5 sfaturi pentru antrenamente eficiente acasă
Eviți să mergi la sală în această perioadă, însă îți dorești să te menții în continuare în formă? Dacă ai impresia că nu poți avea parte de un antrenament eficient fără echipament sofisticat, ia în considerare sfaturile următoare. Exercițiile fizice pe care le faci acasă pot fi la fel de eficiente.
18.03.2021
Timp estimat de citire:
3 minute, 43 secundeAvantajele antrenamentului acasă vs la sală:
- Baia este aproape – nu trebuie să aștepți să se elibereze.
- Nu trebuie să-ți încui obiectele de valoare când faci sport.
- Nu e nimeni în jur care să-ți cauzeze sentimente de disconfort legate de felul în care arăți.
- Nu trebuie să îți faci griji în legătură cu parcarea.
- Nu trebuie să te dezbraci în fața unei persoane străine, ca în vestiarul sălii.
- Nu e nevoie să-ți faci bagajele pentru sală.
- Îți poți alege playlistul.
- E gratis… sau aproape gratis.
Sunt foarte multe exerciții pe care le poți face acasă. Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să te ții de o rutină de sport acasă:
- Creează un loc special pentru a te antrena
Chiar dacă stai la bloc și spațiul nu e prea generos, poți să-ți creezi într-un colț al apartamentului o mică zonă de fitness. Nu trebuie să fie mai mare decât dimensiunea unei saltele de yoga. Pentru a nu-ți fi distrasă atenția este bine ca locul în care faci mișcare să nu fie același în care mănânci sau în care privești la televizor. Vei putea să te concentrezi asupra antrenamentului și sa dai un randament cât mai bun dacă nu îți verifici mereu telefonul, dacă nu îți pornești computerul sau dacă nu ai Netflix-ul deschis.
- Îmbracă-te în hainele pentru sport
Îmbracă hainele pe care le-ai purta dacă te-ai duce la sală. Vei avea mai mult chef de mișcare dacă vei purta haine sport. E o idee bună și să îți pui încălțămintea de antrenament și să faci o încălzire de 15-20 de minute, alergând prin casă sau prin curte, dacă ai una. Pentru moralul tău, atunci când ai rezultate bune, răsplătește-te cumpărându-ți un echipament sport nou.
- Nu-ți face griji legate de lipsa echipamentului
Dacă nu ești sportiv profesionist, nu ai nevoie chiar deloc de echipament pentru a te menține în formă sau pentru a arde o doză bună de calorii. Genuflexiunile, fandările, statul în poziția planșă, flotările – sunt exerciții care activează mai multe grupe de mușchi în același timp. Îți permit să arzi destul de multe calorii și să îți tonifici musculatura rapid. Le poți integra foarte ușor în diverse antrenamente de tip circuit.
Dacă ai o pereche de gantere, o saltea de antrenament, o minge de Pilates sau o bandă elastică, opțiunile de exerciții sunt practic nenumărate. Ganterele pot fi înlocuite și de sticle cu apă.
- Folosește-te de instrumentele smart
Prin intermediul aplicațiilor de fitness, clipurilor de pe YouTube cu exerciții sau softurilor care vin împreună cu brățările de fitness poți avea acces gratuit la un număr uriaș de opțiuni de a face mișcare acasă. Încearcă unul dintre programele de antrenament de pe canalul nostru de YouTube.
- Setează-ți scopuri realiste
Nu te grăbi și gândește-te la ceea ce este rezonabil pentru tine. O ideea bună poate fi să începi prin a te antrena acasă de trei ori pe săptămână. Pe măsură ce te obișnuiești poți crește frecvența și durata antrenamentelor. Ține minte numărul de seturi și de repetări pe care îl faci și încearcă să crești gradual în fiecare săptămână.
Antrenament simplu pentru acasă
Iată un program scurt, care utilizează doar greutatea corpului:
- Încălzește-te prin a urca și coborî scări pentru 5 minute.
- Menține poziția planșă pentru 20-60 de secunde, crescând în timp la 2, 3 minute.
- Fă 10-15 flotări (cu sprijin pe genunchi, dacă ești începător).
- Fă 10-15 genuflexiuni.
Odihnește-te 30-40 de secunde între seturi și repetări. Ideal este să ajungi la 3-4 seturi. După ce termini, relaxează-te mergând pe loc sau făcând mișcări de stretching.
Ora cea mai potrivită pentru a face mișcare
18.09.2023