5 tipuri de burtici și soluțiile pentru fiecare
Dacă ai impresia că abdomenele sunt cea mai indicată metodă pentru a o talie suplă, antrenorul celebrităților de peste ocean James Duigan te contrazice. Este unul dintre cei mai buni specialiști în remodelare corporală din lume și susține că în ceea ce privește sculptarea abdomenului nu există o metodă universal valabilă. Duigan spune că exercițiile trebuie adaptate în funcție de tipul de burtică pe care o avem, pentru a obține rezultatele dorite. Altfel, ne chinuim degeaba!
18.06.2021
Timp estimat de citire:
4 minute, 52 secundeAbdomenul plat… un vis care poate deveni realitate, dacă ții cont de particularitățile corpului. Aserțiunea îi aparține antrenorului de fitness James Duigan, renumit pentru felul în care reușește să le ajute pe dive să se mențină în formă – supermodelele Heidi Klum, Elle Macpherson și Rosie Huntington-Whiteley se numără printre acestea. El a identificat 5 tipuri de burtici și subliniază că pentru fiecare dintre ele este necesară o abordare diferită. Să le luăm pe rând.
Tipul 1 – „roata de rezervă”
Specifică persoanelor sedentare, această burtică, generoasă și în falduri, reprezintă rezultatul depunerilor provenite din prea mulți carbohidrați simpli din covrigi, biscuiți, prăjiturile și alte făinoase. Din fericire, este și cel mai ușor de modelat.
Cum scapi de ea: Întâi de toate, renunță la alcool. Este cele mai mare sabotor atunci când vrei să scapi de grăsimea abdominală. Apoi, fă ordine în meniu. Exclude alimentele procesate, dar și pe cele așa-zis dietetice. Fără zahăr rafinat, sare, conservanți și potențiatori de gust. Consumă numai hrană naturală, sănătoasă: pește, ouă, carne, legume, nuci. Și nu te feri de grăsimile bune, folositoare, cum sunt cele din avocado și ulei de măsline. Desigur, e nevoie și de mișcare. Nu e musai să mergi la sală. E suficient să mergi mai mult pe jos, să urci trepte, să faci fandări, genuflexiuni și abdomene, de preferință de la primele ore ale dimineții.
Sfat important: Data viitoare, când vei dori la finalul unei zile obositoare să te răsfeți cu o prăjitură delicioasă, du-ți mâna la burtă și aminte-ți ce obiectiv ai.
Tipul 2 – burtica de stres
Grăsimea este dispusă mai ales în zona buricului, mai puțin pe laterale. Este des întâlnită în cazul persoanelor perfecționiste, cu multe treburi pe cap, care își fac multe griji, consumă multă cafea și mănâncă pe apucate, deseori fast-food. Acestea pot avea și probleme digestive, cum ar fi sindromul colonului iritabil, constipație sau balonare. Din această cauză, la atingere, acest tip de burtică este mai degrabă tare.
Cum scapi de ea: Găsește o modalitate de a combate stresul. Sportul este o alegere excelentă din acest punct de vedere, dar evită exercițiile istovitoare, pentru că sporesc stresul. Dormi pe săturate și consumă alimente cu efect antistres, bogate în magneziu și complexul de vitamine B, cum ar fi migdale, nuci baziliene și legume verzi.
Sfat important: Ceaiul de mușețel, yoga și tehnicile de respirație profundă te pot ajuta să reduci nivelul de cortizol, numit și hormonul stresului. Acest lucru va permite începerea procesului de slăbire.
Tipul 3 – burtica lăsată
Este caracterizată de un colăcel situat în partea de jos a abdomenului. Nu-i foarte mare, însă îndeajuns cât să se vadă. Este tipică mămicilor peste măsură de grijulii sau femeilor suprasolicitate de carieră. De multe ori, o astfel de burtică apare din cauza rutinei: aceleași mâncăruri, aceleași activități, aceleași exerciții.
Cum scapi de ea: Consumă mai multă apa și alimente bogate în fibre, ușor de digerat. Acordă o atenție maximă modului în care execuți abdomenele. Cele făcute incorect accentuează curbura spatelui și burtica lăsată. Diversifică programul de antrenament. Poziția ”scândurica” (plank, în limbaj tehnic), cu sprijin pe antebrațe și picioare, este un exercițiul valoros pentru tonifierea întregului corp, inclusiv a abdomenului.
Sfat important: Efectuează în fiecare zi câteva exerciții cu greutăți – ajută la eliminarea grăsimilor într-un timp mai scurt.
Tipul 4 – ”mummy tummy”
Posesoarele acestui tip de burtică sunt femeile care au născut de curând. Duigan precizează că proaspetele mămici ar trebui să aibă un pic de răbdare cu ele-însele și să nu se grăbească să-și facă abonamente la sală. După naștere, organismul are nevoie de o pauză de cel puțin trei luni pentru a se reface.
Cum scapi de ea: Ia suplimente cu ulei de pește. Acizii grași Omega 3 te ajută să arzi grăsimea corporală. Întăreşte muşchii planşeului pelvin prin exerciţii Keggel – sunt mai mult decât necesare după naştere.
Sfat important: Nu forța nota, ai răbdare. De-abia după șase luni de la naștere te poți aștepta la o revenire în formă și la dispariția treptată a burticii.
Tipul 5 – burtica balonaș
Dimineața acest tip de burtică este plată, însă spre după-amiază începe să crească din cauza gazelor acumulate. Acest gen de burtică apare cel mai probabil din pricina unei intoleranțe alimentare nedescoperite sau a dietei greșite.
Cum scapi de ea: Ține o evidența a ceea ce mănânci în încercarea de a descoperi ce alimente determină balonarea. Poate fi vorba de gluten, lactoză etc. Dacă bănuiești că-i vorba de gluten, scoate din alimentație toate făinoasele timp de o săptămână și observă efectele. Ca să ai o digestie mai bună, ia un mic dejun bogat, iar seara o cină ușoară, mestecă bine și consumă multă apă pe parcursul zilei.
Sfat important: Ia un supliment cu probiotice.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024