6 ceaiuri numai bune pentru scăderea în greutate
Articol verificat de: Dr. Corina Zugravu
Ceaiul este o băutură consumată pe tot globul. Tradițional, este preparată din frunzele de Camellia sinensis, un arbust cu frunze veșnic verzi ce crește în Asia. Ceaiului i-au fost atribuite de-a lungul timpului numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv protejarea celulelor de stresul oxidativ și reducerea riscului de afecțiuni cardiovasculare. Unele studii au arătat că ceaiul poate susține scăderea în greutate și mai ales poate ajuta la reducerea țesutul gras de pe abdomen. Anumite tipuri de ceai sunt mai eficiente decât altele. Iată șase dintre cele mai bune.
12.03.2021
Timp estimat de citire:
3 minute, 47 secundeCeaiul verde
Cel mai consumat dintre ceaiuri este, totodată, și cel mai recomandat pentru beneficiile pentru sănătate. Este recunoscut și pentru impulsionarea pierderii în greutate, existând dovezi substanțiale în acest sens.
Într-un studiu din 2008, 60 de persoane cu obezitate au urmat o dietă standardizată pentru 12 săptămâni. Au băut fie ceai verde, fie un placebo. La finalul studiului s-a observat că persoanele care au băut ceai verde au slăbit cu 3 kilograme în medie mai mult decât celelalte.
Ceaiul verde este în mod natural bogat în catechine, substanțe antioxidante care pot accelera metabolismul și pot crește arderea grăsimilor.
Același efect poate fi obținut și în urma administrării de matcha, o pudră concentrată de ceai verde care conține aceleași ingrediente benefice ca și ceaiul verde obișnuit.
Ceaiul Puerh
Cunoscut și ca pu’er, acesta este un tip de ceai chinezesc negru, ce a fost supus unui proces de fermentare. În China, este deseori consumat după masă, fiind un ceai cu o aromă puternică. Unele studii pe animale de experiență au arătat că ceaiul Puerh poate scădea nivelul zahărului din sânge și trigliceridele, participând totodată și la scăderea în greutate. Cercetările sunt limitate, dar ceaiul Puerh poate fi încercat de oricine care dorește să slăbească sau să își îmbunătățească dieta.
Ceaiul negru
Acesta este un tip de ceai care a fost supus unui proces de oxidare mai îndelungat decât în cazul ceaiurilor verde, oolong sau alb. Oxidarea este o reacție chimică ce apare când frunzele de ceai sunt expuse la aer, rezultând culoarea închisă, specifică. Mai multe studii au demonstrat că și ceaiul negru poate avea efecte benefice pentru scăderea în greutate. Un studiu efectuat pe 111 persoane a arătat că un consum de 3 cești de ceai negru pe zi, pentru 3 luni, a ajutat semnificativ la scăderea în greutate și la reducerea circumferinței taliei. Se presupune că aceste proprietăți se datorează flavonoidelor, substanțe antioxidante prezente în ceaiul negru.
Ceaiul Oolong
Este un ceai tradițional chinezesc care a fost parțial oxidat, ca nivel de oxidare situându-se undeva între ceaiul verde și cel negru. Este deseori descris ca având o aromă fructată, unică și foarte agreabilă. Mai multe studii au pus în evidență capacitatea acestui ceai de a accelera metabolismul și de a impulsiona arderea grăsimilor. S-a arătat că poate crește rata metabolică cu 2,9% pe zi.
Ceaiul alb
Ceaiul alb este minimum procesat și recoltat când planta de ceai este tânără. Are un gust subtil, delicat și ușor dulce. Deși sunt necesare mai multe cercetări, se pare că ceaiul alb are un conținut echivalent de catechine cu al ceaiului verde, lucru care poate impulsiona scăderea în greutate.
Toate aceste ceaiuri, produse din frunzele plantei Camellia sinensis, conțin și cafeină. Nivelul substanței este mai redus decât cel din cafea, dar substanța poate accelera și ea metabolismul, în același timp având și efecte antioxidante.
Infuziile de plante
Infuziile diferă față de ceaiul tradițional pentru faptul că nu conțin cafeină, ele nefiind preparate din frunzele plantei Camellia sinensis. Printre cele mai populare infuzii de plante utilizate pentru scăderea în greutate includ ceaiul de rooibos, ceaiul de ghimbir, ceaiul de măceșe sau de hibiscus.
Ceaiul de rooibos, numit și ceai roșu, poate fi în mod special benefic pentru scăderea în greutate. El poate accelera metabolismul și poate preveni formarea celulelor grase.
În fitoterapia românească sunt recomandate frecvent pentru scăderea în greutate anumite infuzii de plante ușor diuretice și laxative: ceaiul de soc, de urzică, de cozi de cireșe și păpădie. Ceaiul de mentă poate ajuta și el pentru că oferă senzația de sațietate.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Slăbitul și consumul de apă: cât și când trebuie să bei apă
22.11.2024