7 greseli frecvente la antrenament
Celor incepatori intr-ale sportului si, de multe ori, chiar si celor mai experimentati li se intampla sa faca o serie de greseli atunci cand se afla la sala, greseli ce pot influenta in mod negativ eficienta antrenamentului.
29.07.2013
Timp estimat de citire:
3 minute, 4 secundeAfla mai jos care sunt cele mai frecvente 7 greseli facute la sala si cum influenteaza acestea eficienta antrenamentului.
1. Porti un echipament neadecvat
Incaltamintea neadecvata este, frecvent, sursa de accidentari. Cand alergi sau cand sari, spre exemplu, impactul cu solul este de 3 ori mai puternic decat atunci cand mergi. De aceea, uita de incaltamintea moderna in favoarea celei practice, care amortizeaza impactul cu solul si protejeaza gleznele. Un accesoriu esential pentru fete este si bustiera, care sustine corect pieptul in timpul miscarilor.
2. Sari peste incalzire
Pentru ca multora li se pare plictisitoare si inutila, incalzirea inainte de antrenament este frecvent sarita, trecandu-se la antrenamentul propriu-zis. Rolul incalzirii este acela de a permite cresterea progresiva a ritmului cardiac si de a pregati muschii pentru un efort prelungit.
3. Nu te hidratezi corect
Este necesar sa bei apa inainte, in timpul si dupa antrenament pentru a hidrata tesuturile si pentru a compensa pierderea de minerale prin transpiratie. Ia 2 inghitituri de apa la fiecare 10 minute. Daca mergi la clasele cardio care sunt destul de solicitante, poti inlocui apa cu bauturi bogate in nutrienti si saruri minerale.
4. Ignori durerea
Uneori, corpul iti trimite semnale prin care iti atrage atentia ca exercitiul pe care il executi nu ii face bine si nu ii respecta ritmul de functionare. Aceste semnale sub forma durerilor ar trebui sa te determine sa renunti la exercitiul respectiv, intrucat ignorandu-le, risti sa destabilizezi organismul, care nu va mai putea functiona la parametrii normali in urmatoarele zile. De aceea este necesar sa reglezi intensitatea exercitiilor in functie de nivelul de pregatire fizica.
5. Te antrenezi zilnic
Speranta ca vei fi in forma maxima in cel mai scurt timp si… excesul de zel te indeamna, poate, sa mergi zilnic la sala. Insa supraantrenamentul creste riscul de accidente si gradul de oboseala fizica si psihica. Ideal este un interval de 48 de ore intre sedintele de antrenament, timp in care muschii se regenereaza. In acelasi timp, este necesar sa nu te antrenezi haotic. Adreseaza-te unui antrenor care sa iti intocmeasca un program adaptat conditiei tale fizice si obiectivului tau (slabire, ingrasare, tonifiere). De exemplu, daca vrei sa slabesti, nu este suficient sa mergi doar la clase de cardio, ci trebuie sa le completezi cu exercitii de tonifiere.
6. Reduci drastic numarul de calorii
Odata ce te-ai hotarat sa mergi la sala si, deci, sa depui un efort considerabil, nu e cazul sa-i “oferi” corpului tau tot felul de carente, altfel metabolismul incetineste, iar muschii nu vor mai fi capabili sa se dezvolte cum trebuie. Mananca atat inainte cat si dupa antrenament si consuma alimente bogate in nutrienti (proteine, glucide, lipide) in cantitati rezonabile.
7. Adopti o pozitie incorecta
Daca nu te pozitionezi corect atunci cand executi un exercitiu, exercitiul nu este eficient si, mai mult, poate provoca dureri. De aceea, daca exercitiul nu iti solicita niciun muschi sau ai dureri, asta inseamna ca nu-l executi corect si este necesar sa ceri ajutorul instructorului. De exemplu, atunci cand faci abdomene la sol, abdomenul trebuie sa fie incordat inaintea de a ridica umerii de la sol. Ca sa-ti dai seama daca abdomenul este incordat, ai grija ca parte lombara sa fie lipita de saltea, adica sa nu existe intre zona lombara si saltea un spatiu in care sa poti baga mana. Daca acest spatiu exista, inseamna ca abdomenul tau este relaxat si te ridici de la sol din gat, si nu din abdomen, iar durerea de gat si cea de spate nu vor intarzia sa apara.
Sursa: topsante.com
Oana Anghel
De ce apare febra musculară și cum poate fi aceasta prevenită
08.07.2024