50 de ani?! Ce-i de făcut cu greutatea?
Se zice că 50 de ani este noul 30! Pe vremea bunicilor vârsta asta era un prag care anunța trecerea către bătrânețe. Astăzi, pentru că speranța de viață a oamenilor a crescut mult, vârsta de 50 de ani nu înseamnă decât un nou prilej de celebrare cu familia și prietenii.
09.05.2021
Timp estimat de citire:
4 minute, 51 secundeDar ce-i de făcut cu greutatea?! Cu trecerea anilor și din motive variate, kilogramele în plus se adună cu mai mare ușurință. Chiar dacă societatea este mai tolerantă cu supraponderalitatea adulților maturi, știi bine că aici nu e vorba de probleme de estetică, de cum arăți în costum de baie sau dacă mai încapi în rochia achiziționată acum 10 ani. Este vorba de sănătate la modul cel mai direct.
Dacă la 20-25 de ani kilogramele în plus sunt „grefate” pe un organism încă puțin… folosit, la 50 de ani orice kilogram excedentar apasă în mod neplăcut pe oase și articulații, forțează inima și lista efectelor negative ar putea continua pe multe pagini.
De ce riscul de a lua în greutate crește cu vârsta?
Iarăși și aici motivele sunt multiple și o să le urmărim pe câteva în continuare. Dar ca un punct de pornire, trebuie să știi că nu există niciun motiv serios pentru care un om sănătos și activ să devină supraponderal pe măsură ce trec anii. Nu ne aflăm în fața unui blestem inevitabil, care să te oblige ca, începând de la vârsta X, să fii condamnat să te uiți cu groază la cifrele de pe cântar. Ba încă și mai mult, elementele de bază care trebuie luate în considerare pentru a te păstra în formă au consecințe multilaterale și dacă ai grijă să le urmezi, vei beneficia de pe urma efectelor nu numai ponderal, ci și din alte puncte de vedere. Așadar, să vedem:
- Cu vârsta, metabolismul încetinește. Ai auzit desigur acest lucru de multe ori. Adevărul este însă că respectiva încetinire este extrem de mică. Practic, metabolismul bazal, cel care răspunde de 50-70% din cheltuiala energetică zilnică, scade cu 1-2% la fiecare… decadă! Asta înseamnă cam 150 de kilocalorii, de asemenea, per decadă. Mai precis, dacă la 30 de ani aveai nevoie de 1.800 de kilocalorii pe zi, la 40 vei avea nevoie de 1.650. Atenție, scăderea nu se face de pe o zi pe alta, ci este foarte lentă.
- Ca o consecință, încearcă să îți scazi gradual aportul alimentar în așa fel încât să nu fii prins pe picior greșit. Nu e nevoie de modificări radicale. Cel mai bine este dacă renunți încet-încet chiar la unul din alimentele „vinovate”, deci dense caloric și sărace nutrițional, care îți făceau mai mult rău decât bine. De exemplu, dacă la film mâncai o pungă mică de chipsuri, înlocuiește-o cu un bol de popcorn făcut în casă. În felul ăsta scazi aportul caloric și îl crești pe cel de fibre.
- Dacă încetinirea metabolică te-a prins pe picior greșit și acum trebuie să slăbești, aceleași sfaturi sunt valabile: nu face schimbări bruște și radicale, pe care știi că nu le vei putea urma pe termen lung, ci începe prin a înlocui alimentele nesănătoase cu variante mai sărace în calorii și mai pline de nutrienți. Satisfacerea necesarului de proteine, vitamine și elemente minerale este mai importantă ca niciodată.
- Din nenumărate puncte de vedere, mișcarea este mai importanta ca niciodată. Dacă vrei să slăbești, îți va crește consumul de energie. Dacă vrei să te menții, te va ajuta și îți va permite să mănânci ceva mai mult decât dacă ai fi sedentară. Mișcarea asigură sănătatea oaselor, care poate fi problematică la 50 de ani. Mișcarea, mai ales dacă e vorba de exerciții de rezistență, îți mărește masele musculare. Acest lucru crește rata metabolismului și te face mai stabilă și mai mobilă în anii senectuții. Deci nu uita: chiar dacă articulațiile încep să protesteze, exista un tip de activitate fizică adecvat pentru fiecare, deci și pentru tine. Totul e sa vrei.
Menopauza nu este însoțită obligatoriu de spor ponderal. Nenumărate persoane își păstrează greutatea normală, modulându-și alimentația și făcând mișcare. Mișcarea și alimentația sănătoasă țin sub control nu numai kilogramele care pot să apară pe fondul unor variații hormonale. Ele reprezintă și cele mai bune arme împotriva altor probleme legate de menopauză: depresie, insomnie, bufeuri.
- Hidratarea este mai importantă ca oricând. Senzația de sete poate fi mai puțin intensă, pe măsură ce trec anii. De aceea ai putea omite sa bei suficient. Nu este adevărat că apa reținută este cauza kilogramelor în plus. Am întâlnit doamne care se fereau să bea ca să nu se… îngrașe! Bea minimum 2 litri pe zi, dar ei să fie asigurați strict din băuturi fără sau cu puține calorii.
- Mănâncă multe legume și fructe. Îți dau acest sfat nu pentru că nu ar fi valabil și pentru oameni mai tineri, ci pentru că vorbim de produse cu puține calorii, dar pline de fibre, vitamine, minerale și antioxidanți. La 50 de ani ai nevoie de o doza mare de antioxidanți și e bine ca ei să vină din surse naturale.
În concluzie, poți observa că sfaturile mele vor avea ca impact nu numai procesul de pierdere în greutate, dar și sănătatea generală a organismului tău, cu efecte benefice multiple.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024