7 mituri controversate despre slabit
Un nou studiu de la Universitatea din Alabama, Birmingham, publicat recent in New England Journal of Medicine, demonteaza câteva concepte in care cred majoritatea celor care vor sa slabeasca. Specialistii demonstreaza, negru pe alb, ca obiectivele agresive si slabitul rapid, de pilda, duc la pierderea mai multor kilograme decât alte metode! Dar sunt acestea si sanatoase? Cu siguranta, nu!
06.04.2016
Timp estimat de citire:
2 minute, 34 secunde1. Daca incerci sa slabesti lent, pe o perioada indelungata, nu vei slabi semnificativ. Timp de jumatate de secol, expertii au vorbit despre cele 3.500 de calorii. Asta inseamna ca, la fiecare 3.500 de calorii pe care le arzi sau nu le ingerezi, pierzi o jumatate de kilogram. Datele mai recente arata ca persoanele care slabesc lent, pe o perioada indelungata, reusesc sa slabeasca mai putin.
Nutritionistii recomanda o atitudine echilibrata in privinta slabitului. Chiar daca este demonstrat ca slabesti mai repede daca urmezi diete extreme, de exemplu, nu inseamna ca este indicat!
2. Nu este important sa iti stabilesti obiective realiste pentru a evita frustrarea – fii ambitios! Specialistii mentioneaza doua studii care arata ca obiectivele realiste nu i-au motivat indeajuns pe pacienti, astfel incât sa slabeasca mult. In schimb, numeroase alte studii au demonstrat ca obiectivele agresive, uluitoare, te fac sa slabesti mai mult.
3. Nu exista niciun motiv sa crezi ca slabitul lent, gradual, este mai bun decât slabitul rapid. O analiza a mai multor teste clinice care au comparat slabitul rapid cu cel lent arata ca dietele extreme au avut rezultate mai bune – persoanele supraponderale au pierdut 16% din greutatea corporala, fata de 10%, cât au slabit cei care au urmat diete obisnuite, iar la sfârsitul anului nu era nicio diferenta intre cele doua grupuri.
4. Nu exista niciun motiv pentru care trebuie sa te asiguri ca pacientii sunt pregatiti pentru un tratament de slabire. Studiile nu demonstreaza ca analizele care arata ca pacientii sunt pregatiti sa inceapa o dieta, odata ce stabilesc un plan de slabit, au vreo valoare predictiva cu privire la cât de mult vor reusi sa scada in greutate.
5. Orele de educatie fizica din scoli nu joaca un rol important in prevenirea obezitatii la copii. Studiile arata ca orele de educatie fizica, asa cum sunt in momentul de fata, nu au un impact semnificativ asupra obezitatii.
Autorii acestui studiu sunt de parere ca singurele metode de slabit care functioneaza sunt medicamentele, chirurgia bariatrica si suplimentele care inlocuiesc mesele. Sa fie adevarat?
6. Alaptarea nu protejeaza impotriva obezitatii. Autorii pun sub semnul intrebarii recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii cu privire la alaptat si sustin ca nu previne obezitatea mai târziu in viata. In schimb, ei sustin ca, de obicei, cercetatorii publica studii legate de alaptat doar atunci când rezultatele sunt pozitive!
7. Sexul nu arde atât de multe calorii. Chiar daca ai auzit de multe ori ca sexul poate inlocui un antrenament pentru ca arde multe calorii, realitatea este diferita. Un studiu vechi si de mici dimensiuni arata ca sexul poate arde intre 100 si 300 de calorii, dar un studiu mai recent arata cifra reala: 14 calorii, in medie.
Denisa Toma
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024