6 produse care ne îngrașă fără să ne dăm seama
Ai încetat să adaugi zahăr în ceai și chiar și cafea, te ții departe de dulciuri și-ai început să faci mai multă mișcare. Cu toate acestea, cântarul pare încremenit… Cel mai probabil, zahărul continuă să-ți saboteze planurile, fiind ascuns în produsele pe care tu le consideri inofensive. Pregătește-te de marea deconspirare.
04.06.2021
Timp estimat de citire:
3 minute, 17 secundeZahărul este unul dintre cei mai de temut dușmani ai siluetei și sănătății omului modern. Și asta pentru că este omniprezent. Un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății a scos la iveală faptul că aproximativ 80% din alimentele vândute în magazine conţin zaharuri „ascunse“. Este o modalitate mai puțin onestă a celor din industria alimentară de a ne condiționa comportamentul de consum. Pe lângă faptul că ameliorează gustul, zahărul stimulează apetitul și ne face să mâncăm mai mult decât este nevoie. În consecință, cumpărăm mai mult. Minunat, nu-i așa?
Adaos de zaharuri unde nu te-aștepți
Maximum 10% din aportul caloric zilnic trebuie să provină din zahăr, conform OMS. Acest procent ar fi echivalentul a 50 g de zahăr (12 linguriţe) pe zi. Deși poate părea o cantitate semnificativă, chiar și această limită este greu de respectat în zilele noastre, deoarece, așa cum precizează reprezentanții OMS, o mare parte din zaharurile consumate în prezent provin din alimente care nu sunt considerate dulciuri.
Bulionul conţine 20% zahăr
Ai zice că mâncarea făcută în casă e cea mai sănătoasă. E și aceasta o chestiune discutabilă. Dacă folosești bulion din comerț, ceea ce gătești contribuie la spulberarea eforturilor tale de a slăbi. Multe din aceste produse conţin cantităţi foarte mari de zahăr – până la 20% – care este adăugat pentru a contracara aciditatea roşiilor. Te-ai gândit vreodată că atunci când pui o lingură de bulion în mâncare e ca şi cum ai adăuga o linguriţă de zahăr? Ei bine, cam așa e.
Salata de varză de la fast-food
Se știe că zahărul dă dependenţă, aşa că lanţurile de restaurante fast-food îl vor adăuga în produse pentru determina clienţii să revină. Ai grijă la salata de varză cu maioneză, aşa numita „coleslaw“. Chiar dacă pare a fi o alegere sănătoasă, având în vedere proprietățile verzei, nu e chiar așa. La suta de grame, aceasta poate conţine peste 12 g de zahăr!
Supa de roşii
Un prânz rapid la serviciu poate consta într-o supă de roşii la conservă. Putem avea impresia că este o soluție în acord cu exigențele unui regim de slăbit. O cană dintr-o astfel de supă însă poate conţine 10 g de zahăr sau mai mult.
Legumele, conservate cu zahăr
Fie că vorbim de ciuperci, fasole verde, morcov, mazăre sau alte legume la conservă – toate conțin zahăr. Acesta este adăugat pentru a prelungi termenul de valabilitate. Pentru a evita încărcarea inutilă cu zahăr, foloseşte legumele proaspete sau congelate.
Sosul pentru grătar
E adevărat, conferă mai multă savoare cărniței, dar are un mare păcat: conține miere, zahăr brun și melasă. Asta înseamnă aproximativ 10 g de zaharuri la o două linguri de produs.
Ketchup-ul, muștarul și altele
Foarte multe sosuri cu gust sărat sau picant au în compoziție aproape la fel de mult zahăr ca o înghețată! El este adăugat cu bună știință pentru îmbunătățirea proprietăților organoleptice ale produselor. Drept urmare, o lingură de ketchup conține aproape o linguriță de zaharuri, deși nu pare dulce. Cantități apreciabile de zahăr găsim și în muștar, în sosurile de soia și alte asemenea preparate.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024