6 reguli elementare pentru alimentatia unui copil
Toti parintii vor ce este mai bun pentru copilul lor, fie ca e vorba de hainute, jucarii sau alimentatie! De multe ori, chiar din dorinta de a-i fi bine micutului incalca regulile cu privire la administrarea unei hrane bogate in vitamine, cam de ce are nevoie pentru a se dezvolta armonios. Pentru a evita acest lucru, afla de la noi cele sase reguli alimentare ce trebuie respectate pentru a avea un copil fericit si sanatos.
01.12.2008
Timp estimat de citire:
3 minute, 18 secunde“Nu e normal ca parintii sa le faca doar ceva de mancare micutilor. De fapt, treaba lor e sa-i dea copilului o varietate de hrana sanatoasa si sa evite excesele alimentare”, spune pediatrul Tereza Franciuk. Cu alte cuvinte, nu trebuie sa uitam cat de importanta este alimentatia pentru un micut, in primii ani din viata mai ales pentru sanatatea lui. In plus, parintii nu trebuie sa uite ca un copil crescut cu o alimentatie nesanatoasa, adica bogata in grasimi si zaharuri, va ajunge persoana obeza de maine. Pentru a nu pati asa ceva si odorul tau, respecta cele sase reguli elementare:
Hrana se pregateste alaturi de copil
Mamicile nu trebuie sa uite nicio clipa ca hrana se pregateste alaturi de micut, asta si pentru a-i starni interesul si pofta de mancare. In plus, in locul fast-foodului le pot prepara pizza in casa sau chiar hamburgeri din carne macra de pui sau vita. Pentru scolari, sandwichurile cu branza si pui, fructe sau lactate, le ofera aportul necesar de vitamine, glucide si lipide. Mezelurile trebuie eliminate, cei mici trebuind sa consume zilnic supe si cat mai multe legume.
Pune cinci culori pe farfurie
Tendinta copilului de a servi cate ceva din farfuria mamei sau a tatalui este provocata de starnirea interesului pentru culorile meniului cu pricina. Pentru a nu-i mai lasa pe cei mici sa ingereze alimente ori mancaruri neadecvate pentru varsta lor, asigura-te ca are la randul sau in farfurie cel putin cinci culori. Copiii sunt atrasi de intensitatea si varietatea culorilor, astfel ca, daca le servesti alimente in mai multe culori, acestia nu vor mai fi atrasi de ce au altii in farfurie.
Recompenseaza-l dupa masa
De asemenea, pentru a-i mentine interesul pentru hrana sanatoasa, copilul trebuie recompensat dupa fiecare masa cu ceva bun, dar sanatos, precum un fruct sau o prajitura pregatita cu atentie in casa. Astfel vei scapa de corvoada de a-i impune si a te lupta cu el sa manance ce i-ai pregatit. Mai mult, asaza-i hrana pe o farfurie si pune-o in fata lui. Daca nu poate manca, nu reactiona negativ, la fel cum nu trebuie sa-l lauzi nici daca gusta cate un pic din ea!
Nu-i interzice dulciurile
Nu face greseala de a-i interzice un fel anume de mancare, mai ales cand vine vorba de dulciuri, ci da-i cate putin, de cel mult trei ori pe saptamana. Dulciurile nu trebuie consumate zilnic de micuti pentru ca le creeaza un reflex si le vor solicita frecvent. Mai degraba, inlocuieste-le cu fructe si sucuri naturale. Totodata, daca-i dai ceva dulce nu trebuie sa asezi pe o farfurie, intrucat tentatia de a mai cere va deveni obisnuinta.
Fara chipsuri si snacksuri intre mese
Important este si ca, intre cele trei mese zilnice, micutului sa-i dai, daca ii este foame, doar fructe ori legume proaspete. Cu alte cuvinte, pachetul de chipsuri sau snacksuri, bogate in grasimi saturate, trebuie sa dispara definitiv. La fel si bauturile carbogazoase foarte bogate in zaharuri.
Exclude dietele si mentalitatile gresite
Parintii trebuie sa fie si un model pentru micuti si trebuie sa ii invete cum sa manance sanatos inca de la varsta de sase luni, pentru ca daca va ajunge la anii de scoala si nu are aceste principii alimentare, tendinta lui va fi sa manance ce nu trebuie. Daca ai totusi un copil care depaseste greutatea normala pentru varsta lui, nu dispera si mai ales nu-l obliga sa tina regim. Mai usor e sa-i controlezi caloriile din hrana zilnica!
Consultant: Dr. Tereza Franciuk,
pediatru la Policlinica ”Nitu Vasile”
Tel: 021/314.95.71
Meniul de campion: ce punem în farfuriile celor mici
29.09.2023