6 alimente mai hidratante decât apa
Vara și-a intrat în drepturi și vremea e tot mai fierbinte. Drept urmare, devine esențial să acordăm prioritate hidratării adecvate. Trebuie să bem mai multă apă, însă nu doar atât. Este important să includem în meniu și alimentele cu efect hidratant, pentru că de multe ori apa de una singură nu este suficientă.
03.06.2024
Timp estimat de citire:
4 minute, 56 secundeConsumul de apă este important, dar de multe ori poate să nu fie de ajuns. E nevoie și de electroliți, mai ales atunci când petreci mai mult timp în căldură. Electroliții se găsesc în băuturile pentru sportivi, în suplimente, dar și în anumite alimente. Aceștia ajută la menținerea hidratării prin restabilirea nivelului de minerale din corp, pierdute prin transpirație.
Cum îți dai seama dacă ești bine hidratat
Nevoile de hidratare variază în funcție de greutate, de nivelul de activitate, dar și de cât de mult transpiri. Există doi indicatori ai nivelului de hidratare: setea și culoarea urinei. Dacă setea este potolită și urina are o culoare deschisă, galben pal, putem considera că suntem bine hidratați. Există însă și momente în care nu urina nu este un indicator bun pentru nivelul de hidratare. De exemplu, dimineața, prima urină tinde să fie mai închisă la culoare, ceea ce este normal. De asemenea, în timpul administrării de suplimente cu vitamine B, urina poate să aibă o culoare de un galben intens.
Alimente care ne ajută să înfruntăm căldura
Majoritatea alimentelor conțin o anumită cantitate de apă. De altfel, se estimează că între 20% și 30% din necesarul de lichide poate proveni din alimente. Cel mai probabil nu te va surprinde faptul că fructele și legumele se află în fruntea acestei liste. Nu există linii directoare specifice pentru consumul de fructe și legume hidratante. Medicii ne asigură însă că putem profita la maximum de efectul lor hidratant, fie și dacă pur și simplu respectăm recomandările dietetice standard privind consumul de fructe și legume: două-trei porții de fructe și trei-patru porții de legume pe zi.
Iată care sunt alimentele pe care te poți baza în zilele caniculare.
Pepenii
Pepenele roșu este sinonim cu vara. Este răcoritor și foarte hidratant! Miezul său conține apă în proporție de 92%. Mai conține și antioxidanți și micronutrienți importanți, precum vitaminele A și C, magneziu, licopen (un pigment care se găsește în fructele și legumele de culoare roșie, galbenă sau portocalie), dar și fibre. Nici pepenele galben nu se lasă mai prejos. Aceștia au în compoziție 90% apă și sunt o sursă bună de potasiu, acid folic, precum și de vitaminele A și C.
O rețetă hidratantă de încercat vara aceasta este salata de castraveți și pepene verde cu lime, mentă și feta sărată. Reprezintă o metodă excelentă de ține la distanța deshidratarea. Sodiul și carbohidrații vor ajuta organismul să absoarbă cu ușurință apa din fruct. Acesta este și motivul pentru care unii dieteticieni sportivi recomandă să presărarea unui praf de sare pe pepenele roșu.
Castraveții
Compuși în proporție de 95% din apă, castraveții sunt generoși în ceea ce privește aportul de vitamina K, magneziu și potasiu. Această legumă răcoritoare poate fi ușor adăugată în salate, sandvișuri, limonade sau consumată ca atare. Conținutul ridicat de apă face castraveții să aibă o densitatea calorică scăzută, făcându-i un aliment ideal, inclusiv în situațiile în care încerci să reduci din rotunjimile nedorite.
Dovleceii
Legume cu pronunțat caracter versatil, dovleceii pot fi integrați cu ușurință în supe, salate, garnituri și în tot felul de alte mâncăruri. Dovleceii sunt o sursă foarte bună de vitamina C, potasiu și fibre și sunt compuși în proporție de 94% din apă. Conținutul ridicat de apă și de fibre contribuie la menținerea hidratării, dar și a senzației de sațietate pentru o perioadă îndelungată.
Căpșunele
Aceste fructe parfumate și delicioase sunt pline de antioxidanți, vitamine și minerale, precum vitamina C, mangan și acid folic. Pot fi ușor de integrat în dietă, fiind perfecte în smoothie-uri, iaurt, salate sau ca gustare, mâncate ca atare. Căpșunele sunt alcătuite din 91% apă, ceea ce le face o opțiune excelentă în zilele cu multe grade în termometre. Partea și mai bună în ceea ce le privește este că pe lângă faptul că ne potolesc setea, ne ajută să ne astâmpărăm și pofta de dulce.
Salata verde și alte frunze verzi
Fă-ți o salată generoasă din frunze de salată verde și alte verdețuri precum rucola, creson, spanac sau bok choy, care au un conținut ridicat de apă și furnizează multe vitamine și minerale. Salata verde este alcătuită din 96% apă și are acid folic, fibre și vitaminele K și A. Rucola conține 92% apă, vitaminele K, C, provitamina A, calciu, magneziu, potasiu și acid folic. Spanacul este bogat în fier, acid folic, calciu și vitaminele C și A. Cresonul pe de altă parte furnizează 100% din aportul alimentar recomandat pentru vitamina K, care este un nutrient esențial pentru coagularea sângelui și menținerea sănătății oaselor. Bok choy abundă în vitaminele K și C, ceea ce înseamnă că orice combinație a acestor verdețuri oferă garantat o salată plină de nutrienți.
Citricele
Dacă îți plac portocalele, grepfrutul și alte citrice, atunci mănâncă-le după pofta inimii. În general, citricele sunt foarte hidratante, întrucât conțin aproximativ 80% apă. De asemenea, sunt bogate în vitamina C și fibre și sunt bune pentru susținerea sistemului imunitar. Ele pot fi adăugate în salate, limonade, în sosuri sau marinate pentru carnea de pui sau pește.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024