7 sfaturi esentiale de nutritie pentru cei care stau mult la birou
Suntem diferiti si percem diferit notiunea de stil de viata sanatos. Chiar si asa, definirea conceptului de viata sanatoasa se refera la modalitatea de a trai astfel incat atat mintea, cat si corpul sa fie in echilibru si intr-o stare de maxima functionare. Pare de bun simt si facila aplicarea regulilor menite sa ne protejeze organismul, insa realitatea este ca putini sunt cei care reusesc sa le aplice pe termen lung.
08.08.2016
Timp estimat de citire:
2 minute, 39 secundeO categorie expusa catre un stil de viata nesanatos sunt cei care petrec multe ore la serviciu si care se neglijeaza din cauza programului incarcat. Cu toate acestea, schimbarile trebuie facute. In cele ce urmeaza va recomandam 7 sfaturi pentru o nutritie corecta.
Organizarea meselor zilnice
Un program fix al meselor are multiple beneficii asupra starii de sanatate. Stimularea metabolismului si cresterea nivelului de energie al organismului sunt doar cateva din “minunile”pe care le poate face respectarea orelor fixe de masa.Incercati sa aveti 3 mese principale indiferent de programul incarcat de la serviciu. Respectand acest lucru, va respectati organismul.
Micul dejun, masa cea mai importanta din zi
Alimentatia de dimineata este fundatia pe care se construieste o zi productiva din toate punctele de vedere. Un mic dejun echilibrat prezinta avantajul de a aduce organismului caloriile necesare, acestea reprezentand combustibilul ce ne ajuta sa începem ziua in forma, simtindu-ne plini de energie. Asa se explica de ce marea majoritate a celor care sar peste masa de dimineata se simt in permanenta obositi si lipsiti de energie.
Fructele si legumele, aliatii organismului sanatos
Mancati cat mai multe cruditati (fructe si legume). Cu cat acestea sunt expuse la temperaturi ridicate prin fierbere sau alte modalitati de preparare, cu atat mai mult isi vor pierde substantele nutritive (ca vitaminele si antioxidantii).
Evitati consumul de zahar sau produse cu un continut crescut in zaharuri
Nevoia de ceva dulce si rontaitul zilnic fac parte dintr-un cerc vicios din care numai cei puternici pot iesi. Studii recente au demonstrat ca odata cu consumul prajiturilor si al altor alimente dulci creierul secreta o substanta numita dopamina ce ne face sa dorim sa mancam si mai mult. Aceasta greseala perpetuata la infinit duce la cresterea in greutate, la afectiuni dentare si la aparitia diabetului zaharat.
Nu uitati de hidratare!!
Este foarte important consumului zilnic de lichide si crearea obiceiului de a avea intotdeauna o sticla cu apa la indemana. Recomandarile actuale subliniaza ideea consumului sporit de apa pe timp de vara, uitand ca acest consum este necesar si pe perioada anotimpului rece. Cu alte cuvinte, nu trebuie sa lasam doar senzatia de sete sa ne ghideze in ce priveste consumul de lichide.
Optati pentru dieta vegetariana la birou
Alimentele de origine vegetala sunt mai usor de digerat decat carnea, astfel cei care opteaza pentru acestea se confrunta mult mai rar cu probleme din sfera digestiva. Cu alte cuvinte alegeti pentru gustarile de la serviciu alimente usor de digerat.
Consumati mai putina sare
Este dovedit stiintific faptul ca excesul de sare predispune catre si intretine hipertensiunea arteriala, acest lucru putand avea pe termen lung si scurt urmari extrem de grave asupra organismului, precum dezvoltarea afectiunilor cardiace si cresterea riscului de accident vascular cerebral.
Dr. Alin POPESCU
www.dralinpopescu.ro
Este sau nu indicat consumul de ceai de mentă în sarcină?
20.12.2024