7 sfaturi pentru a mânca sănătos fără să-ți faci gaură în buget
Ori de cate ori vorbesc despre alimentația sănătoasă, aud rapid argumentul că lumea se lovește de costuri mari. Nu pot sa neg total această afirmație, pentru că există pe piață multe produse premium, de nișă, adesea și foarte sănătoase, dar pe care ți le permiți ocazional, eventual cu vreo ocazie specială. În condițiile acestea, impactul pe sănătate este nul, pentru că numai produsele consumate în mod curent, pe durate mari de timp, pot influența starea noastră de sănătate.
19.07.2021
Timp estimat de citire:
3 minute, 35 secundeUn exemplu simplu care nu alunecă totuși în aria produselor premium, este cel al alimentelor bio. Ele sunt mai scumpe clar față de produsele non-bio. Și cu motiv. Agricultura bio, de exemplu, este net mai puțin productivă decât cea obișnuită, regulile care trebuie respectate sunt numeroase și costurile, mari. Din fericire, piața bio s-a extins și, din cauza concurenței, astăzi vezi și prețuri ceva mai rezonabile. Dar, dincolo de asta, ce poți face astfel încât să mănânci și sănătos, și la prețuri rezonabile?! Îți voi da câteva sfaturi simple care să te ajute. Pentru că este clar că între sănătate și cost nu trebuie să fie o contradicție profundă.
1.Mănâncă legumele și fructele in sezon
Indiferent despre ce este vorba, ele vor fi mai ieftine. Să zicem că vrei afine, în general destul de scumpe chiar și vara. Daca le urmărești, vei vedea că pe final de iulie și început de august prețurile scad. Atunci e momentul să te aprovizionezi și pentru mai târziu, punând fructele la congelator. Ori de câte ori se poate. Te sfătuiesc să faci la fel. Produsele congelate din supermarket sunt sigur mai scumpe decât cele conservate de tine
2.În afara sezonului, dacă nu ai rezerve, este net mai ieftin să cumperi produse congelate, decât proaspete.
Proaspete vorba vine, pentru că dacă îți iei, de exemplu, piersici pentru smoothie, cele care vin din America de Sud (departeeee!!!) au pierdut masiv din nutrienți în comparație cu piersicile de la raionul de congelate, produse aproape și congelate rapid după ce s-au copt și au fost culese.
3.Apelează la produse bio din marile lanțuri comerciale.
Sigur, cele din micile magazine naturiste, de sănătate, sunt de calitate ceva mai bună. Dar prețurile sunt mai bune în supermarket și, în fond, bio înseamnă același lucru în orice magazin.
4.Foloseste surse de proteine din lumea vegetala.
Știu că veganismul este “pe val” și are și acest avantaj: că a învățat pe toți că există surse minunate de proteine și în lumea vegetală. Lintea, năutul, tofu, tempeh-ul, fasolea nu aduc numai proteine multe și bune la un preț mai mult decât acceptabil, dar au și un “bagaj” sănătos de fibre, grăsimi sănătoase, vitamine, antioxidanți.
5.Cumpara produse “marca magazinului”.
Ele au întotdeauna o calitate bună, dar sunt mai ieftine pentru că nu trebuie să acopere și cheltuielile foarte mari făcute de branduri cu reclama.
6.Cumpara “en gros”.
Sfatul acesta merge mai ales pentru familiile numeroase. Dacă sunteți mulți, cumpără mai mult, va fi cu certitudine mai ieftin. Am văzut săculeți de 5-6 kilograme de făină bio din grâu ancestral care erau la jumătate de preț fața de punga cu un kilogram. Sigur, sfatul este ușor deplasat pentru o familie mică, formată din doi parteneri sau doar din… o persoană. Dar chiar și așa, dacă sunt produse cu termen lung de valabilitate, poți încerca. În fond, făina de mai sus ține câțiva ani…
7.Nu te jena să cumperi la ofertă sau când ai cupoane de reducere.
Cele mai multe marketuri de la noi au carduri de fidelitate unde aduni felurite cupoane. Am observat că măcar un produs aflat la ofertă, săptămânal, poate fi inclus în categoria celor sănătoase. Poate că îți va consuma ceva timp, dar buzunarul îți va mulțumi.
În concluzie, fă o schimbare și nu te gândi ca asta te va ruina. Îți urăm succes!
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024