5 strategii pentru a slabi, care n-au de-a face cu vointa
Suntem obisnuiti sa privim admirativ persoanele care reusesc sa-si redefineasca stilul de viata si sa scada in greutate spectaculos, crezand cu tarie ca rezultatele obtinute sunt rodul unei vointe de fier. De fapt, lucrurile nu stau tocmai asa.
06.05.2019
Timp estimat de citire:
3 minute, 41 secundeDaca ai incercat vreodata sa slabesti, cu siguranta ti s-a spus, sub o forma sau alta, ca trebuie sa dai dovada de multa vointa. Cu alte cuvinte, sa depui eforturi consistente si, mai ales, consecvente pentru a-ti mobiliza toate fortele, fizice si psihice, pana ce-ti vei atinge scopul stabilit. Ei bine, studiile din domeniu arata ca in procesul de adoptare a obiceiurilor sanatoase, fie ca-i vorba de inceperea unui plan de antrenament, renuntarea la fumat sau la fast-food, cheia succesului o constituie abordarile, care scot, in buna masura, vointa din ecuatie. Exact asa cum sunt cele de mai jos.
Recunoasterea si acceptarea emotiilor inconfortabile
Starile emotionale neplacute, asa cum sunt frustrarea, furia, stresul, disperarea sau singuratatea, ne submineaza adeseori capacitatea de auto-control. De aici si mancatul compulsiv. Ce poti face pentru a evita deraierea de la bunele intentii? In momentul in care te incearca o pofta, opreste-te o clipa si gandeste-te la ceea ce simti cu adevarat. Incearca sa identifici emotia, iar apoi stai doar cateva minute si observ-o. Acest act de auto-compasiune reduce din intensitatea emotiilor si, in plus, iti ofera un ragaz pretios pentru a putea decide in mod constient ce ai de facut in continuare.
Resetarea gandurilor
Unii dintre cei mai mari sabotori ai eforturilor de scadere in greutate sunt gandurile care ne ruleaza in minte. Partea buna e ca acestea pot fi strunite si modelate, astfel incat sa lucreze in favoarea ta. Demonstreaza acest lucru un studiu condus de dr. Hedy Kober, profesor asociat de psihologie, psihiatrie si neurologie la Universitatea de Medicina Yale, SUA. In cadrul acestuia, participantii au fost instruiti sa se gandeasca la atributele pozitive ale alimentelor sanatoase. De pilda, despre broccoli li s-a spus ca este crocant si delicios si ca, faptul ca-l includ in dieta, ii va face sa se simta bine si sa aiba o parere buna despre ei insisi. Rezultatele au fost uimitoare. „Am descoperit ca, angajand oamenii in acest tip de gandire in mod repetat, ii putem face sa-si creasca apetenta pentru alimentele sanatoase, chiar daca anterior aveau o aversiune pentru ele”, a precizat dr. Kober.
Vizualizarea viitorului sine
Cercetari disparate din economie si psihologie au constatat ca, desi, de obicei, oamenii sunt mai tentati de recompensele imediate decat de cele de mai tarziu, imaginarea propriei persoane in viitor consolideaza motivatia pentru insusirea comportamentelor de protectie. In cadrul unui experiment derulat la Universitatea Stanford, SUA, oamenii de stiinta au prezentat subiectilor reprezentatii virtuale ale corpului lor – mai zvelte sau cu mai multe kilograme – , in functie de tipul si cantitatea de activitate fizica practicata. In consecinta, acestia au exersat mai mult decat cei din grupul de control, care nu au vazut astfel de proiectii.
Expertii ne asigura ca putem reduce substantial apetitul pentru alimentele nesanatoase – gogosi, cartofi prajiti, fast-food etc. –, gandindu-ne la efectele negative ale consumului lor, asa cum ar fi cresterea nivelului de trigliceride, numarul mare de calorii sau lipsa de energie.
Renuntarea la pozitia de adversitate
O hiba fundamentala a vointei este ca transforma fiecare alegere intr-o lupta: esti tu impotriva dorintelor/placerilor tale. Aceasta batalie fara sfarsit este total contraproductiva, intrucat conduce la erodarea autocontrolului. Mai mult decat atat, te copleseste cu sentimente de vinovatie si rusine la orice alunecare minora, pregatind astfel terenul pentru esec. Daca nu-ti vei aduce corpul si mintea in aceeasi echipa, nu vei izbandi in ceea ce ti-ai propus.
Imbinarea utilului cu placutul
O solutie pentru a grabi formarea unui obicei nou este sa-l asociezi cu ceva placut. Atunci cand un comportament este satisfacator, creierele noastre raspund prin eliberarea de dopamina, un neurotransmitator implicat in aparitia placerii si trairilor pozitive, intarind astfel dorinta de a repeta experienta. De pilda, te poti uita la serialul preferat in timp ce te antrenezi pe bicicleta statica sau faci un set de exercitii simple: fandari, genuflexiuni, rasuciri etc. Exista o multime de modalitati de a face astfel de asocieri. Tine de tine sa gasesti formula care sa functioneze pentru tine.
O cercetare recent realizata la Universitatea din Minnesota, SUA, a stabilit ca nivelul furiei, tristetii si anxietatii scade in cateva minute la fel de mult, indiferent daca: 1) mancam ce ne place; 2) mancam o gustare neutra, asa cum ar fi un baton de cereale; 3) nu mancam nimic.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Slăbitul și consumul de apă: cât și când trebuie să bei apă
22.11.2024