bine totul până ce rezultă o masă omogenă.
- Din compoziția rezultată, formează biluțe de dimensiune unei roșii cherry și pune-le, bine distanțate, pe tăvi. Apăsă biluțele cu o furculiță pentru a le aplatiza puțin.
- Coace biscuiții timp de 12 minute, până când devin aurii pe margini. După ce sunt scoși din cuptor, se lasă în tăvi, timp de 10 minute, apoi se transferă pe grătar pentru a se răci complet.
Rețetă fără gluten 4: Socca
Dacă n-ai mai auzit de socca până acum, află că este vorba despre un preparat mediteraneean, specific zonelor de coastă din Italia, dar și din sudul Franței. Deși poate suna sofisticat, în realitate reprezintă niște turte crocante din făină de năut.
Ingrediente necesare:
- 1 cană de făină de năut
- 1 cană de apă
- 1¾ linguri de ulei de măsline extravirgin, împărțit
- ½ linguriță de sare de mare
Mod de preparare:
- Într-un castron mediu, combină făina de năut, apa, 1 lingură de ulei de măsline și sarea și amestecă până la omogenizare. Se acoperă și se lasă deoparte timp de 30 de minute, ca făina să se înmoaie bine.
- Între timp, preîncălzește cuptorul la 240 °C cu o tigaie de fontă de circa 25 cm în interior.
- Folosind o mănușă groasă sau un sport special, scoate tigaia încinsă din cuptor și adăugă uleiul de măsline rămas. Cu o pensulă, distribuie uleiul și părțile laterale ale tigăii, apoi toarnă aluatul și dă tigaia la cuptor pentru 17 – 20 de minute sau până când socca este bine rumenită. Cu cât va fi mai crocantă, cu atât va fi mai gustoasă, așa că nu te grăbi s-o scoți din cuptor.
- Când socca este bine coapte, scoate tigaia din cuptor, las-o să se răcorească puțin, apoi folosind o spatula transfer-o pe o farfurie.
- Se consumă ca atare caldă, spre fierbinte, sau cu iaurt ori diverse sosuri.
Rețetă fără gluten 5: clătite pufoase și aromate
Ingrediente necesare:
- 60 g de făină de hrișcă
- 60 g de făină alba uz universal fără gluten
- ½ de cană de lapte
- 2 ouă
- 1 linguriță de praf de copt
- ½ de linguriță de bicarbonat de sodiu
- 1 praf de sare
- 2 lingurițe de suc de lămâie sau oțet de mere
- 1 linguriță de extract de vanilie
- 1 linguriță de scorțișoară măcinată
- 1-2 linguri de zahăr brun
- ulei de cocos pentru gătit
Mod de preparare:
- Combină toate ingredientele uscate (făinurile, bicarbonatul de sodiu, praful de copt, sarea, zahărul, pudra de scorțișoară) într-un castron mare.
- Separat, într-un castron mai mic, amestecă laptele, sucul de lămâie, ouăle și extractul de vanilie.
- Toarne ingredientele lichide peste cele uscate și amestecă bine până ce obții o masă omogenă.
- Încălzește o tigaie antiaderentă la foc mic, moderat. Adăugă puțin ulei în tigaie.
- Pentru fiecare clătită, folosește circa 3 linguri de aluat, întinde puțin dacă este necesar. Coace clătitele pe fiecare parte. În cazul în care clătitele se rumenesc prea repede, redu focul.
- Clătitele se servesc cu miere, sirop de agave sau arțar, ciocolată topită, cu înghețată, iaurt, dulceață sau fructe de pădure.
Orz verde - cum să-l folosești și ce beneficii are
13.11.2024